Pečený králik na cesnaku so špenátom (fotorecept)
Autor receptu: tiginko
Dostala som domáceho králika. Zopár rokov som niečo podobné nevarila, lebo naše deti si spájali vždy takéto zvieratá s rozprávkovými postavičkami a preto ich odmietali jesť. Zaujímavé, že s rozprávkou Tri prasiatka, alebo s takou kravičkou Milkou problém nikdy nemali. Keď sa mi vyskytla príležitosť variť len pre nás dvoch, tak som to hneď využila a uvarila moje obľúbené jedlo z prázdnin u českej babičky.
4 porcie |
40 minút príprava |
130 minút na 150/220 °C |
Postup- Očisteného a umytého králika naporcujeme: odrežeme dolné behy od trupu, potom horné (za hrudným košom)
- Pozdĺž chrbtice rozrežeme behy na samostatné časti. Na trupe necháme brušnicu, tú pri pečení zvinieme pod trup.
- Zo slaniny si urobíme asi pol centimetrové kolíčky, ktorými postupne prešpikujeme časti králika. Neodporúčam vynechať, králičie mäso je trochu suchšie, slanina ho pekne premastí a prevoní. Dolné behy špikujeme pozdĺž kosti šikmo do svalu z jednej aj druhej strany po jednom pásiku slaniny, na horných behoch zasunieme kúsok slaniny do otvoru medzi nohou a rebrami. Chrbát narežeme plytko pozdĺž chrbtice na 4 miestach, sem vsunieme o niečo kratšie slaninky, aby netrčali.
- Takto pripravené mäso posolíme a dôkladne votrieme prelisovaný cesnak. Pekáčik vymastíme lyžicou masti, pridáme nasekanú cibuľu, vložíme bobkové listy a koreniny.
- Vložíme kúsky králika, pridáme nakrájaný zvyšok slaniny a podlejeme vývarom.
- A teraz finta, ktorú som odkukala na nete: z papiera na pečenie odtrhneme asi 80cm kúsok, ktorý v rukách poriadne skrkváme a namočíme do vody. Vyžmýkaným dôkladne prikryjeme mäso až ku krajom. Takto upravený papier zabráni nadmernému vysušovaniu králičieho mäsa.
- Vložíme do rúry vopred vyhriatej na 150 stupňov a pečieme 1,5 hodiny. Potom opatrne papier odstránime, mäso otočíme a pečieme 20min na 200-220 stupňov, ešte raz otočíme a dopekáme ďalších 20min, kým nezíska mäso peknú červenú farbu. Samozrejme časy prispôsobíme svojej rúre. Inak domáci králik sa pečie trochu dlhšie, ako králiky z veľkochovov, ktoré dostať bežne v obchodoch. Vraj tým kupovaným stačí hodinka na nižších stupňoch a potom sa už len dopečú do farby.
- Na špenátovú prílohu zvyknem počítať asi 200g čerstvého špenátu na osobu. Tento dobre opláchneme a necháme odkvapkať.
- Na masti speníme nakrájanú cibuľu, potom krátko opražíme aj nasekaný cesnak, vložíme špenátové listy a hrniec zavrieme. Po pár minútach otvoríme, premiešame a chvíľku dusíme (ja už nechávam otvorený hrniec, nech sa vyparí prebytočná tekutina). Trvá to len pár minutiek, len kým sa všetky listy dôkladne prehrejú a sparia.
- Priamo v hrnci, za súčasného nakláňania hrnca, ponorným mixérom rozmixujeme. Posolíme a okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením. Môžeme zahustiť lyžicou - dvomi strúhanky (ja na tieto účely používam maniokovú strúhanku) a na záver zjemníme 2 PL smotany. Ideálne je použiť crème fraiche, lebo je správne hustá a má decentnú chuť. Vyrábam si ju doma zmiešaním kyslej a sladkej smotany na 24hod pri izbovej teplote, tak ako ma naučili šikovné Varecháčky :-)
- Podávame s knedlíkmi so zemiakového cesta (recept je zbytočné pridať, myslím, že ich je tu už dosť), preliate vypečenou šťavou z mäsa.
|