Pečený plnený králik podľa mojej maminky fotorecept

eviana - fotkaeviana, 13. novembra 2013 16:56
Ďalšie recepty »
Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept)Foto: eviana

Dostala som krásneho domáceho králika od rodiny na Záhorí a dumala som čo s ním... a keď som si v hlave všetky možnosti prešla, ako víťazný recept mi vyskočil náš najobľúbenejší - pečený plnený králik - ako ho robieva moja maminka :)

4-6
porcie
15 min
príprava
90 min
na 200 °C

Suroviny

1 ks
 podľa potreby
 podľa potreby
 na potretie a vymazanie plechu
Plnka:
3 ks z predošlého dňa
250 g
150 g
3 PL
 podľa potreby
2 strúčiky
1 ks väčšia
3 ks
 podľa potreby
 podľa potreby
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Králika opláchneme, vysušíme a nasolíme, nasolila som aj brušnú dutinu a jemne som do nej namlela čierne korenie

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na bravčovej masti si podusíme do sklovita, mierne červena cibuľu.

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa dusí cibuľa očistíme a nakrájame si srdiečka a pečeň.

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rohlíky nakrájame na cca 2 cm hrubé kolieska a namočíme ich do vody. Po chvilke poriadne vyžmýkame.

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...do podusenej cibule pridáme na drobné kocky nakrájané srdiečka, necháme cca 10 min podusiť

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...kým sa dusia srdiečka, nakrájame si pečeň a pridáme ju k srdiečkam na cibuľu.

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...posmažíme spolu cca 3 minúty a potom odložíme bokom trošku vychladiť. Keď už je masa len teplá, nie horúca, vsypeme ju spolu aj s výpekom do vyžmýkaných rohlíkov.

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...nasekáme si veeeeľa petržlenovej vňate a prisypeme k ostatným surovinám

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...potom pridáme vajíčka, krupicu, mleté čierne korenie, soľ a nastrúhaný cesnak. Všetko spolu zmiešame na úžasnú voňavú plnku...

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...a začneme plniť králikove štíhle bruško

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...až z neho spravíme malého bucľoša - bruško plné. Tu vidno aj trošku "mojej chirugie" - bruško potom zašijeme.

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...králika pomastíme a vymasírujeme bravčovou masťou, podlejeme 2,5 dl vody a dáme piecť. Pečieme cca 60 minút prikrytého - cca každých 15 minút ho podlievame výpekom. Posledných 15-20 min odokryjeme a pridáme zapiecť uvarenú plnku, podlievame naďalej výpekom. Ak ho je málo, podlejeme ešte vodou.

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...všetka plnka sa mi do králika nezmestila - no priznávam, je tak skvelá, že jej vždy robím viac. Tú zvyšnú navrstvíme v tvare cca valca na potravinársku fóliu.

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...zabalíme a pevne stiahneme na koncoch

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...dáme variť na cca 30 min do vriacej vody. Po uvarení plnku vyberieme, po chvilke chladnutia rozbalíme a dáme zapiecť na plech ku králikovi. Fotku hotového králika nemám... netuším prečo. Síce sa na neho moji chlapi vrhli ako hladné supy, ale aj tak, isto som fotku spravila... len nejak záhadne zmizla. A bol naozaj krásne do červena prepečený, šťavnatý, chutný... skoro ako od maminky :)

    Pečený plnený králik podľa mojej maminky (fotorecept) - obrázok 15
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist