Pečené zemiaky
Pečené zemiaky s bryndzou, ružičkovým kelom a so slaninou
Autor receptu: redakcia
Postup- Umyté zemiaky pokrájame na väčšie kusy, vložíme
ich do pekáča s papierom na pečenie, pokvapkáme
rastlinným olejom a pečieme domäkka pri teplote
170 °C asi 20 minút. Solíme ich až po tepelnej úprave.
- Z ružičkového kelu odoberieme vrchné zelené lístky,
odložíme stranou. Z ružičiek opatrne vykrojíme hlúb
a prekrojíme na polovicu. Vo vriacom zeleninovom
vývare postupne blanšírujeme (sparíme) lístky aj
polovice ružičiek kelu. Po vybratí z vývaru ich ihneď
musíme dať do studenej vody, aby im zostala jasne
zelená farba. Po schladení ich vyberieme z vody.
- Slaninu nakrájame na 2 mm hrubé plátky, ktoré rozložíme na
plech s papierom na pečenie a zaťažíme ich druhým plechom. Pečieme v rúre pri teplote 180 °C asi 8 minút. Upečené
čipsy musia byť chrumkavé. Časť čipsov necháme na dekoráciu, zostávajúce nakrájame na 1 cm široké kúsky.
- Bryndzu dáme do kastrólika a na miernej teplote
ju rozohrejeme. Podľa potreby pridáme smotanu.
Konzistencia musí byť hustá, ale aby zmes tiekla.
- Pri servírovaní zmiešame teplé zemiaky, polovice
ružičiek kelu, pokrájanú slaninu a horúcu bryndzu.
Dekorujeme sparenými lístkami kelu a čipsami slaniny.
|