Pečený bravčový bôčik skoro podľa majstra Žídeka (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Najprv som chcela upiect bocik podla @bejgi http://varecha.pravda.sk/recepty/peceny-bocik-s-orechovou-plnkou/24831-recept.html zistila som ale, ze moje orechy su uz stare, velmi nechutne. Vdaka nasej Sandre, ktora nedavno napisala clanok o Jaroslavovi Zidekovi som sa docitala o tomto znamom sefovi, kucharovi. Este dakujem aj @eraserhead, ktory pridal link na relaciu Nebicko v papulke. Pozrela som si posledny pribeh zo zabijacky. Recept na tento bocik som nasla tam.http://www.nebickovpapulke.sk/

6-8
porcií
25 minút
príprava
120 minút
na 180 °C

Postup

  1. Cibulu som si oprazila na masti a pridala som trochu cerstvo roztopenych oskvarkov a holubacie pecienky.
  2. Tento recept na plnku ma zaujal, lebo zemle sa nezalievali vodou, ani mliekom ako som predtym vzdy robila. Suche zemle som nakrajala na kocky a zaliala som ich oprazenou cibulou a pridala som zltky.
  3. Zemle som premiesala a pridala som nasekanu petrzlenovu vnatku.
  4. Vsetko som osolila, okorenila a pomaly, opatrne som zamiesala vyslahany sneh z bielkov.
  5. Do vnutra bocika som zarezala nozom aby som si urobila otvor pre plnku. Bocik som naplnila plnkou a otvor som uzatvorila sparadlami. Vrch a boky bocika som potrela roztlacenym cesnakom so solou. Na bocik som dala este med a pridala som cibulu nakrajanu na vecsie mesiacky. Bocik som podliala vodou, prikryla a piekla som ho vo vyhriatej rure 180C 2 hodiny.
  6. Upeceny bocik pripraveny na krajanie a servirovanie.
  7. Spenatovu omacku som si pripravila tiez podla pridaneho receptu. Na masti som najprv oprazila mladu cibulku, pridala som spenat a roztlaceny cesnak. Spenat som musela podliat trochu vodou, lebo bol dost suchy. Chvilu som ho podusila, potom som pridala smotanu a na koniec rozslahane vajicko na zahustenie ako odporucal pan Zidek. Moj spenat nebol taky pekny ako jeho. Mozno preto, ze uz bol starsi, lezal v mraznicke dva mesiace. No tak tento moj recept bol amatersky pokus varit podla majstra. Chutovo to bolo velmi dobre, kombinacia peceneho bocika a spenatovej omacky bola vyborna. K bociku som podavala pecene zemiaky, mrkvu a cukinu.