Pečený plnený králik podľa mojej maminky fotorecept

eviana - fotkaeviana, 13. novembra 2013
Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept)
Foto: eviana

Dostala som krásneho domáceho králika od rodiny na Záhorí a dumala som čo s ním... a keď som si v hlave všetky možnosti prešla, Zobraziť celý popisDostala som krásneho domáceho králika od rodiny na Záhorí a dumala som čo s ním... a keď som si v hlave všetky možnosti prešla, ako víťazný recept mi vyskočil náš najobľúbenejší - pečený plnený králik - ako ho robieva moja maminka :)

4-6
porcie
15 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks
 podľa potreby
 podľa potreby
 na potretie a vymazanie plechu
Plnka:
3 ks z predošlého dňa
250 g
150 g
3 PL
 podľa potreby
2 strúčiky
1 ks väčšia
3 ks
 podľa potreby
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    Králika opláchneme, vysušíme a nasolíme, nasolila som aj brušnú dutinu a jemne som do nej namlela čierne korenie

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na bravčovej masti si podusíme do sklovita, mierne červena cibuľu.

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa dusí cibuľa očistíme a nakrájame si srdiečka a pečeň.

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rohlíky nakrájame na cca 2 cm hrubé kolieska a namočíme ich do vody. Po chvilke poriadne vyžmýkame.

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...do podusenej cibule pridáme na drobné kocky nakrájané srdiečka, necháme cca 10 min podusiť

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...kým sa dusia srdiečka, nakrájame si pečeň a pridáme ju k srdiečkam na cibuľu.

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...posmažíme spolu cca 3 minúty a potom odložíme bokom trošku vychladiť. Keď už je masa len teplá, nie horúca, vsypeme ju spolu aj s výpekom do vyžmýkaných rohlíkov.

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...nasekáme si veeeeľa petržlenovej vňate a prisypeme k ostatným surovinám

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...potom pridáme vajíčka, krupicu, mleté čierne korenie, soľ a nastrúhaný cesnak. Všetko spolu zmiešame na úžasnú voňavú plnku...

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...a začneme plniť králikove štíhle bruško

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...až z neho spravíme malého bucľoša - bruško plné. Tu vidno aj trošku "mojej chirugie" - bruško potom zašijeme.

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...králika pomastíme a vymasírujeme bravčovou masťou, podlejeme 2,5 dl vody a dáme piecť. Pečieme cca 60 minút prikrytého - cca každých 15 minút ho podlievame výpekom. Posledných 15-20 min odokryjeme a pridáme zapiecť uvarenú plnku, podlievame naďalej výpekom. Ak ho je málo, podlejeme ešte vodou.

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...všetka plnka sa mi do králika nezmestila - no priznávam, je tak skvelá, že jej vždy robím viac. Tú zvyšnú navrstvíme v tvare cca valca na potravinársku fóliu.

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...zabalíme a pevne stiahneme na koncoch

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...dáme variť na cca 30 min do vriacej vody. Po uvarení plnku vyberieme, po chvilke chladnutia rozbalíme a dáme zapiecť na plech ku králikovi. Fotku hotového králika nemám... netuším prečo. Síce sa na neho moji chlapi vrhli ako hladné supy, ale aj tak, isto som fotku spravila... len nejak záhadne zmizla. A bol naozaj krásne do červena prepečený, šťavnatý, chutný... skoro ako od maminky :)

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

izabella929
@eviana.kr ásne si ho pripravila a veľmi chutne.-).moje obľúbené mäsko...tiež mala maminka na to gríf ako ho robila..mne sa to nikdy tak chutne nepodarí...
eviana
Ďakujem za milý komentár @izabella929 , veru tie naše maminky nikdy nedobehneme, pretože jedlo láskou dochucujú... ale predpokladám, že našim deťom to naše jedlo takto chutí ako nám jedlo našich milovaných mám ♥
radost
@eviana
dievča moje...takto veru-kedysi-to u nás voňalo...:-)
prestali sme chovať pre akési choroby-aj teraz počúvam sem-tam chovateľov-že im celý vrh podochol..aj ľudia očkujú..a nie vždy pomáha..
a ked už bol starší králik-dali sme do "pácu"...
a plnkový bol naj..ešte vysmážaný chutil..podľa hesla:čo nezdravé-to najchutnejšie..:-)
človek dáko nedobre vplýva na okolie-že to všetko choroby chytá..aj včielky-kedysi bez ťažkostí..dnes..s problémami,chorobami..ovocné stromy-detto..
dobre už bolo..
ale tento tvoj recept je dobrý stále...aj bude...
si v kuchyni kráľovná..ktože sa ti vyrovná..!!
želám pokojný večer..
pusta
veľmi vhodne upravený králik
správne pečený, výdatné jemné jedlo (y)
5*****
eviana
@radost milá, ako vždy potešila si ma. Ak som Ti voňavé spomienky maminkinej kuchyne trošku pripomenula som spokojná a usmiata. Celý je ten svet dáko hore nohami, zbastardčený... aj chorôb veľa, aj zla medzi ľuďmi... aj tu na Vareche to chvíľami chytá čudný kurz.
Ďakujem Ti za Tvoje milé slová uznania, aj Tebe prajem pohodu v sebe aj okolo seba :)
eviana
@pusta , vďaka za slová uznania aj za hviezdičky, spravila si mi radosť :)
mesiar50
Super zostavené jedlo.Králika sme nemali už velmi dávno.Narobila si mi nenormálne chúťky,keďže tvoje jedlo vyzerá priam božsky.
rulik
môj kolega používal trochu inú fintu na králika, po naplnenie plnkou je to asi rovnaké, tu nastáva zvrat, on ho dá takto naplneného do väčšieho hrnca, zaleje ho vodou, pridá polievkové koreniny a dá variť ako polievku, medzi tým si očistí zeleninu na polievku, keď je králik takmer hotový, teda ešte neodpadáva od kosti, vyberie ho, dá na pekáč, potrie zase koreninami na pečenie a za podlievania ho dopečie v rúre domäkka, samozrejme tú zeleninu uvarí v tom vývare a má skoro akoby 2 v jednom, polievku krásnu žltučkú, a upečeného králička, fantázia, viem čo píšem urobil som aj ja tak
eviana
@mesiar50 , som rada, že sa Ti môj tradične pripravený králik podľa mojej maminky páči, od Teba je to veľká pocta, ďakujem :)
eviana
@rulik , velmi zaujimavo to kolega vymyslel, páči sa mi aj tento spôsob prípravy, aj keď za pečenie už vyvareného mäsa by ho tu niektorí ukameňovali... mne sa však ten nápad naozaj veľmi páči, keď sa najbližšie opäť dostanem ku králikovi veru vyskúšam, vďaka za tip :)
sracz
Nádherná práca, vynikajúca chuť, majstrovské dielo šikovnej domácej pani, @eviana milá *!*!*!*!* Tvoj rcp vo mne opäť vyvolal nostalgické spomienky na KE Furča, kde som na záhrade "odchoval a do večných lovísk" poslal stovky domácich zajacov. Zodpovedne prehlasujem, čím aj vrelo odporúčam do pozornosti toto ľahkostráviteľné mäsko, ktoré som pripravoval na mnoho spôsobov, že je delikatesa a lahôdka. Pozri aj ten Tvoj, v polievkách, perkeltoch či paprikášoch, ale dokonca aj v domácich údených klobásach (v kombinácii s bravčovým, hovädzím, ale aj mäsom z "vysokej" zveriny).
alex37
@eviana...recept skvelý, aj tá plnka vyzerá vynikajúco. Mávali sme králičkov veľmi často lebo tatino choval. Maminka zvykla ešte mäsko pred pečením prešpikovať cesnakom a slaninkou, a navrch dala plátky slaniny. Bolo to vynikajúce.
rulik
@eviana - myslel som si, že to nebude dobrá verzia pre niekoho, zatiaľ je ticho, ja som toho králika tak urobil a bol dobrý, zdalo by sa, že bude vysušený ale nebol netreba ho zapekať dlho,len aby chytil farbu, ale tá polievka nemá chybu
eviana
Milý @sracz , prekrásne slová uznania si mi venoval, ďakujem Ti za ne, veľkú radosť mi priniesli :) Teším sa, že som Ti týmto receptom priviala zopár spomienok na "zajáčkof". Veru aj my sme dávali do domácich klobás aj králičie mäsko, tatík naň nedal dopustit, že len tak budú to pravé klobásové... a tiež na všetky možné spôsoby sme ich robili - musím priznať, že ako dieťa som nevedela správne doceniť ich chuť, veď aj chuťové bunky zrejme potrebujú dozrieť :) Vďaka ešte raz za pristavenie sa pri mojom recepte a pousmiatie :)
eviana
@alex37 , veru aj taký slaninkou prešpikovaný a obložený je lahôdka, normálne si mi spomienky chuťové svojim komentárom priviala... mňam. Ďakujem Ti... aj za slová uznania, vážim si ich :)
eviana
@rulik , polievka z králika famózna je, nejedla som ju už roky, ale pamäťám si na tanier takej fajnej horúcej od maminky ... a pre mňa ako Benjamína rodiny pečeň z králika do polievky... mňaaaam :) Ďakujem za usmievavý komentár, budem rada ak sa "u mňa" pristavíš aj nabudúce, budeš vítaný... aj s ďalšími dobrými nápadmi a radami :)
veronika353
Výborný recept na králíka,tento víkend bude kráičí zabíjačka,tak vyzkouším:-)))
mariamka
@evi super zajko urobeny, malokedy sa k nemu dostanem, a peceny vzdy bol suchy, ale takto podla teba, vyzera fajne stavnaty, vyskusam :) polievocku robim z hlavy a drobkov, najzdravsia polievka, co poznam,, @rulik neviem ci nemame spolocneho kolegu, tiez mi tento postup spominal
julanda
Aj moja mama ho takto robila a keď sme sa už ako dospelí mali u nej na Vianoce stretnúť, vždy sme si ho rozkázali urobiť. Mne sa tá plnka nikdy nepodarí taká chutná, aj keď rodina ju chváli, tak neviem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia