Pečené kurča

Pečené kurča s ryžou za 18 minút (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Vy spokojne spíte, dokonca ste sa ešte ani nestihli otočiť na druhý bok. Medzi Slovenskom a Arizónou je totiž 9 hod. rozdiel, čo mi na Varecha.sk dá koľaj na „voľno” a ja môžem nerušene skopírovať túto dobrotu aj pre Vás. Inšpiroval ma vynikajúci kuchár Jacques Pépin - http://jacquespepin.com - 82 ročný večne usmiaty „mladík”. Varí ľahko, rýchlo, s „nonšalantnou bravúrou” pravého Francúza. Myslel som si, že už poznám všetky „finty” na tie najlepšie a najrýchlejšie kurčacie recepty. Mýlil som sa!

10 minút
príprava
18 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Nenechajte sa, prosím, odradiť prostotou až chudobou množstva obrázkov a ingrediencií, ale pripravte sa, opäť prosím, na novú chuť kuraciny s chrumkavou kožou tu predvedeného technologického postupu. Budete príjemne prekvapení, keď až nie viac, ako my tu. Za necelých 30´ môžete sadať k obedu. Ja som kúpil 12 „budzokánikov”, alebo „mäska s rúčkou” (ako hovorili moje „bľižňaki” vnúčence Lilli a Samko), ale môžete si takto pripraviť aj celé kuracie stehná. Použitá „finta” spočíva v tom, že podľa rady Jacguesa Pépina, som ostrým nožom uvoľnil mäso každého dočisteného, umytého a osušeného kuracieho lýtka až pod kosť. Potom som ich prstami jemne osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením. Vo veľkej panvici som si rozohrial 2÷3 (slovom dve až tri) polievkové lyžice slnečnicového oleja, ale môžete použiť bársaký máte radi, na ktorom som opiekol všetky „kyjaničky” pekne na červeno-hnedo; prv 9´ na jednej strane a otočiac ich pomocou kuchárskych klieští, potom ešte „krát” 9´ aj na druhej strane. Priebežne som veľmi rýchlo a jednoducho uvaril aj ryžu so sterilizovaným hráškom.
  2. Upečené kúsky mäsa som poukladal na papierový obrúsok a nechal odsať prebytočný tuk (kurací s olejom).
  3. Nuž a jedli sme ich „za horúca” s hráškovou ryžou a mladou arugulou – rukolou, ja som si ju pokvapkal tatárskou omáčkou,
  4. Moja „majesty”, teda krajšia ½ ako aj švagrinka CJ (všimnite si, prosím po tretí raz, jej hodnotenie mojej práce a chute jedla známym to gestom), s talianskou zálievkou.
  5. Aby tento recetp nevyzeral až veľmi stroho, pridávam k nemu obr. s pre mňa novým ovocím „Žakie” (z fr. jacquier, či džekfrut, džekfruit, z angl. jackfruit), pochádzajúceho z tropického stromu chlebovník rôznolistý (Artocarpus heterophyllus). Plody môžu narásť až do 10 kg hmotnosti. Chuť žltej dužiny má výbornú, osviežujúcu, iba je s ním „babračka až piplačka” pri ostraňovaní veľkých jadierok s nepríjemne lepkavého bieleho puzdra.