Morčacie mäso

Pečené morčacie stehná so zemiakovými guľkami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

…alebo tiež, zemiakové guľky, plnené dusenou zeleninou ako príloha k pečeným stehnám z morky.* Asi pred tromi rokmi som v Peórii urobil nátierku z polievkového mäsa a polovicu som venoval susedovcom. Ani nie o dve hodiny nás Ľusia, rodáčka z Kaliningradu (Königsberg), prekvapila zvláštnymi zemiakovými pirohami „zrazmi“, ktoré naplnila našou nátierkou. Chutili nám „preukrutne” a tak som ich dnes, už v Des Moines Iowa, pripravil s dusenou zeleninou ako guľky. …a viete, že tiež bars „šmakovali”?!

2
porcie

Suroviny

Postup

  1. Morčacie stehná (horná časť) som dočistil, umyl, osušil, posypal soľou, čerstvo mletým čiernym korením, celou rascou a
  2. opiekol, 5-7 minút na každej strane, na rastlinnom (repkovom) oleji a zakryté odložil.
  3. Vo výpeku som orestoval pokrájanú cibuľu a plátky cesnaku.
  4. Cibuľový základ obohatil 3-4 PL „Salsy”zalial 2/3 hovädzieho vývaru, premiešal a
  5. kožou nadol vložil predpečené morčacie stehná, dve_tri minútky podusil a po „splynutí duší” som zakrytú panvicu vložil na 33 minút do rúry vyhriatej na 180 ⁰C, potom stehná kliešťami obrátil, podlial poslednou tretinou vývaru a bez pokrievky nechal ešte 12-15 minút „schrumkovatieť” kožu.
  6. Mal som dostatok času na prípravu plnky do zemiakových guliek: do rajnice som vložil pokrájaný zväzok mladej cibuľky aj s jej „pierkami”, žervenú a zelenú hrubostennú papriku, dve stonky zeleru a plátky troch bielych šampiňónov (môžu byť aj hnedé), všetko zalial troškou oleja, jemne posolil a „korunoval“ maslom; zmiešal podusil než všetko zmäklo a
  7. po ochutnaní pridal 2 PL stredne štípľavej „Salsy”; jemne premiešal a nechal vychladnúť, než som dal vo vyššom hrnci zohrial vriacu osolenú vodu a pripravil
  8. zemiakové guľky: zemiaky v šupke som uvaril už večer, tak ich stačilo iba postrúhať na malých „syrových slzičkách“, zasypať polohrubou múkou (asi 150 g z nachystaných 210 g), štipkou soli, „vbuchnúť“ celé vajíčko a ručne spracovať (občasným pridávaním múky) na jemne lepivé cesto, ktoré som
  9. vytvaroval do „valca“, pokrájal na tucet rovnako veľkých diskov,
  10. na jemne pomúčenej table roztlačil na placky, do každej uložil PL vychladnutej plnky a
  11. mokrými rukami vytvoril guľky (ale môžu byť aj pirohy), hneď ich povkladal do už vriacej vody a keď „vyplávali“ povaril ich ešte zo 3-4 minúty, potom sitkom povyberal, nechal odkvapkať a
  12. obliaté prepraženým maslom (môže byť so strúhankou), servíroval ako prílohu k pečeným morčacím stehnám. Zostava plnky zemiakových guliek, či gombócov, je variabilná a môžete si ju kombinovať podľa Vašich chutí i ponuky komory, či ponuky v obchodoch. Ponúkajú a rôzne druhy syrov, zeleniny a mäsa. Záleží len a len na Vás a želaniach členov Vašich rodín.