Pečené zemiaky s rozmarínom, citrónom a cesnakom (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Jednu veľmi dobrú vec, čo som sa naučila od mojej rakúskej svokry je, že advent si užívam, teším sa na blížiace sa sviatky a namiesto lietania s mokrým vechťom po byte, lietam po webe a hľadám, čo mojej početnej rodine pripravím na sviatočný stôl. Tieto skvelé zemiačky ma zaujali tým, že ku rozmarínovo-cesnakovej klasike pribudol citrón. Výsledok naozaj stál za to. Treba vyskúšať. Keď nič iné, tak vám bude nenormálne voňať celá kuchyňa od tejto lahodnej kombinácie.

4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky v šupke dobre umyjeme a dáme do vody zovrieť, po 2 minútach zlejeme vodu, necháme trochu vychladnúť, vysušíme. Rozkrojíme ich na polovice. Rozohrejeme si rúru na 190st.C.
  2. Do pekáča dáme zemiaky, pridáme citróny nakrájané pozdĺžne na mesiačiky, cesnakové strúčiky, ktoré sme trošku popučili, vetvičky rozmarínu a tymianu. Mierne si zohrejeme kačaciu masť, aby bola tekutá, ale nie horúca. Prilejeme ju do pekáča a rukami všetko dobre premiešame, aby boli zemiaky obalené tukom. Posolíme a okoreníme.
  3. Dáme do rúry piecť na 40 minút. V polovici pečenia vyberieme plech a zemiaky poobraciame.
  4. Ja som na 90% mäsožravec bezprílohový, ale tieto krumple ma naozaj dostali. Chutili aj ohrievané na druhý den.