Pečené pstruhy s čerstvým tymiánom citronovým alebo s dúškou materinoufotorecept

marianne - fotkamarianne, 22. apríla 2012
Pečené pstruhy s čerstvým tymiánom citronovým alebo s dúškou materinou(fotorecept)
Foto: marianne

Jeden z mojich oblubenych receptov na pstruhy.Duska materina rastla kusok od pahrebiska a robili sme rybky takto v pahrebe,ale vinom sme len zapijali a Zobraziť celý popisJeden z mojich oblubenych receptov na pstruhy.Duska materina rastla kusok od pahrebiska a robili sme rybky takto v pahrebe,ale vinom sme len zapijali a ked robim doma,vinkom podlievam aj v pekaci:-).Tentoraz som pouzila tymian citronovy,lebo na ten z prirody si este musim pockat....

4
porcie
30 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

2 ks cerstvy
1 +olej+1 PL
4 ks nakrajana na kolieska
platky  podla potreby
200 ml (veltlin zeleny suchy)
 k rybe(pokrajany na kolieska alebo osminky)
vetvicky podla chuti -cerstvy
1 citrona




Postup

  1. 1

    Vypitvane pstruhy umyjeme,trosku osusime, vnutro rybky pokvapkame citronovou stavou, dobre osolime,posypeme cerstvo potlcenym korenim.Do kazdej dame,rozlozene koliesko cibule, vetvicky tymianu a tenky platok masla.Tak isto posolime,pokorenime vrch rybiek,poprekladame platkami masla a citrona.A polozime par vetviciek tymianu aj na vrch pstruhov.Odlozime najlepsie cez noc do chladnicky a az na druhy den pokracujeme v priprave.Ak sa ponahlame, robime hned.

    Pečené pstruhy s čerstvým tymiánom citronovým alebo s dúškou materinou(fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na 1PL masla a 1 PL oleja(pouzila som olivovy) oprazime zvysok na kolieska nakrajanej cibule,ktoru rozlozime na dno pekaca ohnovzdornej misy.

    Pečené pstruhy s čerstvým tymiánom citronovým alebo s dúškou materinou(fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na cibulu ulozime pstruhy,podlejeme vinom(mala som veltlinske zelene suche).

    Pečené pstruhy s čerstvým tymiánom citronovým alebo s dúškou materinou(fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zakryjeme alobalom.

    Pečené pstruhy s čerstvým tymiánom citronovým alebo s dúškou materinou(fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pecieme vo vyhriatej rure 15-20 min a dalsich 5 minut odokryte.Ja nie som moc zemiakova,uprednostnujem podavat s chlebikom alebo bagetkou,ale kto ma rad samozrejme moze podavat so zemiakmi a bielym vinom.

  6. 6

    ...a mozme papat:-)

    Pečené pstruhy s čerstvým tymiánom citronovým alebo s dúškou materinou(fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

tinca
a veru mám pstruha skúsim podľa teba, dobre to vyzerá:)
margaretka28
marianne69,materina dúška je materina dúška a tymian je dúška tymianová,sú to 2 rozdielne bylinky,tá prvá je liečivá a používa sa napr.pri ochoreniach dýchacích ciest a tá druhá je korenie,oregano je pamajorán obyčajný,ale možno sa nazýva aj ako si to napísala,tak to už neviem,ryby vyzerajú strašne dobre,nahnala si mi chute.
marianne69
@margaretka28 tak to budem musiet asi opravit,mam s toho teraz gulas:-)lebo v Trebenovej som sa docitala tak,aj co som pogooglila.Dakujem za upozornenie,idem hladat cesnak medvedi potom opravim...
margaretka28
ešte na upresnenie,tymian je vytrvalá rastlina,kríčkového vzrastu,dorastá do výšky 30cm a materina dúška je menšia,skôr plazivá a má bohatšie súkvetia.
marianne69
@margaretka28 tak som nasla v knihe Zdravie z bozej lekarne od Marie Trebenovej: Duska materina(thymus serpyllum clankomL) a Duska Tymianova(Thymus vulgaris L).A vydava tieto bylinky pod jednym,ze vraj maju rovnaky ucinok na zdravie tak pise vo svijej knihe.Ale opravim...
tatranka
Aj ja mám vnukov rybárov a sezóna na pstruhy začala.Teším sa.Tvoj recept mi príde vhod,ako zase niečo nové.Pekný recept.Už mi slinky tečú.
margaretka28
@marianne69 ,môže byť, ja som to napísala ,ako to poznám ja,pretože materinu dúšku chodím zbierať do prírody,suším ju na čaj a tymián pestujem doma,preto viem,že to rozdielne vyzerá,tak som sa aj ja teraz dozvedela niečo nové.
palokuchki
Tie pstruhy vyzeraju vynikajuco, uz sa len do nich pustit. Citronovy tymian mam v zahradke, velmi casto ho pouzivam. Mam tam aj obycajny, varim z neho caj, ked nas boli hrdlo, alebo priedusky. Nemyslim si ze je to materina duska, ale ma k nej urcite velmi blizko.
marianne69
Dakujem vam dievcata,su vyborne, vonave a jemne. Skuste,ak mate radi ryby.@palokuchki mali by to byt pribuzne,mozno sestry alebo sesternice:-)
renka73
Ryby by sme jedli aj každý deň.Dakujem za receptík.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia