Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept)

Autor receptu: eviana

Dostala som krásneho domáceho králika od rodiny na Záhorí a dumala som čo s ním... a keď som si v hlave všetky možnosti prešla, ako víťazný recept mi vyskočil náš najobľúbenejší - pečený plnený králik - ako ho robieva moja maminka :)

4-6
porcie
15 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Králika opláchneme, vysušíme a nasolíme, nasolila som aj brušnú dutinu a jemne som do nej namlela čierne korenie
  2. Na bravčovej masti si podusíme do sklovita, mierne červena cibuľu.
  3. Kým sa dusí cibuľa očistíme a nakrájame si srdiečka a pečeň.
  4. Rohlíky nakrájame na cca 2 cm hrubé kolieska a namočíme ich do vody. Po chvilke poriadne vyžmýkame.
  5. ...do podusenej cibule pridáme na drobné kocky nakrájané srdiečka, necháme cca 10 min podusiť
  6. ...kým sa dusia srdiečka, nakrájame si pečeň a pridáme ju k srdiečkam na cibuľu.
  7. ...posmažíme spolu cca 3 minúty a potom odložíme bokom trošku vychladiť. Keď už je masa len teplá, nie horúca, vsypeme ju spolu aj s výpekom do vyžmýkaných rohlíkov.
  8. ...nasekáme si veeeeľa petržlenovej vňate a prisypeme k ostatným surovinám
  9. ...potom pridáme vajíčka, krupicu, mleté čierne korenie, soľ a nastrúhaný cesnak. Všetko spolu zmiešame na úžasnú voňavú plnku...
  10. ...a začneme plniť králikove štíhle bruško
  11. ...až z neho spravíme malého bucľoša - bruško plné. Tu vidno aj trošku "mojej chirugie" - bruško potom zašijeme.
  12. ...králika pomastíme a vymasírujeme bravčovou masťou, podlejeme 2,5 dl vody a dáme piecť. Pečieme cca 60 minút prikrytého - cca každých 15 minút ho podlievame výpekom. Posledných 15-20 min odokryjeme a pridáme zapiecť uvarenú plnku, podlievame naďalej výpekom. Ak ho je málo, podlejeme ešte vodou.
  13. ...všetka plnka sa mi do králika nezmestila - no priznávam, je tak skvelá, že jej vždy robím viac. Tú zvyšnú navrstvíme v tvare cca valca na potravinársku fóliu.
  14. ...zabalíme a pevne stiahneme na koncoch
  15. ...dáme variť na cca 30 min do vriacej vody. Po uvarení plnku vyberieme, po chvilke chladnutia rozbalíme a dáme zapiecť na plech ku králikovi. Fotku hotového králika nemám... netuším prečo. Síce sa na neho moji chlapi vrhli ako hladné supy, ale aj tak, isto som fotku spravila... len nejak záhadne zmizla. A bol naozaj krásne do červena prepečený, šťavnatý, chutný... skoro ako od maminky :)