Pečeňová židovská paštéta

Autor receptu: pusta

Recept mám ešte od mojej mamy z jej výpiskov a naučila sa ju robiť od židov. Mama ju ešte pripravovala mletím surovín na mäsovom mlynčeku, ja ju pripravujem pomocou tyčového mixéra, má jemnejšiu konzistenciu. Podávala sa najčastejšie v nedeľu na raňajky, prípadne v iné sviatočné dni a originál sa robila z husacej pečene vykrmenej husy, ale dnes ju robievam aj z kuracej pečienky. Recept na paštiku je receptom židovským, avšak nie je kosher.

30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na husacej masti orestujeme cibuľu a pečeň, ktorú sme nakrájali na menšie kusy, predým sme ju zbavili blany a cievnej stopky. Necháme úplne vychladnúť.
  2. K pečeni pridáme pokrájané vajcia, predtým uvarené na tvrdo. Všetko spolu na jemno rozmixujeme tyčovým mixérom. Pridáme horčicu, soľ, korenie a premixujeme ešte raz úplne do hladka. Vzniknutá zmes je pomerne riedka, odložíme ju na 24 hodín do chladničky, aby stuhla, dala sa potom dobre rozotierať a aby sa prepojili chute.
  3. Hotovú paštiku natierame na čerstvý chlieb alebo pečivo. Paštiku môžeme plniť do menších sklenených nádobiek, zalejeme asi 0,5 cm vrstvou husacej masti. Uskladňujeme v chladničke.