Pečený diviak so šafránovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: ailuj82

Divinu mám doma len výnimočne, tak k nej robím aj výnimočnú omáčku :)

120 minút
na 180 °C

Postup

  1. Mäso umyjeme a odstránime všetky časti, čo sa nám nepáčia :). Mrkvu a zeler nahrubo nastrúhame. Mäso položíme do pekáča, prešpikujeme slaninou, posolíme, posypeme mrkvou a zelerom, pridáme bobkové listy a borievky, polejeme vínom a dáme na 2-3 dni do chladničky.
  2. Počas marínovania mäso aspoň 3x otočíme.
  3. Pred pečením mäso znovu otočíme, zakreme alobalom a pečieme asi 2 hodiny.
  4. Keď je mäso mäkké, do hrnca cez sitko zlejeme z neho všetkú zeleninu, šťavu a korenie a dáme ho ešte zapiecť.
  5. Zeleninu poriadne prepasírujeme cez sitko /do sucha/, do šťavy pridáme vývar, štipku šafránu a zahustíme solamylom. Môžeme ešte dochutiť soľou alebo vegetou. Uvaríme hustejšiu omáčku.
  6. Šafránu stačí naozaj len štipka.
  7. V osolenej vode varíme očistené, na polovičky nakrájané zemiaky asi 5 minút /aby boli polomäkké/. Potom ich zlejeme. Na panvicu dáme rozpustiť masť, zemiaky obalíme v hrubej krupici a vysmažíme.
  8. Na tanier naservírujeme plátok mäsa, zemiaky a polejeme omáčkou