Pečené papriky so zemiakovým prekvapením, k pečenému mäsu (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Pôvodný rcp pochádza pravdepodobne z Chorvátska, kde moji priatelia Helenka a Paľko Oroszovci majú švagra – rodom Srba, ktorý im ho pripravil ku krkovičke. Prišli navštíviť svoje dcéry do New Yorku, stretli sme sa na Skype a dobrotku mi popísali. Ja som ju pripravil v nedeľu k pečenému bravčovému pliecku, doplnil o 200 ml hrubo strúhaného údeného syra a teraz ju obratom predstavujem Vám. Veľmi sme si pochutnali na netradičnej prílohe k pečenému mäsu.

4
porcie
15 minút
príprava
140 minút
na 190÷230 °C

Postup

  1. nástup a prehliadka pripravenosti potrebných ingrediencií
  2. elektrickú rúru necháme vyhriať na 190 °C / 375 °F; bravčové pliecko (žiaľ moju obľúbenú krkovičku tu nedostanem ani za živého svätého) umyjeme pod tečúcou studenou vodou, osušíme ho papierovým kuchyňským obrúskom; slaninovú stranu ponadrezujeme na kosoštvorce, nožom ponapichujeme sedlá pre strúčiky cesnaku a postrkáme ich dnu; potom Šrácovou predzásypkou dôkladne po všetkých stranách poprášime a mäsko láskyplne s predzásypkou poťapkáme
  3. na predohriatu panvicu nalejeme menšie množstvo oleja a na dobre rozpálenom mäso po všetkých stranách pekne na červenohnedo (~ à 5´) opečieme
  4. potom ho preložíme na pekáč, podlejeme asi 500 ml horúcej vody, 2÷3 PL ololeja (miesto neho často používam domácu škvarenú masť, žiaľ už sa mi zásoby minuli), 1/8_nky stredne veľkej červenej cibule a 5÷6 strúčikov cesnaku; pekáč prikryjeme pokrievkou (ja som použil alobal) a vložíme do rúry (190 °C / 375 °F) na 90´
  5. nadišiel čas na prípravu prílohy – štyri väčšie zelené papriky umyjeme pod tečúcou studenou vodou a vyrežeme z nich jaderníky (!!!nevyhadzovať, v nedeľu z nich pripraviť fajnové raňajky s volským okom na hriankach pre svoju sladšiu ½!!!); do pomocnej misy na hrubo nastrúhame zemiaky, vytlačíme z nich šťavu, pridáme 1 ČL vegety (kto ju nemá rád pridá soľ), asi 1 ML (mokka) mletého čierneho korenia, 4 PL rozpusteného masla, 200 ml čerstvých petržlenových lístkov a
  6. novú ingredienciu (podľa mňa) asi 200÷250 ml na hrubo postrúhaného údeného syra (ďalší môj žiaľ, Vianočné zásoby oštiepkov z domova ešte nedorazili); všetky tieto dobroty nežne zmiešame a takto pripravenou voňavoui zemiakovou „slamou“
  7. naplníme papriky
  8. z rúry (po 90´) opatrne vyberieme pekáč, mäso otočíme, pooblievame ho a priložíme naplnené papriky (ja už mám pred Vami náskok prvého varenia, tak už viem, že na budúce musím papriky vložiť otvorom na dno pekáča) a zostavu, teraz už odokrytú, vložíme späť do rúry, ale teplotu zvýšime na 205 °C / 400 °F na ďalších 30´- v polčase papriky obrátime na bok a spolu s mäsom ich výpekom pooblievame; po tomto čase, by už mäso malo byť upečené, preto ho z pekáča opatrne vyberieme na servírovaciu podložku, papriky poobraciame na neopečenú stranu, teplotu zvýšime na 230 °C / 450 °F a ešte 2 x 10´ - už bez mäsa dopečieme; v polčase ich otočíme na poslednú, neopečenú, stranu
  9. z dobre upečeného mäska „vyliezajú“ kosti a v pozadí nesmelo nakúkajú krásne voňavé prílohové papriky
  10. nuž a na tanieri to vyzerá takto; aj Vám prajem veľa dobrých chutí s novou prílohou; veď nemusíme vždy iba zemiakovú kašu, ryžu, alebo parené knedle!?