Pečené zemiaky

Pečené zemiaky s cuketou a dip z cukety a syru (fotorecept)

Autor receptu: mitzy

Chutný letný obed, príloha, či ľahká večera...

2-4
porcie
20 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Postup

  1. Postup je veľmi ľahký. Slnečnicové semienka namočíme do misky s vodou. Zapneme rúru na 200 stupňov. Umyjeme zemiaky a pokrájame ich na mesiačiky aj so šupkou. Položíme ich na maslom vytretý plech, aby bol naspodu plný. Potom očistíme a umyjeme cuketu, nakrájame ju na polkolieska a poukladáme na zemiaky. Mladé fazuľky z konzervy poprekladáme cez zeleninu (bez nálevu z konzervy). Potom pokrájame cibuľu a pridáme na plech. Všetko prelejeme olejom, osolíme, okoreníme a máme hotovo. Druhú cuketu na dip som pokrájala tiež na polkolieska a vložila do formy na biskupský chlebík rovnako vymastený maslom. Na cuketu som dala rozpolené paradajky a preliala olejom. Oba plechy dáme piecť. Po polhodine som zeleninu prehrabkala varechou, aby sa nepripiekli a nespálili zvrchu. Po ďalších cca desiatich minútkach som vybrala formu s cuketou a paradajkami, plech so zemiakmi som nechala piecť ďalej, ale pretočila som kolieskom na grilovanie. Potom treba dávať pozor a zemiaky kontrolovať a ešte znovu pohrabkať vareškou.
  2. Dip si pripravíme zmixovaním cukety, paradajok, nakrájaného syru, zliatych slnečnicových semienok, cesnaku, medovky, štipky soli a korenia tyčovým mixérom vo väčšej miske. Ochutnáme, prípadne dochutíme kurkumou či bylinkami.
  3. Dip sa k zemiakom veľmi hodí. Je to jednoduché jedlo ako na prípravu tak na strávenie.
  4. Dobrú chuť! ;)