Pečený petržlen

sjuz - fotkasjuz, 18. októbra 2010
Pečený petržlen
Foto: sjuz

Počas zimných večerov obľubujeme chrumkať pečenú zeleninu - napríklad petržlen. Je vhodný aj ako príloha k mäsku.

10 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

 koreň
 hustá sladká




Postup

  1. 1

    Očistený petržlen som nakrájala pozdĺžne na pásiky. V miske som si zmiešala olej, sójovú omáčku, med, pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, posekané čili a soľ.

  2. 2

    Petržlen som na plechu rukami premiesila s marinádou a dala piecť do vyhriatej rúry do zlata. Treba kontrolovať jeho farbu, a keď už med skaramelizuje, petržlen je hotový.

Diskusia k receptu

3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
O pečenom petržlene som ešte nikdy nepočula, nieto aby som ho jedla. Vyzerá veľmi lákavo. Môže sa takto pripraviť aj iný druh zeleniny, napr. zeler, kaleráb, alebo mrkva?
sjuz
jo, ja takto robievam spolu s mrkvou, alebo aj tekvicou. iný druh som ešte neskúšala:)
jody
Paráda, poznám trochu inak, ale je to super!
mamatata2
Super nápad, možno by sa dal využiť aj paštrnák, ktorého sa poniektorým varecháčom veľa urodilo.
alena45
ano, je to výborné, robievam to z petržlenu aj z paštrnáku a miesto medu pokvapkám javorovým sirupom. Dávam to piecť do alobalu najmä keď robievam živánsku. Jeden bochník alobalu navyše. Kedysi to robil Jamie Olivier a už vtedy ma to chytilo.
sjuz
alena45 - mám tu na vareche ten jeho recept, ale už sa mi nechcelo k nemu pridávať túto fotku, tak som to dala zvlášť:), aj mňa to hneď chytilo, a odtvtedy to robievam:)
jerica
ešte som sa nestretla s receptom na pečený petržlen , robievam mrkvu na másle , určite vyskúšam, ešte že som na vareche , tak veľa inšpirácii , čítanie zážitkov , ku knihe sa nedostanem .
anina43
no toto je fakt super nápad, ja zbožňujem obidva druhy, aj paštrnák aj petržlen ale o niečom takomto som nepočula, dik za rcp
frezia68
Ďakujem za recept,určite vyskúšam,ešte som to nejedla :-)))
zela
UVARíM KALERáB A MRKVU - VšETKO PRED VARENíM POKRáJAM NA KúSKY.pO UVARENí VODU ZLEJEM DO MIíSKY,NECHáM SCHLADIť A DáM DO MRAZNIčKY-NESKôR POUžíVAM NA POLIEVKU.nA PANVICU DáM ROZTOPIť KúSOK MASLA A MEDU,DO TOHO VLOžíM uvarenú mrkvu a kaleráb a popražím-je to vhodné ako šalát k mäsu,alebo jesť ako osviežujúce a zdravé jedlo bez všetkého.
evanaaa
Piecť paštrnák som už v niektorej TV relácii videla, je sladkastý a myslím, že lepší aj akopetržlen. Aj opečená mrkva je dobrá, chutnala som.
bozulka
@sjuz , ty mi dnes dávaš...Hoci som už dosť "stará"tak ešte takéto jedlo som nejedla.Tekvicu/hokaido/ takto mám rada,ale koreňovú zeleninu?Musím doháňať!!!A čo k tomu,nejaký dip?
sjuz
bozulka - nie, práve, že nič - len tak samotnýje najlepší:)
zitar
No tak @sjuz , mňa toto tiež dostalo, nikdy som ešte o tom nepočula/ asi málo pozerám televíziu/, ale určite zas niečím novým prekvapím rodinu.
zdezda
opäť niečo nové pre mňa, dík, ja som vyprážala v horúcom oleji plátky koreňovej zeleninky, ako čipsy, ničím som ich neochucovala a chutili tiež suprovo:-)
zinnajdha
možno ho piecť aj neochutený. V tomto prípade je lepší paštrnák, ktorý naozaj netreba ochutiť, je výborný aj sám (pečený).
astheart
Angličané přidávají petržel nebo pastiňák k pečení masa a pak každému naservírují jeden kousek na talíř. Je to lahoda. Zelenina obsahuje cukr samotná a ten během pečení zkaramelizuje.
nelajsia
veru- s paštrnákom mám aj ja dobrú skúsenosť, je výborný ochutený aj nie, skúste aj mrkvu podobne- dám do zapekacej misky s olivovým olejom, osolím a posypem troškou curry korenia,,,mnamka
oliviana
Mne zase veľmi chutí pečený zeler, obyčajne ho nakrájam na hranolky, len trošku pokvapkám olivovým olejom a po upečení posolím - je to lepšie ako hranolky /ani nemusím vravieť, že aj zdravšie/. Už sa teším keď to vyskúšam s petržlenom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia