Pečené kuracie stehná v medovej šťave s petržlenovými knedličkami
Autor receptu: elixir
Korenisté kuracie stehná s hroznami a na povrchu pevnejšie, vnútri krémové petržlenové knedličky... Doma naša dnešná večerná hama.
2 porcie |
10 minút príprava |
60-75 minút na 200 °C |
Postup
- Predhrejeme rúru na 200°C. Kuracie stehná očistíme. Rozmarín, tymian a soľ zmiešame a nanesieme pod kožu kuracieho stehna i na povrch. Nakrájame si spomínané hrozno na tenké plátky a taktiež povkladáme pod kožu.
- Dáme do nádoby na pečenie, podlejeme 1 dl vody, prikryjeme alobalom a dáme na pol hodinku dusiť. Po pol hodine si zlejeme väčšinu šťavy z nádoby do hrnca, mäso odkryté a posypané mletou paprikou ešte pečieme do zlato-hneda.
- Začneme s prípravou knedličiek. Do hrnca si dáme zohriať 50 g masla s mliekom, pridáme soľ a muškátový oriešok. Dosypeme múku a uvaríme hustú kašu. Do tejto potom vmiešame nakrájanú petržlenovú vňať a vajce.
- Medzi dvoma polievkovými lyžicami si vytvarujeme knedličky a varíme ich v horúcej, nie vriacej vode, kým vyplávajú.
- Pokračujeme s prípravou zeleniny - baklažán a cuketu nakrájame. 10 minút pred koncom pečenia mäsa ich posolené a potreté maslom dáme do rúry trošku zmäknúť, zjemnieť. Zelenú fazuľku povaríme v slanej vode zhruba 10 minút.
- Nakoniec si pripravíme medovú šťavu, keď už na nás všetko ostatné jedlo čaká vo vyhriatej rúre. Dáme si zohriať šťavu z výpeku posolenú a aj so šafranom, odstavíme, primiešame med a citrónovú šťavu, dobre zamiešame. Môžeme podávať. Kto chce, ešte dodekoruje ďalšími plodmi hrozna.