Pečený bravčový bôčik plnený údenou klobásou (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Priznám sa, nikdy som bôčik neplnila takto ako sa predáva v obchodoch. Od farmára som dostávala bok, ale bez slaninovej a mäsovej časti, čiže iba rebrá. Ale chuťove toto nemá chybu.

4-5
porcie
10 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Bravčový bôčik som umyla, osušila a kožu som z neho odrala.
  2. Do mäska som urobila otvor-kapsu pre plnku. Urobila som ju v dlhšej časti.
  3. Pripravila som si úplne jednoduchú plnku. Nakrájala som chlebík na malé kocky, pridala som petržlenovú vňaťku a vajcia. Všetko som dobre premiešala. Otvor som z vnútornej strany osolila a pokorenila.
  4. Do otvoru som najprv uložila časť plnky, lebo som chcela, aby klobáska bola pri krájaní v prostriedku.
  5. Uložila som údenú klobásku a i z vonkajšej strany som ju obložila plnkou.
  6. A mohol sa začať krajčírsky kurz šitia. Otvor som dobre zošila. Napokon, po upečení, nie je problém niť vytiahnúť. Vždy mám po ruke aj kuchynský papier, lebo ihla je mastná a dosť sa to šmýka.
  7. Pripravené mäsko som uložila na suchú panvicu mastnou časťou nadol. Tuk ktorý sa vypečie, úplne postačí na prípravu mäsa.
  8. A opiekla som mäso za pomoci drevených kuchynských klieští zo všetkých strán.
  9. Teraz som mäsko aj z vonku osolila, okorenila, posypala rascou a mletou červenou paprikou.
  10. Podliala som ho vždy troškou vody, zakryla pokrievkou a piekla na panvici 50 min. Otočila som ho počas pečenia a polievala výpekom. Hotové mäso som vybrala na dosku a nechala postáť 15 min - už som o tom písala, aby sa za horúceho krájania neuvoľnila šťava z mäsa.
  11. Až potom som ho nakrájala na plátky. Pokiaľ sa mäsko pieklo pripravila som si prílohu varené zemiaky s rascou.
  12. Uložila na taniere a prajem vám dobrú chuť.