Pečená morka

Pečené morčacie stehno a plnka na pare (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Väčšinou takéto jednoduché jedlá robím na jednom plechu, plnka naspodu a na nej kurča alebo iná hydina. Určite to poznáte pod názvom Kurča na perine alebo pod perinou, podľa toho či je plnka naspodu alebo navrchu. Keď ale potrebujem niečo slávnostnejšie robím plnku na pare.

30 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Postup

  1. Na masti osmažíme obyčajnú slaninu a stehno prudko opečieme z každej strany. Stehno vyberieme, až teraz osolíme a okoreníme. Vo výpeku osmahneme cibuľu nakrájanú na mesiačiky, koreňovú zeleninu nakrájanú na väčšie kúsky (mrkva, petržlen, paštrnák, kvaka), celé strúčky cesnaku. Osolíme a chvíľu restujeme, potom vložíme naspäť mäso, podlejeme trochou horúcej vody alebo vývaru, zakryjeme alobalom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C.
  2. Pečieme asi hodinu, potom pridáme šampiňóny. Keď je mäso mäkké, odokryjeme ho a necháme pripiecť.
  3. Plnka: Rožky nakrájame na kocky, pridáme očistenú a na kúsky nakrájanú pečienku, pretlačený cesnak, koreniny, bylinky a zalejeme mliekom v ktorom sme rozmiešali vajcia. Všetko spolu dobre premiešame. Podľa potreby dolejeme mlieko tak, aby vznikla kompaktná hmota, nesmie byť riedka.
  4. Plnku necháme postáť aspoň 30 minút aby sa chute prepojili. Plnkou naplníme tlačenkové vrecká, alebo použijeme mikroténové sáčky.
  5. Naplnené sáčky dáme do pary na 60 minút. Ak nemáte parák, môžete plnku variť vo vode, musíte ju ale zaťažiť, napr. menšou pokrievkou a na ňu postavíte ďalší hrniec s vodou.
  6. Hotovú plnku necháme mierne vychladnúť, opatrne aby sme sa neoparili, odstrihneme konce sáčkov a plnku vyberieme.
  7. Plnka je výborná ako príloha, ale aj ako samostatné jedlo.
  8. A ak si k mäsu urobíte dusenú kapustu, táto plnka poslúži aj ako náhrada knedle