Pečené zajačie stehná s plnkou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Trošku práce s vykosťovaním stehien mladých „ušiačikov“, ako aj s ich kompletizáciou do
finálnej podoby
polotovaru, ale výsledný chuťový efekt stojí za to. Kosti v kombinácii s kuracinou, či
hovädzinou, doplnené
zeleninou a ostatnými potrebnými ingredienciami, po 3÷4 hodinách vykúzlia super
polievky. Obľubuje ich zvlášť
moja dcérka Bábika, ale jemnejšej časti ľudstva chutia vo všeobecnosti. Jemnú pečenú
zajačinu som podával s
pestrým surovým šalátom. Jej príprava je naozaj jednoduchá a rýchla.
2 porcie |
12-15 minút príprava |
33-40 minút tepelná úprava |
Postup
- Stehná mladých zajacov som vykostil, jemne naklepal, po obidvoch stranách ich prstami okorenil soľou a čMČK (čerstvo mletým čiernym korením).
- Potrel „filmom“ plnotučnej liptovskej horčice, na jednu ½ naniesol „syrokrém“ (ja som mal „téglik“ s modrou kultúrnou plesňou „Blue cheese“) a na druhú ½ uložil po plátku šunky a pečenej kápie v oleji; potom som takto pripravený „rezeň“ preložil, zopol špáradlami
- a opiekol na horúcej emulzii bravčovej masti a oleja (1:1) pekne na červeno hnedo, 5÷7´ obojstranne; komu viac chutí vyprážaný, obalí si ho v „trojobale“ a vypraží;
- Po opečení som mäso uložil na pomocnú tácňu, vo výpeku orestoval pokrájaný zväzok mladej cibuľky aj s „pierkami“ a na „C_éčka“ pokrájané dva stonky zeleru (~ 2÷3´), nadstavil 2 PL masla, vrátil opečené plnené stehná, 2÷3´ nechal vyhriať na prevádzkovú teplotu, pomocou kuchyňských klieští otočil, posypal KL mletej sladkej papriky, podlial troškou horúcej vody, premiešal a pod pokrievkou nechal dodusiť, než som pripravil zeleninu na prílohu (čerstvý „Romain šalát“, paradajky „Baby“, červenú cibuľu, „julienne“ z karotky a segmenty vajíčka na tvrdo; zálievka: 5÷6 PL voda studená, štipka soli, 2 PL citrónová šťava, KL cukor práškový)
- Nuž a na tanieri to potom vyzeralo takto...