Pečené zemiaky so strúhankou

alena45 - fotkaalena45, 1. januára 2015
Pečené zemiaky so strúhankou
Foto: alena45

je tu množstvo receptov na pečené zemiaky, ale na tieto najchrumkavejšie som žiadny nenašla.

3-4
porcie
10 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

8 ks
3 - 4 PL
1 ČL
5 - 6 PL




Postup

  1. 1

    Zemiaky umyjeme, očistíme a pokrájame na väčšie hranolky. Umyté necháme poriadne odkvapkať, vložíme do misy, do ktorej nalejeme olej, nasypeme soľ a strúhanku. Miešame, aby sa zemiaky dobre obalili. Plech vyložíme papierom na pečenie, zemiaky vyklopíme, rozotrieme, aby boli v jednej vrstve, zvyšok strúhanky ešte votrieme na zemiaky a dáme piecť do rúry na 200 stupňov na cca 40 minút.

    Pečené zemiaky so strúhankou - obrázok 1
  2. 2

    Množstvá sú orientačné, strúhanku používam len z nastrúhaných rožkov. Podávala som k hovädziemu mäsu na hubách.

    Pečené zemiaky so strúhankou - obrázok 2

Diskusia k receptu

micanela
pre mna novinka ale urcite vyskusam, vyzeraju naozaj chrumkavo
soniatko
vyzeraju mnamkovo ... na pecene zemiaky pouzivam bezolejovu fritezu ... urcite skusim 5 stars a KK :o)
iva2111
V "bramborové" kuchařce, kterou mám moc ráda, se tyhle brambory jmenují -islandské- a do strouhanky je možné přidat trochu koření ;-)
1x viera1
braxi
zemiačiky vyzerajú super chrumkavo...nepoznám bezolejovú fritézu...
vybusna
rozhodne vyskusam, pani Alena, poslala som Vam sukromnu spravu
alena45
@iva , tak to fakt neviem, mne tento recept len tak pri venčení psa povedala moja suseda asi 20 rokov dozadu.
vybusna
mimo recept....mna by strasne zaujimala psychologia hviezdickujucich....fakt neviem co zle je na tomto recepte, ze si zasluzil ine ako 5 hviezdickove ohodnotenie. Pri tomto systeme by mal clovek, co dava znizene ohodnotenie, napisat preco....aby ti, co ho chcu realizovat, vedeli coho sa maju vyvarovat. To ze to jedlo nemam rada, , resp. antipatia voci vkladatelovi, by nemala tento system ovplyvnovat. Nechodim na varechu tak casto, takze mozno ste tento problem uz riesili a ja sa ospravedlnujem za bitie prazdnej slamy.
micanela
ved recept nemusi byt super premakany aby zaujal, v jednoduchosti je krasa. ak niekomu nesedi, nech napise preco. ja osobne nie som milovnik zemiakov ale zaujalo ma to - a tom by mala byt varecha, nie o osocovani ostatnych.
iva2111
@micanela , já zas brambory (a tím i bramborové recepty) miluju, můžem je ve všech podobách :-) a tyhle jsem už dlouho nedělala - jsou opravdu výborné.
alena45
mňa hviezdičky nezaujímajú, nevkladám recepty pre sebaukájanie, ale preto, že je tu KK a mám aj svoje recepty pekne pohromade. Ak aj niekoho zaujmú, tak je to len bonus. Už som viackrát o tom písala, že na Vareche je najlepšia kuchárska kniha. Mnohé stránky ju nemajú a preto prednostne hľadám recept na Vareche, aby som si ho mohla uložiť.
zinnajdha
páči sa mi... tiež môžem jesť zemiaky so zemiakmi, ale len odvtedy, odkedy som ich začala sama pestovať. ( Predtým nie a ani teraz mi nechutia "kúpenské")
mijaita
Když já nevím co dřív, tolik pěkných receptů :-) Ale brambůrky Alenky budou co nejdřív, brambory já ráda a takovou kreaci ještě neznám. To se ti moc povedlo :-)
2x rela a anic
marikafil
@v ýbušná - ja som už mnoho razy písala, že keď chcem dať hviezdičky, tak dávam vždy len plný počet - autori si podľa mňa zaslúžia vždy plný počet hviezdičiek, akurát často - a to aj pri tomto recepte mi to zase vysvietilo iba 4 hviezdičky:-( podľa mňa by stačilo tlačidlo "like" a vybodnúť sa na počet hviezdičiek...
Inak recept sa mi veľmi páči a čoskoro ho vyskúšam, len tak so šalátom.
1x lidka1
vybusna
@marikafil to like by naozaj vyriesilo, cely ten problem. Nech pozeram, ako pozeram, tak v tomto recepte nevidim ziadnu chybu v technologickom postupe, surovinach, sposobe, finalnom vysledku....
motyka
Marikafil, počet hviezdičiek pravdepodobne neovplyvňujú ľudia,ktorí dávajú počet hviezdičiek. Ale je to buď tak nejako nastavené, alebo to robí nejaký "škriatok". Ja som napr. klikla 5* a pridalo len o 0,2. A dokonca sa mi už stalo, že pri niektorom recepte ubralo počet hviezdičiek.Tiež sa divím, aký je to systém.
Recept sa mi veľmi páči. Vyskúšam s kyslým mliekom a tvarohom. Budú suprové - rýchle, sýte a praktické. Pre mňa tiež novinka. Ďakujem .
tiginko
ach jaj @marikafil tebe to hviezdičkovanie bolo vysvetlené už hádam stokrát... @motyka zrejme nechodí veľmi často, lebo tiež nepochopila... tak skúsim pripomenúť: vy síce kliknete 5 hviezdičiek ALE zobrazí sa spriemerovaný počet hviezdičiek spolu s ostatnými hlasujúcimi. Prosím neriešte už konečne tie hviezdičky, nie sú o ničom, vyzerá to, že skôr o obľúbenosti autorov receptov
rela
Zaujímavý recept. určite vyskúšam. Najradšej mám zemiaky so šalátom, alebo bielym jogurtom (škoda takú dobrotu "kaziť" mäsom) :-)
dandika1
@braxi daj si do gugla ((multifunkcna teplovzdusna friteza delimano 3D)) ja som ju dostala na vianoce a tu sa robi bez oleja ja som este len v zaciatkoch ,ale maso som uz robila a funguje to.Skus to najsst a o tom nieco precitat .Nech sa dari...
ubka
@alenka vyskúšam aj podľa teba, páči sa mi, ja namiesto strúhanky používam detskú krupicu, tiež je to fajn chrumkavé :-)
alena45
S tou krupicou som už dnes počula od niekoho, aj to môže byť fajn. Inak ďakujem za komentáre, koho by napadlo, že bude o zemiaky taký záujem. Ale vážne sú dobré, najlepšie práve z rúry, vychladnuté zgumovatejú, ako aj domáce hranolky, dobré sú s hocijakým dipom, aj bez neho, stačí aj acidko, lepšie viac posoliť ako menej, a upiecť do chrumkava.
@zinnajdha , tak ako hovoríš, stalo sa, že som dva roky nemala svoje zemiaky zo záhrady - nevedela som jesť tie zo supermarketov, jedla som len ryžu a cestoviny.
Všetkým prajem dobrú chuť a veľa radosti z varenia v Novom roku !
havino
ja by som sa najedla z tej opadanej strúhanky na plechu, tak mám rada vysmažanu strúhanku, obal na rezňoch, ale už len raz do roka :-) verím, že chrumkavé sú, ja zemiaky predvarené, poprášim múkou, olejom a piecť, tiež múka urobí chrumkavosť, ale strúhanka asi viac, na toto nezabudnem, ale až ked nás bude viac
eviana
@alena45 tak toto určite veľmi skoro vyskúšam, zemiaky máme veľmi radi a takéto echt chrumkavé milujeme, ďakujem za super inšpiráciu 5*-ovu :)
babkamt
zemiaky mám rada na každý spôsob. Tie tvoje vyzerajú chutne. Robila som už zemiaky posypané múkou, krupicou. Vyskúšam aj tie tvoje.
alena45
Ďakujem redakcii, že mi opravila v názve veľké písmeno v názve.
manya
@alena45 , včera vyskúšané, strúhanku som trošku ochutila, naozaj chrumkavé, dali sme si s acidkom, budú aj častejšie, ďakujem za recept;
rela
Piekla som ich dnes k obedu, boli výborné. Určite neboli posledný krát.
mijaita
Dnes k obědu s dušenými žampiony, kuřecím masem a porkem. Recept bych zhodnotila jako nejlepsi za celý rok. Jednoduchý, výborný, možnost využití bezbřehá. @alenko díky za tu úžasnost! :-) Neposílám hvězdy, ale michelinskou hvězdu! :-)


mijaita
p.s. pokrájené brambory jsem osušila v utěrce a nasypala do velkého mikrotenoveho sáčku. Na to jsem vysypala strouhanku, přidala sůl a olej, nafoukla sáček, zatočila a třepala. Krásně se všechno promísilo.
2x manya a rela
margaretka28
takéto zemiaky robievala aj moja mama, ani neviem, či som ich niekedy robila aj ja, ale že si mi ich pripomenula, tak určite ich niekedy urobím
alena45
som rada, že vám chutí, a @mijaita , takú fotku neurobím, ani keby som sa pootootoo. Fakt.
mijaita
Alenka, ale urobis, nandej na taliř a behej kolem a cvakej :-)
motyka
@alenko , aj tie,čo to chcete vyskúšať - rada. Keď chcete, aby Vám zemiaky, či hranolky pečené v rúre - po vychladnutí "nezgumovateli", tak vyskúšajte toto: zemiaky dajte variť do studenej vody, priveďte do varu a povarte 2 min. Ihneď sceďte a nechajte vychladnúť. Ostatné - podľa aleny 45.
Viem, že odíjde z nich škrob, atď., ale ktorá, ako chcete. Buď gumové, alebo aj neskôr dobre použiteľné aj po ohriati.
Apropo - iné pečené zemiaky ako zo strúhankou, už robiť nebudem. Skutočne vynikajúce. Škoda, že nemám podmienky na zverejnenie, koľko som ich urobila a po 1/2 hodine nebol ani kúsom.
eviana
@alenka45 , vyskúšané, ochutnané... sme z nich nadšení, veľmi nám všetkým chutili, ďakujeme za skvelý recept.
U nás boli len so smotanovo-cibuľovým dipom a bolo to - ako povedal môj chlap - FANTASTICKÉ :)


mijaita
@eviana ja jsem je dnes pekla uz potřetí ! Vychytávám pečení. Dneska se mi povedly zatim nejvíc. Pakla jsem je dlouho a uplne dole v troube. Byly krásně křupavé a nespálila se mi houstička. Před tím měla tendence být tmavá a bramburky ještě nehotové.
viera1
Neskúšali ste soliť až po upečení ? Ja pečené zemiaky nesolím,posolené pustia vodu a dusia sa,preto ich aj v utierke vyutieram,aby bolo na nich čo najmenej vody.
alena45
nie neskúšala som, hoci hranolky solím samozrejme až po upečení. Ale tu by tá strúhanka nebola taká chutná, to proste už nedosolíš dodatočne.
alena45
aj ja ďakujem, že si vyskúšala, aj za foto. Dúfam, že aj chutilo.
vybusna
dakujem za tip, robievala som aj so syrom a jednoducha kombinacia len so struhankou ma absolutne nenapadla, zemiaky som vyskusala a su fajn.
mariamka
nedalo mi to, dnes sme ich mali, k perkeltu :), pomaly ich treba chranit vlastnym telom, take su dobre, miesto soli som dala "bylinkove maslo"

brambora
Dnes ich chcem robiť k pikantným krídelkám so špenátom, tak hádam sa podaria. S papierom na pečenie nemám dobré skúsenosti lebo vždy sa mi tam zemiaky prilepia a potom som musela odrezávať značnú časť zemiakov. Tak hádam sa vydaria aj bez neho.
brambora
tak hlasim sa s vysledkom. tieto zemiacky su najlepsie ake som kedy jedla... nikdy by ma nenapadlo, ze struhanka s nimi urobi take caro. boli omastene bravcovou mastou, tak mozno aj to im pridalo na chuti. dakujem velmi pekne za recept.


alena45
tak sa teším s Tebou, vlastne so všetkými, ktorí ste ochutnali a ešte aj pridali obrázok. Ďakujem.
alex37
@alena45 , milá Alenka, týmto sa hlásim do radu spokojných s tvojim super receptom. Repete bude určite ;-)


havino
Som tu s chválou, veľkou chválou a vďakou za recept. Manžel sa ma pýta a čo si dala na tie zemiaky? prečo? sú zlé?? nie, nie, práveže super. Synátor, tak toto sú pecka zemiaky. Nebola by som to ja, keby som nemenila podľa seba. Ja som zemiaky do 5 min predvarila, viac nie a také horúce obalila, prehrabla v mise so strúhankou, pofrkala olejom, soľ, medzi prsty mletej papriky a rasce a piekla už len nejakých 20 min. Nemajú konkuranciu, čo sa chrumkavosti týka, aj teraz studené, žiadna mľandravina, nič gumové. vďaka.








alena45
@havino , teším sa veľmi, aj postup je fajn, len ja som to riešila rúrou celý proces, lebo horáky som mala permanentne obsadené. Ale niekedy vyskúšam aj s predvarením. Dobre si to vymyslela !
svedka
Dakujem ti velmi pekne za tento tvoj receptik :) teraz su doma ziadane minimalne 2 krat tyzdenne :) viacej obalujem tie zemiacky,jednotlivo v dlani a potom su ako krokety .
kukulienka71
@alena45 , piekla som ich zatiaľ dvakrát, sú fakt vynikajúce, ďakujem za nápad. Zajtra k nim pridám brokolicu na plátky, trocha neskôr samozrejme, aby sa upiekli naraz. A bude k tomu čerstvý kapustový šalát. Už sa tešííím:-)
alena45
@kukulienka71 , som rada, že ešte aj po mesiaci sa recept "pamätá". Je to len príloha, s čím si ju priložíš Ty, to už je na Tebe.
2010
Dik za inspiraciu, aj ked to bolo robene z mladych predvarenych zemiakov dokoncenych na panvici.


alena45
hej, vidno, ze na panvici, v rure sa struhanka opecie velmi pomaly. V nedelu som robila tiez z predvarenych, nechutili tak, ako ked robim zo surovych. Lenze dlhe pecenie v rure je dost neekonomicke, robievam, len ked mam decka cez vikend.
renulienka
Tiež som robila z predvarených zemiakov ako @havino k divine a možem potvrdit, že boli super chrumkave a aj neskor chutne, vobec nie ,,gumove,, ;-)
alena45
@afataga , fotka krásna, museli byť fakt výborné. Oni sú k tomu hovädziemu asi najchutnejšie.
citroen
recept odskúšaný a veľmi chutný.Podával som tieto zemiaky k obráteným rezňom .Ďakujem
mamula2
zemiaciky su naozaj skvele, piekla som ich spolu so zelerom, ktory som obalila v trojobale
xxxxx
Vyzera to super,zajtra urcite vyskusam.Dakujem za zaujimavy receptik.
kimlo
Včera som ich robil, výborný recept, vďaka... :-)
alena45
a ja som sa zasa celý deň trápila s papričkami, s cibuľou podľa Izabely a s hrozienkami podľa mňa. Ty už si pobral úrodu ? Asi nie, ak máš skleník, moje boli vonku, mrazy sa im vyhli a dva korene som ešte nechala, sú obsypané, ale zelené. Uvidím v sobotu.
kimlo
Ešte mám vo foliovníku kopu nedozretých, tak ešte počkám, zmrznutie zatiaľ nehrozí...v skleníku som už obral všetko...
piti78
Povodne som chcel tento recept vylepsit tym ze si zemiky predvarim v octovej vode. Nakolko som mal len jablkovy ocot nechcel som to riskovat. Po dopeceni zemiakov a ich naslednom zjedeni musim konstatovat ze je to uplne zbytocne. Su skvele aj bez predvarania. Mnam Ali.
zizazi
Alena45, ďakujem za skvelý receptík, robievam ich veľmi veľmi často, moji chlapi sa ich nevedia dojesť a dokonca už aj vnučka 3-ročná Tamarka si ich pýta keď príde. Sú naozaj vynikajúce... ešte raz veľká vďaka
alena45
ďakujem, vždy ma poteší, keď si niekto všimne a okomentuje aj starší recept.
radost
@Alena45 (19.1.2017 19:50)

vďaka komentu od @Zizazi..sme mali dnes túto ..ako to nazvať..chuťovku..???neuveríš-na obed..v nedeľu...tieto zemiaky a mlieko..nič iné...zo včera segedín zostal nedotknutý..
čím viac strúhanky-tým lepšie..dobrota..srdečná vďaka...
alena45
verím, čoby nie. A hlavne telo treba poslúchať. Moje telo chcelo fazuľový prívarok, tak ho tiež dostalo.
ababa
@Alena45 rýchly, lacný a variabilný recept. Pokiaľ zovreli zemiaky, nastrúhala som rožky do pekáča a posolila. Zliala zemiaky, naolejovala v hrnci, šupla do pekáča premiešala, potom do rúry a do brušiek. S dcérou sme si pochutili na čistých a vnuk si pridal pochúťkovú smotanu. Velikánska vďaka za recept.
katka78
Robievam podobne podľa @elixir , ale s múkou, skúsili sme tentoraz na prestriedanie so strúhankou a tiež veľmi dobré, chrumkavé, aj chuť inakšia, dobré boli, môžu byť veru aj nabudúce. Ďakujem za inšpiráciu @Alena45 , maj sa pekne :-)



1x haji
zolik
@Patroveckypitrs (4.11.2017 14:43)
super, ze "s volovym okom" ;-)
ale na tanieri mas oci dve. Ako by to bolo v mnoznom cisle? Niektori slovencinari sa budu pohorsovat :-)
alena45
@Patroveckypitrs (4.11.2017 14:43)

vidíš, to mi nenapadlo takto so špenátom, veď ku špenátu mám najradšej zemiakové krokety a toto je tomu veľmi podobné. Také si aj ja urobím.
alena45
trápne, dávať si sama sebe komentár, ale mám tu Írov na návšteve a oni len zemiaky chcú. Tak som skoro 5 kíl urobila takto so strúhankou. Myslíte, že sa mi podarilo okoštovať ? A chcem povedať, že som ich predtým predvarila, a nevidela som rozdiel v chuti, možno menej chrumkavé, ale v dĺžke prípravy. Tam je rozdiel očividný, resp. zrejmý.
kucharka
Tak ja ti krásne ďakujem za tento recept, celá rodina je nadšená, vraj úplná bomba! :-))



1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia