Pečená ryba

Pečený marinovaný sumec (fotorecept)

Autor receptu: dodik28

Kedže nemali pstruha, ktorého sme chceli na Vianoce, tak sme kúpili Sumca afrického. Prvýkrát sme mali túto rybu a mali sme obavy, ako bude chutiť. Rybu som prvýkrát sám filetoval a marinádu som si vymyslel. Je to mega rýchly recept a časovo nenáročný. Keď si odmyslím čas, keď stal v chladničke v marináde (iba kvôli tomu, že nebol ešte čas na vianočnú večeru), tak príprava bola 15 minút a pečenie 20 min. Určite odporúčam skúsiť túto rybu. Chutila nám niekoľkonásobne viac ako losos.

3
porcie
15 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ryba bolo čerstvá - balená vo vákuu. Vážila asi 800 gramov a bola zbavená hlavy a vypitvaná. Rybu som filetoval prvýkrát, ale na moje počudovanie, šlo to ľahšie, ako som si myslel. Neviem, či som to robil správne, ale začal som zhora a obrezával som ju tesne okolo kostry, to isté aj druhá strana. Veľmi pekné mäso má tá ryba a čo je najväčší bonus, tak v nej nie sú kosti. Tá ryba má iba kostru a filety sú čistá svalovina bez kostí a kostičiek, takže paráda :P
  2. Keď som si čítal o tejto rybe, teda ako ju pripraviť, tak všade sa písalo, aby som ju zbavil slizu, ktorý má na koži - no ja neviem, ale mne sa tá ryba vôbec nezdala, že je sliznatá :D. Ale budiš, robil som to na Vianoce a mal som len jeden pokus, tak šiel som na to pre istotu. Kožu som nasolil a chvíľu som ju nechal postáť. Potom som ju opláchol pod vodou a osušil z oboch strán, stranu s kožou som poriadne osušil a žiadne sliz ani pred ani po nebol:P
  3. Časovo najnáročnejšiu robotu máme za sebou. Marinádu si pripravíme tak, že cesnak si nakrájame na mini kúsky alebo prelisujeme, chilli to isté, aj so semiačkami. Vytlačíme polovicu citróna, pridáme olej, bazalku, rozmarín, rascu, soľ a natrháme lístky z tymianu. A teraz to môžete ovoniať - tá vôňa je taká lákavá, že máte chuť zobrať lyžicu a zjesť to. Každý nech si dá soli a chilli, poprípade korenín, ako mu chutí.
  4. Rybu natrieme marinádou a necháme odležať v chladničke tak dlho, koľko máme času. Ja som mal asi 3 hodinky.
  5. Rybku už len dáme na pekáč (kožou na papier) na ktorom máme papier na pečenie. Ja som rybu piekol 25 minút, ale to už bolo veľa. Určite stačí 20 minút alebo aj menej. Asi v polovici pečenia ešte dáme na rybu kúsok masla. A potom už len ochutnať. Ako prílohu sme mali zemiakový šalát kvôli Vianociam. Ale určite mimo tohto sviatku by som si k tomu dal varené zemiaky s maslom. Dobrú chuť a pekné sviatky.