Pečené kurča
Pečené kurča

Pečené kurča s ryžou za 18 minút fotorecept

sracz - fotkasracz, 16. júna 2017
Pečené kurča s ryžou za 18 minút (fotorecept)
Foto: sracz

Vy spokojne spíte, dokonca ste sa ešte ani nestihli otočiť na druhý bok. Medzi Slovenskom a Arizónou je totiž 9 hod. rozdiel, čo mi Zobraziť celý popisVy spokojne spíte, dokonca ste sa ešte ani nestihli otočiť na druhý bok. Medzi Slovenskom a Arizónou je totiž 9 hod. rozdiel, čo mi na Varecha.sk dá koľaj na „voľno” a ja môžem nerušene skopírovať túto dobrotu aj pre Vás. Inšpiroval ma vynikajúci kuchár Jacques Pépin - http://jacquespepin.com - 82 ročný večne usmiaty „mladík”. Varí ľahko, rýchlo, s „nonšalantnou bravúrou” pravého Francúza. Myslel som si, že už poznám všetky „finty” na tie najlepšie a najrýchlejšie kurčacie recepty. Mýlil som sa!

10 minút
príprava
18 minút
tepelná úprava

Suroviny

podľa potreby
podľa chuti
podľa chuti
2-3 PL
Príloha:
podľa potreby (s hráškom)
podľa chuti (baby)




Postup

  1. 1

    Nenechajte sa, prosím, odradiť prostotou až chudobou množstva obrázkov a ingrediencií, ale pripravte sa, opäť prosím, na novú chuť kuraciny s chrumkavou kožou tu predvedeného technologického postupu. Budete príjemne prekvapení, keď až nie viac, ako my tu. Za necelých 30´ môžete sadať k obedu. Ja som kúpil 12 „budzokánikov”, alebo „mäska s rúčkou” (ako hovorili moje „bľižňaki” vnúčence Lilli a Samko), ale môžete si takto pripraviť aj celé kuracie stehná. Použitá „finta” spočíva v tom, že podľa rady Jacguesa Pépina, som ostrým nožom uvoľnil mäso každého dočisteného, umytého a osušeného kuracieho lýtka až pod kosť. Potom som ich prstami jemne osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením. Vo veľkej panvici som si rozohrial 2÷3 (slovom dve až tri) polievkové lyžice slnečnicového oleja, ale môžete použiť bársaký máte radi, na ktorom som opiekol všetky „kyjaničky” pekne na červeno-hnedo; prv 9´ na jednej strane a otočiac ich pomocou kuchárskych klieští, potom ešte „krát” 9´ aj na druhej strane. Priebežne som veľmi rýchlo a jednoducho uvaril aj ryžu so sterilizovaným hráškom.

    Pečené kurča s ryžou za 18 minút (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Upečené kúsky mäsa som poukladal na papierový obrúsok a nechal odsať prebytočný tuk (kurací s olejom).

    Pečené kurča s ryžou za 18 minút (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nuž a jedli sme ich „za horúca” s hráškovou ryžou a mladou arugulou – rukolou, ja som si ju pokvapkal tatárskou omáčkou,

    Pečené kurča s ryžou za 18 minút (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Moja „majesty”, teda krajšia ½ ako aj švagrinka CJ (všimnite si, prosím po tretí raz, jej hodnotenie mojej práce a chute jedla známym to gestom), s talianskou zálievkou.

    Pečené kurča s ryžou za 18 minút (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Aby tento recetp nevyzeral až veľmi stroho, pridávam k nemu obr. s pre mňa novým ovocím „Žakie” (z fr. jacquier, či džekfrut, džekfruit, z angl. jackfruit), pochádzajúceho z tropického stromu chlebovník rôznolistý (Artocarpus heterophyllus). Plody môžu narásť až do 10 kg hmotnosti. Chuť žltej dužiny má výbornú, osviežujúcu, iba je s ním „babračka až piplačka” pri ostraňovaní veľkých jadierok s nepríjemne lepkavého bieleho puzdra.

    Pečené kurča s ryžou za 18 minút (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

torticka
A ja, ze na chlebovniku rastie chlieb. Taketo stehienka by som si aj dala a k tomu ryza, mnam. No, ten hrasok by nemusel byt, ale keby som si davala do papulky ryzu, tak by som si zatvorila oci. Pozdravujem Teba, krasnu polovicku so svagrinou.
1x alda
atina47
Super rychlovka, uz citim tu vuni peceneho kuratka, kombinace ryze s hraskem nam vyhovuje i kdyz uz asi neni k cemu preji dobrou chut, na kuchare Pepina se divame. Hezky den.
1x alda
sovka62
Ešte mi nenapadlo narezať stehienka od kosti pred pečením. Ale ak ich idem vyprážať, robím to vždy, tak som si to vymyslela, keď som ich nechcela dlhým smažením vysušiť, ale ani riskovať, že pri kosti zostanú červené. Vyskúšam aj podľa teba, rýchle varenia príde vhod.
1x alda
radost
@sracz
to za tých 20 minút je mäkké a také pekné chrumkavé..??bez pokrievky..??teda-narezať po kosť..dobre chápem..??zaujal si..
akurát-muž asi nedovolí ukladať na servítku-ten tuk mu je kvôli..čo už..vraví-tá servítka nie je jedlá..daj ju bokom-vedľa../taniera/..utrieť mastné ústa..:-)
radox1
mam rad rychlu pripravu kuraciny.ja ich nasolim den vopred,dam na suchy olech a vlozim do rozhorucenej rury na 220 horny a dolny ohrev 20 minut plus este 10 po vypnuti.
jack
Super,super,super.Krásny a hlavne rýchly receptík.My kuracinku môžeme na všetky spôsoby.Určite skúsim podľa teba.Fotečky parádne,a tá na záver...to veľké čudo-judo nemá chybu:-)
.
tiginko
moja nebohá mamička tiež vždy narezávala stehná ku kosti, odkukala som sa aj ja. Pépina rada pozerávam a verím každému jeho slovu a receptu. Sympatický chlapík
tiginko
@Tiginko (16.6.2017 23:57)

takto to vyzerá, keď človek opraví len časť vety - ... naučila som sa aj ja :-)
cesminaz
Občas zvyknem aj ja takto narezat stehna,najmä ked pečiem krídla so stehnami spolu :-) Pečené kuriatko máme aj u nas velmi radi.A to ovocie vyzera fakt zaujimavo,ako z Jurasic park :-) vajce dinosaura ;-P
roxanne
Chlebovnik je super na vela sposobov, ale asi najviac mi chuti nakrajany na kocky v gulasovej polievke. Je to, ako keby ste si namocili kusky chleba a oni sa fajne napili dobrej polievkovej stavy. Mnam.
babav
@Sracz , dovolim si pridat foto tohto exotickeho ovocia v reze ako ho predávajú v nasom whole food store .V Indonézii kde ho dopestujú využijú aj jadierka , vysušené pomlete ako náhrada za muku a duzina údajne chuti ako "pull pork".
Ma vysoký obsah vitamínov aj bielkovín .






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia