Pečený srnčí chrbát s marhuľovým čatní a paštrnákovým pyré

Jaroslav Žídek
šéfkuchár Erdödyho paláca v Bratislave, 30. septembra 2010
Pečený srnčí chrbát s marhuľovým čatní a paštrnákovým pyré
Foto: z knihy Šéfkuchár v paláci, Ikar
4
porcie

Suroviny

Na srnčí chbát:
1 ks asi 2 kg
1  šálka pokrájaná na kocky
2 lyžice
1 stonka
2 lyžice
Marhuľové čatní:
1/2 šálky
2 šálky
 štipka
2 lyžice
1 lyžica
Paštrnákové pyré:
500 g
2 ks
2 šálky
2 PL
 štipka
1 PL
Sušienky:
100 g
20 g
80 g
100 g
100 g




Postup

  1. 1

    Srnčí chrbát: Srnčí chrbát vykostíme (kosti a blany si odložíme na prípravu redukovanej šťavy). Mäso naložíme so zeleninou, octom a tymianom a dáme na jeden a pol hodiny do chladničky. Potom ho vyberieme z marinády a opečieme na rozpálenom oleji zo všetkých strán. Preložíme do pekáča, navrch rozotrieme marhuľové čatní a pečieme v rúre rozohriatej na 80 °C alebo na kraji grilu ešte 6 minút.

  2. 2

    Marhuľové čatní: Marhule nakrájame na malé kúsky a necháme asi hodinu namočené v kastróliku vo vlažnej vode. Potom osolíme, ochutíme kajenským korením, pridáme ocot a sirup a dáme variť. Po zmäknutí marhúľ iba časť z nich rozmixujeme ponorným mixérom, aby sa spojili.

  3. 3

    Paštrnákové pyré: Očistený paštrnák nakrájame na kocky. V hrnci rozohrejeme maslo, speníme na ňom ošúpanú šalotku nakrájanú nadrobno a zalejeme vývarom. Uvedieme do varu a vložíme paštrnák. Osolíme, okoreníme čerstvo zomletým korením, prikryjeme pokrievkou, vložíme do rúry rozohriatej na 120 °C a varíme asi 30 minút domäkka. Potom paštrnák scedíme, necháme odkvapkať a v mixéri nahladko rozmixujeme. Preložíme do hrnca, vmiešame créme fraîche, drvenú rascu, soľ a korenie a varíme na miernom plameni, kým pyré nezhustne. Pred podávaním ho zjemníme maslom.

  4. 4

    Sušienky: Všetky suroviny dôkladne zmiešame a hmotu nanášame štetcom vo veľmi tenkej vrstve tak, aby vznikli 4 pravidelné obdĺžniky. Potom vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a asi 5 minút sušíme.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia