Pečený bravčový bôčik s piperade

Peter Kiss
šéfkuchár reštaurácie UFO v Bratislave, 31. januára 2011
Pečený bravčový bôčik s piperade
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

600 g
100 g
25 g
2 g
1 g
 čerstvé (rozmarín, tymian)
Piperade:
0,3 kg (na tenké plátky)
0,3 kg (na tenké plátky)
0,15 kg (malé kocky)
1 ČL, strúhaný
2 ČL, nasekaný
1 ČL, nasekané
3 PL
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Rúru nastavíme na 225 oC, aby sa vyhriala. Bôčik umyjeme a osušíme. Kus s kosťou vykostíme ešte pred pečením. Mäso osolíme, okoreníme a dáme do pekáča kožou dole. Cibuľu nakrájame na plátky, cesnak roztlačíme a pridáme k mäsu aj s bylinkami. Podlejeme vodou, zakryjeme a vložíme do rúry. Teplotu znížime na 140 oC, pečieme tri hodiny.

  2. 2

    Vyberieme, otočíme a pečieme ďalšiu hodinu, podľa potreby aj dlhšie, záleží na hrúbke mäsa. Po upečení necháme vychladnúť (najlepšie aj v chladničke), aby sa nám lepšie krájalo. Narežeme na plátky a tie ešte môžeme opiecť na panvičke, aby sme získali chrumkavé kúsky.

  3. 3

    Piperade: na rozpálenom oleji orestujeme cibuľu do sklovita, pridáme cesnak, tymian, ančovičky a restujeme ďalšie dve minútky. Pridáme nakrájanú papriku, osolíme, zakryjeme pokrievkou a dusíme 10 minút. Odkryjeme a varíme ešte chvíľu, aby sa šťava odparila.

Diskusia k receptu

tinca
4 hodiny piecť no neviem, ale rcp vyzerá finom, dnes som kúpila krásny bôčik má len 1 cm mastného, rozmýšľam čo s ním?
evusik
@tinca lenže on to pečie na 140°C, preto to asi trvá tak dlho.... to som ešte neskúšala piecť bôčik na takom slabom ohni, ale na obrázku to vyzerá dobre :-)
tinca
@evusik všimla som si, ale aj tak je to dlho,možno je to fajnovšie pri nižšej teplote, škoda že k týmto radakčným rcp sa nikto nikdy nevyjadruje
redakcia
Vyjadruje, ak má odpoveď od šéfkuchára, už sa dokonca pripojili niektorí šéfkuchári a sami reagujú. Takže pri tomto recepte iba práve o to pomalé pečenie na nízkom stupni ohrevu rúry, pôvodne sa recept volal "Pomaly pečený bravčový bôčik."
duschko
Neviem ludia, kde chodite na tie exoticke nazvy. Mna osobne take cudzoznejuce nazvy neoslovuju a len nahodou som tento recept otvoril kvoli bociku. Bocik je fantasticky, ale to piperade, neviem. O co lepsie znie povodny nazov "Pomaly peceny bravcovy bocik". Ukladam do mkk.
vcelka
@duschko ; tak to si teraz strellil úplne vedľa. Však piperade neznamena Pomaly pečený bôčik. Je tam predsa bôčik S piperade - španielskou paprikovou zmesou. To je to, čo vidíš na juhozápade obrázku. Obrázok je to, čo vidíš nad písmenkami... Možno si niekto povie, že som zbytočne sarkastická. Mňa ale vždy vie strašne vytočiť príspevok, čo dokazuje, že autor nevníma, čo číta, resp. číta rýchlo a nepozorne, ale hneď skritizuje, mudruje...
zitar
@vcelka , prepáč, ale mne sa zdá, že tento raz si trochu nepochopila Ty, lebo podľa mňa @duschko tým myslel len názov jedla a nie konkrétnu surovinu. Ak sa mýlim, prepáč.
evanaaa
Zitar, máš pravdu, Vcelka nepochopila, aspoň si myslím to, čo ty, že to sa nevvzťahovalo na piperade, on by to vynechal a dal by len slov. názov. Ináč, bôčik vyzerá lákavo aj bez piperade.
vcelka
Ja si myslím, že bôčik spozná každý a zhruba každý ho vie upiecť - tentokrát je pečený pomaly. Ale piperade ma prinútilo pohľadať na googli, kde som sa dozvedela, že ide o španielske paprikové jedlo. Takže som sa skrátka niečo dozvedela. Ja osobne som vďačnejšia za "piperade", než za bôčik...
redakcia
Tak ešte raz. Pôvodný názov bol doslova "Pomaly pečený bravčový bôčik s piperade". Piperade je názov jedla, nikto si nič nevymyslel, je to skrátka jeho názov, a na Vareche majú miesto aj recepty s cudzokrajnými názvami. To by sme aj tiramissu mohli volať piškóty s krémom len preto, že sa niekomu nepáči ten názov. Majme prosím trochu rešpekt voči všetkým jedlám tu na Vareche.
midian
Pečený bôčik, jedlo bohov, k tomu jemne pikantná papriková pomazánka, nebíčko v papulke, ale načo tu jedinečnú chuť prebiť slanými očkami ? Nechápem!
midian
Veď práve, že čítal a píše sa: Pečený bravčový bôčik s piperade, takže tú chuť tam musím cítiť. Osobne by som tie očká tam už nedával, ale to je len môj názor. Pravdepodobne v klasickom piperade je to v poriadku a vedel by som si to predstaviť, ako ľahkú večeru s ryžou.
duschko
Vcelka, je mi velmi luto, ze ta moj prispevok vytocil. Ozaj mi vobec neslo o recept, ale len o nazov a nic ine. Znova sa opakujem, nebyt tej fotky nad pismenkami, ako pises, tak by som tento recept podla nazvu ani neotvoril.
vcelka
No vidíš, a ja presne opačne. Ja by som to kvôli bôčiku neotvorila (hoci ho veľmi, veľmi zbožňujem), ale práve kvôli tomu piperade. Mňa - no nie zrovna vytočilo - ale zarazilo to, že si chcel predpisovať, ako to má autor nazvať. To je prvý prehrešok voči slušnosti, keď niekto ide s "kožou" teda receptom "na trh". Autor si zvolil španielsku piperade, tak ako by si iný zvolil ako prílohu chutney či čatní alebo hamandeggs (na slovensku ohavne občas prekrúteny ako hemenex). To sú legitímne špeciality a pod ich názvami sa niečo konkrétne skrýva. Nie ako keď dá kuchár polievku do šáločky a nazve to tomatové cappuccino. Ale aj to by ma priviedlo k otvoreniu receptu, lebo by som bola zvedavá, prečo je to tak nazvané a či sa to teda odlišuje od našej bežnej paradajkovej polievky. To piperade nie je cudzokrajné názvoslovie za každú cenu, má to tam presný zmysel. Služobne starí Varešuľkovia by ohodnotili novátorstvo receptu - to zase uniká midianovi (alebo midianke, neviem), keď sa na prítomnosť ančovičiek pozerá zo svojho obmedzeného uhla. Minule bol vyčíslený recept s poradovým číslom 11 111 . A teraz si predstav, že by tam boli samé "obyčajné" bôčiky (bez piperade a pod.), samé krémeše, samé vyprážané rezne a ovocné bublaniny a slaninky s čerstvým rožkom alebo zemiaky s praženou cibuľkou len preto, že to väčšinou milujeme. Načo by nám tam toľko receptov bolo, keby nešli stále ďalej a ďalej a nevyvíjali sa, neroznorôdilii... s tým, aby sme sa niečo naučili, vyskúšali a rozšírili si vedomosti. Ja kašlem na bôčik na obrázku, chcem ho mať na tanieri a nemusím ochkať nad jedlom, ktoré dobre poznám. Som zvedavá a obohatí ma len to, čo nepoznám - v tomto prípade pomalé pečenie bôčika a piperade s ančovičkami, lebo to som predtým nepoznala a namôjdušu po tomto piperadovom dialógu ho budem poznať, aj keď ma o polnoci zobudia. Howgh!
duschko
Vcelka, nebolo mojim cielom ani zamerom prepisovat, alebo opravovat nazov receptu, ani ho vylepsovat, ci doplnat a uz vobec nie hanit. To by som si nedovolil. Len ako si pisala, ze cappuccino tomato... Ako sa hovori, kazde zlo na nieco dobre. To piperade si budem dlho pamatat dokonca aj so surovinami, gramazou a postupom. Asi tak ako pises.
alexdidi
Asi som prehľadla tento recept v aktuálnom termíne. Teraz som ho otvorila práve kvôli pomalému pečeniu(práve tak chcem dnes piecť kačku) a zaujalo má práve to piperade, ktoré robievam veľmi nám chutí, pretože som si ho chcela porovnať s mojím receptom(mám ho z Francúzska). Ten môj recept je trochu iný, bez ančovičiek, ale nabudúce vyskúšam aj s nimi. Bôčik pre mňa v tomto prípade tiež nebol veľmi zaujímavý i keď ním nepohrdnem....