Pečené mäso, dusená kapusta, knedle (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Tak toto je moje najobľúbenejšie jedlo na svete!Aj v reštauráciách si ho zvyknem objednať,semtam ma prekvapia kvalitou,ale domáce je domáce!

6
porcií
30 minút
príprava
100 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Mäso umyjeme,nakrájame na menšie kusy,osolíme,posypeme korením na bravčové pečené a pomiešame s rozpustenou masťou v pekáči.podlejeme vodou(cca2dcl),zakryjeme alobalom a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi hodinu.
  2. Po hodine mäso odkryjeme,pootáčame,rozdelíme prípadné spečené kusy a pečieme dalej odokryté ešte asi 30 minút pekne do červena
  3. Správne upečené mäso sa rozplýva na jazyku a je chrumkavo červené.V skutočnosti je krajšie,ten foťák je o ničom:-)Mäso vyberieme do misy,výpek vlejeme do kastrólika a ked je ho málo,nadstavíme ho masovým vývarom rozmiešaným s troškou Solamylu,alebo hl.múky a necháme prevrieť asi 3 min.Pozor,ak je výpek moc slaný,pridáme namiesto vývaru len vodu(alebo vývar bez soli),to už každý podľa svojej chuti.My máme radi veľa šťavy na knedle,preto dorábam.
  4. Cesto na knedle si zarobíme už počas pečenia mäsa,len to dávam zvlášť,aby to bolo prehľadnejšie. Vo vlažnom mlieku s cukrom rozmrvíme droždie,necháme napučať. Múku zmiešame so soľou,pridáme napučané droždie,podľa potreby ešte vlaž.vodu a vymiesime vláčne cesto.Necháme ho prikryté kysnúť na teplom mieste asi 40-50min.Po tomto čase sa zvykne zdvojnásobiť jeho objem,tu už pekne nakyslo:-)
  5. Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na tri rovnaké časti(ja mám menší priemer paráka-20cm,kto má väčší,môže aj na 2 časti),uhnetieme bochníčky a z nich podlhovasté formy knedlí.Necháme ešte asi 15min.podkysnúť.
  6. Na väčší hrniec naplnený asi z1/3vriacou vodou položíme parák,ten potrieme tukom a uložíme naň knedľu,zakryjeme a necháme pariť asi 20min.Voda musí stále vrieť,aj ked nie na plné pecky.Naparenú knedľu vyberieme na dosku,popicháme na viacerých miestach špáradlom,aby unikla zvyšná para a pokrájame až po vychladnutí. Dobrá knedľa je ľahká a na reze pekne bublinkavá.
  7. Dusená kapusta: kyslú kapustu podľa potreby prepláchneme(ak je moc kyslá).V hrnci rozpálime lyžicu oleja,prisypeme kryšt.cukor a na drobno pokrájanú cibuľu.Stíšime plameň a miešame,pozor na pripálenie,radšej pomalšie ako rýchlo:-)Cukor sa rozpustí,skaramelizuje a cibuľka upečie práve naraz(nesmie dymiť)týmto dostane kapusta peknú hnedšiu farbu.
  8. Nasypeme sem kapustu a poriadne premiešame.Solíme len surovú hlávkovú kapustu(kvasená už osolená býva),môžeme pridať rascu(naša domakvasená kapusta je s rascou),zakryjeme a dusíme do zmäknutia.K hlávkovej pridáme po udusení ocot podľa chuti.
  9. Hotové jedlo naberieme na tanier,polejeme šťavou a zaprajeme všetkým dobrú chuť!