Pečený králik na cesnaku so špenátom (fotorecept)

Autor receptu: tiginko

Dostala som domáceho králika. Zopár rokov som niečo podobné nevarila, lebo naše deti si spájali vždy takéto zvieratá s rozprávkovými postavičkami a preto ich odmietali jesť. Zaujímavé, že s rozprávkou Tri prasiatka, alebo s takou kravičkou Milkou problém nikdy nemali. Keď sa mi vyskytla príležitosť variť len pre nás dvoch, tak som to hneď využila a uvarila moje obľúbené jedlo z prázdnin u českej babičky.

4
porcie
40 minút
príprava
130 minút
na 150/220 °C

Suroviny

Postup

  1. Očisteného a umytého králika naporcujeme: odrežeme dolné behy od trupu, potom horné (za hrudným košom)
  2. Pozdĺž chrbtice rozrežeme behy na samostatné časti. Na trupe necháme brušnicu, tú pri pečení zvinieme pod trup.
  3. Zo slaniny si urobíme asi pol centimetrové kolíčky, ktorými postupne prešpikujeme časti králika. Neodporúčam vynechať, králičie mäso je trochu suchšie, slanina ho pekne premastí a prevoní. Dolné behy špikujeme pozdĺž kosti šikmo do svalu z jednej aj druhej strany po jednom pásiku slaniny, na horných behoch zasunieme kúsok slaniny do otvoru medzi nohou a rebrami. Chrbát narežeme plytko pozdĺž chrbtice na 4 miestach, sem vsunieme o niečo kratšie slaninky, aby netrčali.
  4. Takto pripravené mäso posolíme a dôkladne votrieme prelisovaný cesnak. Pekáčik vymastíme lyžicou masti, pridáme nasekanú cibuľu, vložíme bobkové listy a koreniny.
  5. Vložíme kúsky králika, pridáme nakrájaný zvyšok slaniny a podlejeme vývarom.
  6. A teraz finta, ktorú som odkukala na nete: z papiera na pečenie odtrhneme asi 80cm kúsok, ktorý v rukách poriadne skrkváme a namočíme do vody. Vyžmýkaným dôkladne prikryjeme mäso až ku krajom. Takto upravený papier zabráni nadmernému vysušovaniu králičieho mäsa.
  7. Vložíme do rúry vopred vyhriatej na 150 stupňov a pečieme 1,5 hodiny. Potom opatrne papier odstránime, mäso otočíme a pečieme 20min na 200-220 stupňov, ešte raz otočíme a dopekáme ďalších 20min, kým nezíska mäso peknú červenú farbu. Samozrejme časy prispôsobíme svojej rúre. Inak domáci králik sa pečie trochu dlhšie, ako králiky z veľkochovov, ktoré dostať bežne v obchodoch. Vraj tým kupovaným stačí hodinka na nižších stupňoch a potom sa už len dopečú do farby.
  8. Na špenátovú prílohu zvyknem počítať asi 200g čerstvého špenátu na osobu. Tento dobre opláchneme a necháme odkvapkať.
  9. Na masti speníme nakrájanú cibuľu, potom krátko opražíme aj nasekaný cesnak, vložíme špenátové listy a hrniec zavrieme. Po pár minútach otvoríme, premiešame a chvíľku dusíme (ja už nechávam otvorený hrniec, nech sa vyparí prebytočná tekutina). Trvá to len pár minutiek, len kým sa všetky listy dôkladne prehrejú a sparia.
  10. Priamo v hrnci, za súčasného nakláňania hrnca, ponorným mixérom rozmixujeme. Posolíme a okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením. Môžeme zahustiť lyžicou - dvomi strúhanky (ja na tieto účely používam maniokovú strúhanku) a na záver zjemníme 2 PL smotany. Ideálne je použiť crème fraiche, lebo je správne hustá a má decentnú chuť. Vyrábam si ju doma zmiešaním kyslej a sladkej smotany na 24hod pri izbovej teplote, tak ako ma naučili šikovné Varecháčky :-)
  11. Podávame s knedlíkmi so zemiakového cesta (recept je zbytočné pridať, myslím, že ich je tu už dosť), preliate vypečenou šťavou z mäsa.