Pečeňové strapačky so strúhaným zemiakom fotorecept

sracz - fotkasracz, 15. apríla 2016
Pečeňové strapačky so strúhaným zemiakom (fotorecept)
Foto: sracz

Chuť dobrej polievky určite zvýrazní i vhodne volená a pripravená „závarka“. Obidvaja moji vzácni predkovia „po meči“ si radi do mäsových vývarov, ale extra Zobraziť celý popisChuť dobrej polievky určite zvýrazní i vhodne volená a pripravená „závarka“. Obidvaja moji vzácni predkovia „po meči“ si radi do mäsových vývarov, ale extra zvlášť do polievky z kostí („kosťovice či čontošky“) dopriavali halušky_strapačky s pečeňou na jemno „rozmixovanou“. Veľmi som bol prekvapený, keď som uvidel, že táto súčasť polievky je dobrota z najlahodnejších aj pre moju krajšiu ½. Čo by som neurobil pre iskričky obdivu v jej očkách „srnky“. Pečeň bársaká, ale kuracia je najdostupnejšia!

6 - 8
porcií
12 -15 minút
príprava
7 - 10 minút
tepelná úprava

Suroviny

320÷350 g
300÷320 g
150÷160 g
1 ks
3÷4 PL
štipka g
150÷200 g




Postup

  1. 1

    splnený sľub je cnosť aj kráľov, alebo kto rýchlo dáva dva razy dáva. To preto, lebo som Vám svoju technológiu prípravy zemiakových halušiek sľubil v závere mojeho rcp na polievku z kostí. Zemiakové halušky_strapačky, ktoré som pripravil do polievky („čontošky“) zo smesou kostí, sa minula rýchlosťou „bleksu“ a tak som pre zvyšok polievky uvaril nové, tentoraz s na jemno „roztentočkovanou“ (pomocou ostrého noža) kuracou pečeňou a s pokrájanými lístkami čerstvej petržlenovej vňate. Ak by ste si čírou náhodou varili polievku z údených rebier, pridajte si, prosím, k ingredienciám do halušiek aj čerstvo mleté čierne korenie (čMČK), ktoré k údenú chuť zvýrazní; množstvo si voľte podľa vlastných chutí.

    Pečeňové strapačky so strúhaným zemiakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do pracovnej misy som nastrúhal veľký zemiak (½ zemiakovej a druhú na syrovej plôške), zasypal polohrubou a hladkou múkou (podľa situácie sa snažím dodržiavať pomer 2:1), „sódabikou“ na špičke noža, KL soli, 3÷4 PL pokrájaných petržlenových lístkov, pridal som na jemno ostrým nožom posekané laloky kurčacej pečene, vklepol celé vajíčko

    Pečeňové strapačky so strúhaným zemiakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a bez pridania vody vymiešal tuhé cesto; o niečo málo hustejšie ako na bryndzové halušky

    Pečeňové strapačky so strúhaným zemiakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    medzitým mi v hrnci začala vrieť osolená voda, do ktorej som cez plastový „haluškátor“ pretlačil budúce pečeňové strapačky

    Pečeňové strapačky so strúhaným zemiakom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    podľa starého dobrého zvyku, som ich nechal 3 razy zdvihnúť do peny; po spenení hrniec na pár sekúnd zodvihnem a potom vrátim na zdroj tepla

    Pečeňové strapačky so strúhaným zemiakom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    precedím, strapačky pre okamžitú konzumáciu poukladám na taniere, ostatné dvarazy premyjem studenou vodou, nechám odkvapkať a prikryté celofánovou fóliou uložím do chladničky, ale ani tam dlho nevydržia

    Pečeňové strapačky so strúhaným zemiakom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    no a v „čontoške“, polievke v pamätnej porcelánovej miske (ale i na tanieri) potom vyzerajú takto a chutia prenáramne! Tunajší „domorodci“ ich jedia aj omastené prepraženým maslom, so sauer cream_om (kyslou smotanou), alebo s cottage cheese_om (farmárskym syrom) a pri jedení sa tvária blažene.

    Pečeňové strapačky so strúhaným zemiakom (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

klukodvody
No pro mně novinka, játrovou rýži do polévky samozřejmě dělám, ale s bramborem jsem nikdy nezkoušel. Co nezkoušel to mně nikdy ani nenapadlo. To musím zkusit a tak ukládám a posíláme pozdravy do té dálky celé Tvé rodině kamaráde z velké dálky.
2x haji a relex
haji
Toto je pro mě novinka, vůně nádherná, ukládám a zkusím! Děkuji za receptík!!
patroveckypitrs
Halušky pečeňové tak isto robím aj ja no priznám sa zo zemiakom ešte nie. S tým zemiakom musia byť určite mäkšie a chutnejšie. Ukladám a 5*.
sovka62
Nevídané, neslýchané, určite veľmi chutné,. Pre mňa je nové aj to, že ich vyvaríš vo vode, u nás sa vždy zavárali priamo do časti precedenej polievky. Mama hovorievala, že halušky ju ešte "dochutia" ( a veru aj trochu zakalia, ale čo už). Tak nabudúce skúsim podľa teba, zmena je život.
sovka62
A také čudo na halušky, ktoré ty máš plastové, som si kúpila nerezové. Akože uľahčenie práce a nerezové hygienické, skrátka samé klady. Ale len kým som nešla robiť halušky. S takýmto čudom by sa asi dali pretlačiť len do studenej vody, lebo horúca para to čudo zohriala, a cesto bolo okamžite privarené po celej ploche, darmo som usilovne pretláčala. Tak prišiel ku cti starý haluškár s rúčkou, ktorý je síce menej hygienický, ale neprehrieva sa. DDD: A teraz pred sebou vidím svoju dobrú starkú, ktorá ako by mi radila, že nemám vymýšľať, halušky je najlepšie nahádzať z lopára. No, ako komu, mne nie a chcela som odbremeniť aj ju, tak som jej raz halušká kúpila do daru. Jej komentár: "Ďouvka moja, to si ta vezni domov, to mne netreba, to jen pre leniivie gazdinie", hovorí za všetko.
alexdidi
@Sovka62 (16.4.2016 06:37)

Milá @Sovka62 , tiež som dlho otáľala nad presne takým "čudom" ako má @Sracz a stále vychvaľovaným mojou priateľkou, až to nevydržala a kúpila mi ho. Tento však je naozaj na jednotku. Som s ním opravdu veľmi spokojná. Halušky sú nahádzané rýchlo a dobre sa umýva.
alexdidi
Tiež som o takejto závarke ani nepočula, ale veru vyzerá až luxusne a určite čo najskôr vyskúšam.
veronikkka
ahoj, milý@sracz ,
takéto halušky nepoznám, ešte som nerobila. viem si ich chuťovo i konzistenciou živo predstaviť, musia byť úžasné.
ohviezdičkovala som +5* :-)
uložila do kk a spravím! dakujem za výborný receptík :-)
jerica
Pekný pozdrav za more.
@sracz milé ako krásne si opísal úvodné slovíčka,(keby tak moja 1/2 ma prekvapila) máš môj obdiv.
Tvoj recept, priznám sa, je mne neznámy, za to zaujímavý, že je tam zemiak a sóda b. Príde na to, vyskúšam :-) ukladám si, a hodnotenie Tvojich receptov, tie sú priam len na samé hviezdičky.
Pekný víkend, nech sa darí v ďaľšej tvorivosti s vareškou v ruke, Tvojej srdcu blízkej Slovenskej dušičke.
tiginko
Veľmi zaujímavé haluštičky, určite vyskúšam pri najbližšej príležitosti
kukulienka71
Halušky mám veľmi rada v akejkoľvek forme, v tejto zemiakmi vytunenej s pečeňou musia chutiť výborne. Predpokladám, že by u nás každý pýtal dupľu. Aj ako samostatný chod vyskúšam, ďakujem a posielam 5* @sovka62 , často nepíšeš, ale keď komentuješ, to stojí za to:-)))
izabella929
Tak toto je tiež pre mňa nové, ale určite vyskúšam...lebo som pečienková...))
monty469
Tak to je novinka aj pre mňa :-) Skvelý recept ukladám do k.k
babkamt
Takéto pečienkové halušky sú pre mňa novinka, ukladám do kk, určite ich vyskúšam:-)
garanco
Moja mama tiež robievala pečeňové halušky do polievky s postrúhaným - najemno- zemiakom a pridala aj za lyžicu jemnej strúhanky. Ja ich varievam zriedka, a to z hydinovej pečene a strúhať zemiak mi nepríde na um. Keď si to pripomenul, musím aj ja urobiť podľa Teba!
tomeska
Tak to mi pripomenulo časy, ked sme doma robievali zabíjačku. U nás sa varila vo velkom hrnci polievka ,čo sa roznášala ako súčast výslužky po rodine. No a do tej sa robili takéto halušky. Len sa pridal ešte cesnak. To dalo polievke neodolatelnú chut. Občas aj teraz urobím, ale vdaka za pripomenutie. m




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia