Pečeňová židovská paštéta

pusta - fotkapusta, 24. februára 2011
Pečeňová židovská paštéta
Foto: pusta

Recept mám ešte od mojej mamy z jej výpiskov a naučila sa ju robiť od židov. Mama ju ešte pripravovala mletím surovín na Zobraziť celý popisRecept mám ešte od mojej mamy z jej výpiskov a naučila sa ju robiť od židov. Mama ju ešte pripravovala mletím surovín na mäsovom mlynčeku, ja ju pripravujem pomocou tyčového mixéra, má jemnejšiu konzistenciu. Podávala sa najčastejšie v nedeľu na raňajky, prípadne v iné sviatočné dni a originál sa robila z husacej pečene vykrmenej husy, ale dnes ju robievam aj z kuracej pečienky. Recept na paštiku je receptom židovským, avšak nie je kosher.

30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g, ev, kuracia
200 g
4 ks, natvrdo
4 PL
1 ks, stredne veľká na jemno nasekaná
podľa chuti
podľa chuti
na zaliatie




Postup

  1. 1

    Na husacej masti orestujeme cibuľu a pečeň, ktorú sme nakrájali na menšie kusy, predým sme ju zbavili blany a cievnej stopky. Necháme úplne vychladnúť.

  2. 2

    K pečeni pridáme pokrájané vajcia, predtým uvarené na tvrdo. Všetko spolu na jemno rozmixujeme tyčovým mixérom. Pridáme horčicu, soľ, korenie a premixujeme ešte raz úplne do hladka. Vzniknutá zmes je pomerne riedka, odložíme ju na 24 hodín do chladničky, aby stuhla, dala sa potom dobre rozotierať a aby sa prepojili chute.

  3. 3

    Hotovú paštiku natierame na čerstvý chlieb alebo pečivo. Paštiku môžeme plniť do menších sklenených nádobiek, zalejeme asi 0,5 cm vrstvou husacej masti. Uskladňujeme v chladničke.

Diskusia k receptu

danapa
Supeeeer, mam velmi rada pasteky, aj ja robim doma, ale zo surovej kuracej pecienky, urcite vyskusam a tesim sa ako si pochutname ☺☺☺ ukladam do KK
dajanca
uložené....ďalšia varianta a zdá sa, že najjednoduchšia a aj najrýchlejšia... určite vyskúšam... vďaka za recept... :-)
pusta
dajanca, sľubujem, že nezostaneš len pri vyskúšaní...ja dakjem
bzuky
To je božská nátierka a už je aj uložená. Ďakujem
pusta
bzuky, dakujem. tá nátierka je naozaj božská, práve ma napadlo, že tento rodinný skvost je v naše jrodine známy aspoň 60 rokov ba i viac. a ešte viac o tom, koľko židovských delikates papáme a žiaľ, ani o tom nevieme, že tieto dobroty sme prevzali od židovského národa.
sovka62
Teda, ty nám dávaš zabrať, jeden skvelý recept za druhým. Veď ja ich aj poznám, ale kvôli zdraviu som ich z jedálnička vyradila a skoro na ne zabudla. No ale dá sa odolať, keď to takto pripomínaš? Budem musieť podľahnúť (dobrá výhovorka, čo?).
pusta
ved ja mám len rada dobré jedlo, presne ako ty sovka, len si občas do raj, ved vieš, že výnimka potvrdzuje pravidlo..
jarunka
Kde vziat husaciu pecienku. Rada by som to skusila. Bude to pracovat z kuracej ?
honestka
Robievame si tu rone pastety, aj masove aj zeleninove, pretoze kupime iba v Deli alebo konzervovane polske ktore su napchate mukou. Robim aj tuto ale z kuraich pecienok a casto ich robim tak, ze ich vsetko rozmixujem a potom varim vo vodnom kupeli.
Bez nich a dobreho chleba by sa mi to ani neratalo...
pusta
jarunka, kde vziať husaciu pečienku je aj u nás, ale nie až taký veľký. Je to skôr problém v jej cenne, ved nie nadarmo patrí medzi tri najdrahšie delikatessy sveta: 1. husacia pečeň. 2. kaviár 3. hľuzovky Ale dobrá je aj z kuracej pečienky, i ked husacia je husacia, ešte si nezabudla, však?
pusta
Honestka,z tých istých dôvodov uprednostňujem domácu výrobu paštiky. Nad parou by som robila v prípade, ak by som ju chcela dflhšie uskladňovať, ale to sa zatiaľ ešte nikdy nestalo, lebo sa po nejlen tak zapráši...
evanaaa
A môže byť aj kačacia, lebo takú mám ( jeje cena je prijateľná, ale nekŕmená ), aj kačaciu masť. Párkrát som robila podľa iného rcp odtiaľto ( zo smotanou), ale by som mohla aj tento vyskúšať. Ako dlho asi vydrží v chladničke, ak sa hneď nezje ?
letisia
v našej rodine sa táto paštéta robí celé roky, ale z hovädzej, alebo bravčovej pečene, chutí aj taká výborne, ale vyskúšam aj tvoj recept
pusta
letisia, robievam aj z bravčovej a môžem potvrdiť, je výborná, z hov. pečene musím vyskúšať, dakjem
pusta
evanaaa, môže byť, 7 dní určite, ale zalej paštiku asi O,5 cm vrstvou husacej/kačacej masti a uskladňuj v menších sklenených alebo prcelánových nádobkách v chladničke
danapa
je skutocne vyborna mnamka, vsetkym veeeeelmi chutila, dakujem ☺☺☺
dajanca
ešte som nepoďakovala... bola síce z kuracích pečienok, ale s husacou masťou- no vynikajúca... tiež všetkým chutila...vďaka za recept...:-)
mataliptak
to musí byť perfektné , idem hned nato :-)) dakujem pusta máš skvelé recepty , len tak dalej :-)
mataliptak
aj ja som to robila z kuracích pečienok ale s husacou masťou s pečenou .. úžasná paštika a vôna z toho bola po celej ulici :-)) vynikajúci recept dakujem ...
pusta
@pre všetkých, ak je paštéta robená z bravčovej pečene, iste je chutná, ale potom ju už nemožno nazvať židovskou. židia nesmú konzumovať bravčové, s výnimlkou záchrany vlastného života. tá prvá je z husacej pečienky, ale robia ju z kuracej, kačacej, morčacej ev. hovädzej.
julanda
Robila som, celkom chutila, ale druhýkrát ju nebudem mixovať, rašej dvakrát premeliem, mixované jedlá mi nechutia.
pusta
@julanda , však môžeš aj pomlieť na jemno, aj tak bude výborná, ak tebe nevyhovuje mixovaná paštéta :-)
to na chuti neuberie :-)
je vynikajúca. je to úžasná paštéta.
som rada, že chutilo.
pusta
@mataliptak , to ma nesmierne teší, že si robila túto moju paštétu.
áno, je úžasná, ako vravíš :-) a vôňa po celej ulici z toho :D no super!!!
dakujem za fantastickú správu.
to ja dakujem tebe za skvelé hodnotenie i uloženie do kk.
pusta
@dajanca , som veľmi rada, že si robila a bola vynikajúca a ked chutila všetkým,
to je veľké uznanie a najlepšie podakovanie zároveň :-)
pusta
@dajanca , som veľmi rada, že si robila a bola vynikajúca a ked chutila všetkým,
to je veľké uznanie a najlepšie podakovanie zároveň :-)
smejkad
@pusta , dakujem :-)
dala som trosku menej horcice ako bolo v rozpise a je to basta presne podla mojho gusta :-)
mam cerstvo upecene zemle, no zazitok :-)
pusta
@smejkad , to ma veľmi teší, že si odskúšala túto moju pečeňovú židovskú paštétu a bola presne podľa tvojho gusta, s čerstvými žemľami to musel byť zážitok.:-)))))
tento recept patrí medzi skvosty židovskej kuchyne :-)
môj priateľ si ju často žiada odo mňa, on ju priam zbožňuje :-) aj včera som ju znovu robila a piekla som aj čerstvý domáci biely rascový chlieb, ten rustikálny, čo mám na vareche.
a čo ti mám povedať, dnes ešte bude na raňajky a...minula sa :D
vždy mám úprimnú radosť, ak je niektorý môj recept, ktorý som pridala už dávnejšie, ešte stále žiadaný a v kurze aj teraz - vdaka.
dakujem ti za úžasnú správu.
eviana
@pusta milá, tak som sa dostala aj k vyskúšaniu tejto Tvojej paštéty, musím povedať, že nesklamala, ba naopak predčila všetky moje očakávania. Je naozaj výborná, jemná a hlavne rýchlo a ľahko hotová.
U nás bola s domácou "expres" ciabattou z mix múk :)
Určite som nerobila naposledy, ďakujem za skvelý recept :)


pusta
@eviana milá, to nie je môj recept, viem ho od mojej dobrej mamy a tá sa to naučila robiť od Židov, neskôr som sa dočítala, že patrí medzi skvosty židovskej tradičnej kuchyne, vo svetoznámych židovských reštauráciách sa podáva dokonca ako slávnostné predjedlo pri ich významných náboženských sviatkoch, tá pravá sa pripravuje z foie gras - vieš si potom predstaviť tú úžasnú chuť? tak sa robievala aj u nás doma.
je to fantastická delikatessa, robím veľa dobrých paštét, ale táto je nesporne tá najlepšia a vedie prím. :-)
pekne si ma rozusmievala dnes ráno, vidím na nádhernom foto od teba, že si ňou teda na ciabatte vôbec nešetrila - to sa ani nedá :D
aj u nás si ju môj priateľ natiera na hrubo a nevie sa dojesť tejto ich klasiky, vždy ma o túto paštétu prosí znovu a často. :-)))))
je to slušná dávka na jeden recept, ale sa po nej len tak zapráši vždy:-)
som rada, že chutilo a verím ti, že si určite nerobila naposledy - je prudko žravá :P
dakujem ti za fantastickú správu, nádherné foto a vyskúšanie.
beatacsontosova
milá @pusta , dlho som sa rozhodovala medzi mousse z lososa (tiež od teba) a touto paštétou, nakoniec zvíťazila paštéta (a hlavne fakt, že som mala fajnú pečeň v mrazničke:-)), robila som z 800g pečene, prosím pekne v piatok minulý týždeň som to spravila, večer prišiel brat aj so švagrinou tak bola hneď polovica fuč (ešteže som spravila aj do fliaš a zaliala masťou - si jednu hneď zobral), asi zajtra dojeme posledné, je to neskutočne dobré, jemná vrstva masti na vrchu, v živote som nejedla nič lepšie, už som skúšala aj pečené paštéty ale nie vždy mi vyšli, sa mi stalo, že boli moc suché a mrvili sa, no táto je úplne bez chyby, raz dva hotová (ak nepočítam to chladnutie keď je vonku večer 20°C:-) k tomu domáci chlebík a mali sme neskutočné pohostenie. určite som nerobila naposledy, musím zase kopnúť do kolegu aby doniesol domácu húsku aj s vnútornosťami :-)
pusta1
@beatacsontosova , myslím, že si výborne rozhodla, i ked aj losos je vynikajúci.
zo všetkých pečeňových paštét mám chutí táto najviac, je bezpochyby najlepšia, akú som kedy spravila. môj priateľ je uznávaný židovský šéfkuchár a vždy ma o ňu poprosí, nevie sa jej dojesť, vtedy robievam z 1 kg pečienok a hned je preč. inak je to ich sviatočné židovské predjedlo na židovské sviatky, ja som sa to naučila od mojej dobrej drahej mamy, ona pracovala u židov v zlatníckom obchode za mlada, a naučila sa to od svojej šéfky, je to hodne starý recept a skutočne skvelý, ešte každý, kto spravil bol paštétou rovnako uchvátený ako ty a veľmi spokojný, je to jeden z klenotov židovskej kuchyne, ktorou som priam fascinovaná. nám sa každú chvíľku vyliahnu húsatká, na jeseň bude mať viac kukuricou vykŕmených domácich husí a foie gras, budú husacie hody i táto paštéta a iné dobroty :-)
držím ti všetky palce, aby ti priateľ doniesol domácu húsku, budete si pochutnávať spolu :-))))))
dakujem za skvelú správu, verím, že sa rýchlo minula paštéta :-)
denyany
Vynikajúce! Niesla som na jedno stretnutie a mala som s touto paštétou veľký úspech. Určite ju budem robiť často, lebo z obchodu vôbec nekupujem paštéty a občas by som si dala.
redakcia
@Denyany (5.7.2016 23:15)

Autorka receptu odpovedá takto:
@denyany , je to najlepšia paštéta zo všetkých paštét, ktoré robievam. som veľmi rada, že si práve touto paštétou zožala veľký úspech na stretnutí a že ju budeš robievať :-) dakujem za úžasnú správu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia