Pečeňové ňočky do polievky so zelenou fazuľkou fotorecept

sracz - fotkasracz, 18. októbra 2013
Pečeňové ňočky do polievky so zelenou fazuľkou (fotorecept)
Foto: sracz

Môj dobrý otec, Tati, ako sme ho po celý jeho život volali, mal strašne rád horúcu polievku z kostí a v nej pečeňové zemiakové Zobraziť celý popisMôj dobrý otec, Tati, ako sme ho po celý jeho život volali, mal strašne rád horúcu polievku z kostí a v nej pečeňové zemiakové halušky. Ich jemnejším variantom sú maslové ňočky s kuracou pečeňou. Pochutnávame si na nich spravidla v zeleninových polievkách. Tentoraz to bola s fazuľkovými luskami, chuťovo a farebne doladená kvakou (turnipom) s červenou dužinou. Uvaril som ju len tak „na ľahko“, bez mäsových doplnkov, čo bolo kvitované s uznaním za rešpektovanie „šik“ postavičky mojej krajšej 1/2!

6-8
porcií
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL
1 ks
150-175 g
1 čl
1 čl
2-3 ks
3-4 PL
Polievka:
2 PL
3 ks
1 ks
1 ks
1 ks
2-3 ks
6-7 PL
podľa chuti g
1 čl
2 čl
3-4 PL
2 PL
1 halúzka
1-2 ks




Postup

  1. 1

    tri kompletné laloky odblanenej a iných „sajrajtov“ zbavenej kuracej pečene som umyl pod tečúcou vodou, nechal odkvapkať a ostrým nožom „nasekal“ na tekutú jemnú kašu; v pracovnej porcelánovej miske som už mal kocky 2 PL zmäknutého masla, zasypal som ich múkou semolinou (ruská hrubá krupica „Krupa mannaja“ sa mi už minula, tak som siahol na „rezervy“) ~ 150 g, pridal 1 KL soli, mokka lyžičku (ML) prdop_u, na kašičku posekanú pečeň a dobrú hrsť na drobno pokrájaných lístkov petržlenovej vňate

    Pečeňové ňočky do polievky so zelenou fazuľkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    všetko som vidličkou dôkladne vymiešal a nechal, prikryté utierkou, oddychovať, než cesto pretlačím do variacej sa polievky; zvyšok pokrájanej petržlenovej vňate pridám na záver varenia taktiež do polievky

    Pečeňové ňočky do polievky so zelenou fazuľkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    jej surové ingrediencie už čakali na vstup do „procesu“

    Pečeňové ňočky do polievky so zelenou fazuľkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na dno hrnca som postrúhal tri menšie cibule (~ jedna stredne veľká), zhodou okolností bielu, červenú a žltú, prilial 2 PL slnečnicového oleja a krátko porestoval (~ 3´)

    Pečeňové ňočky do polievky so zelenou fazuľkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a pridal čerstvú pokrájanú zeleninu, aj s pokrájanými stonkami petržlenovej vňate, premiešal a vzápätí opäť krátko (3÷5´) porestoval

    Pečeňové ňočky do polievky so zelenou fazuľkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    priložil pokrájané lusky zelenej fazuľky, zasypal nletým bielym korením, mletou sladkou paprikou a soľou; premiešal 3÷5´porestoval,

    Pečeňové ňočky do polievky so zelenou fazuľkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zalial horúcou vodou (~ 2 000 ml), primiešal 4 PL kápiového krému àla Aňuci, vložil halúzku čerstvého ligurčeka lekárskeho a poprepichovanú sušenú feferónku

    Pečeňové ňočky do polievky so zelenou fazuľkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    asi po 15´ už bola mrkva mäkká, tak som mohol „finišovať“; pomocou „haluškátora“ som do variacej sa polievky pretlačil pečeňové cesto, ktoré vďaka prdop_u pekne narástlo (bolo „nadýchané“), v ústach je lahodné, vláčne

    Pečeňové ňočky do polievky so zelenou fazuľkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    krátko po premiešaní, „ňočky vyplávali“ na povrch, prisypal som zvyšok pokrájanej petržlenovej vňate, vložil 2 PL masla na zjemnenie výsledého chuťového efektu,

    Pečeňové ňočky do polievky so zelenou fazuľkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    premiešal a hotovo

    Pečeňové ňočky do polievky so zelenou fazuľkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    feferónka odovzdala svoju pikantnú silu („grády“) polievke a teraz som ju použil ako ozdobu na tanieri spolu s halúzkami čerstvej petrženovej vňate

    Pečeňové ňočky do polievky so zelenou fazuľkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a tu sa sušia indickí „duchovia“ pikantné papričky „Ghoasts“ pre kamaráta @kimlo chilli cowboy_a z malebného rázovitého Záhoria

    Pečeňové ňočky do polievky so zelenou fazuľkou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

stefanm
ahoj ... pekné haluštičky . Ako vždy perfektne , podrobne opísaný postup .
tiginko
perfektná polievka, u nás pomerne častá, s rôznou zeleninou. Mňa mamička naučila robievať tieto knedlíčky s preosiatou strúhankou namiesto krupice, s troškou cesnaku. Zaujala ma na začiatku zmienka o pečeňových zemiankových haluškách. Nemáš náhodou recept? Alebo už ho máš aj tu na Vareche, popozerám?
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, dokonalá práca ako vždy od teba, s perfektným popisom a nádhernými fotografiami. vynikajúca chuť, dráždivá vôňa celého jedla. klobúk dole a palec hore, vzácny môj priateľ :-)))
zase plný počet*****
pusta
jéééjha, zabudla som pochváliť SEMOLINU :D
rela
Za túto dobrotku sa nedá dať nič iné aké 5*. Škoda, že bývaš tak ďaleko.
gabriele
davam Ti 5*...a keby bolo mozne aj desat :)...neuveris, ale tieto halusticky robim skoro kazdu nedelu...a este do nich pridam kusok cibulky a cierne korenie...mam rada Tvoje recepty...a tie prave vychodniarske irecite slova :)...ja som si myslela, ze napr. hevitamky vymyslela moja babka pre dedka, ked mu ich narychlo varila na ranajky do džadovej vody...ake bolo moje prekvapenie, ked hen niekto spoza mlaky pise o hevitamtach :)...viem, ze to nepatri k tomuto receptu, ale nedalo mi to :)
manya
dobrá inšpirácia, ukladám, zeleninovú polievku som ešte s pečeňovými haluškami nerobila, isto vyskúšam.
eviana
@sracz milý, nádhernú polievočku si zrobil... krásne farebne aj chuťovo zladená, už pohľadu úžasne voňajúca... ukladám, obdivujem, slintám, tlieskam a hviezdičkujem o dušu :)
eviana
@sracz , aj ja sa zajtra chystám robiť pečeňové haluške v polievke kuracieho charakteru, ale trošku inak, teda mám taký nápad... uvidím ako to celé dopadne, ak to bude jedlé, šupnem sem :) Ale aj túto Tvoju fajnú budem musieť veľmi skoro oprobovať, bo neodolateľne a žravo vyzerá :)
izabella929
šikovný ako vždy a chválim ťa..) krásne farebná a veľmi chutná polievočka a nočky paptria medzi moje obľúbené.-))
micanela
pekne len nechapem preco je to zaradene ako bezmasity recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia