Pečené zemiaky

Pečené zemiaky s bryndzou, ružičkovým kelom a so slaninou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Umyté zemiaky pokrájame na väčšie kusy, vložíme ich do pekáča s papierom na pečenie, pokvapkáme rastlinným olejom a pečieme domäkka pri teplote 170 °C asi 20 minút. Solíme ich až po tepelnej úprave.
  2. Z ružičkového kelu odoberieme vrchné zelené lístky, odložíme stranou. Z ružičiek opatrne vykrojíme hlúb a prekrojíme na polovicu. Vo vriacom zeleninovom vývare postupne blanšírujeme (sparíme) lístky aj polovice ružičiek kelu. Po vybratí z vývaru ich ihneď musíme dať do studenej vody, aby im zostala jasne zelená farba. Po schladení ich vyberieme z vody.
  3. Slaninu nakrájame na 2 mm hrubé plátky, ktoré rozložíme na plech s papierom na pečenie a zaťažíme ich druhým plechom. Pečieme v rúre pri teplote 180 °C asi 8 minút. Upečené čipsy musia byť chrumkavé. Časť čipsov necháme na dekoráciu, zostávajúce nakrájame na 1 cm široké kúsky.
  4. Bryndzu dáme do kastrólika a na miernej teplote ju rozohrejeme. Podľa potreby pridáme smotanu. Konzistencia musí byť hustá, ale aby zmes tiekla.
  5. Pri servírovaní zmiešame teplé zemiaky, polovice ružičiek kelu, pokrájanú slaninu a horúcu bryndzu. Dekorujeme sparenými lístkami kelu a čipsami slaniny.