Pečené kuracie stehná v marináde z citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato (fotorecept)
Autor receptu: pusta
V nedeľu mám rada pohodlné varenie, osolené kuracie stehná som naložila do marinády z
citrónovej šťavy, citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato na 24 hodín a potom
len upiekla. Po kuchyni sa linula nádherná vôňa citrónov a hotové upečené stehná s
kožičkou vypečenou do chrumkava a do červena, mali ich sviežu a zároveň pikantnú
chuť použitých surovín. Podávala som so zemiakmi, ktoré sa piekli zároveň so stehnami a
vznikol veľmi chutný "eintopf", vrelo odporúčam aj Vám vyskúšať.
2 porcie |
24 minút príprava |
40+15 minút na 180/210 °C |
Postup- Mala som krásne kuracie stehná z kuraťa z domáceho chovu, umyla som ich a osušila papierovou kuchynskou utierkou.
Môžete kľudne použiť aj kuracie stehná kúpené v obchode.
- Kuracie stehná som poriadne osolila z každej strany a pustila som sa do prípravy marinády.
- Očistila som cesnak.
- Pripravila som si bio citróny, dobre som ich umyla, osušila, ak nemáte bio, použiť môžete aj bežné citróny, len ich treba dôkladne umyť.
- Jeden citrón som pokrájala na kolieska,...
- ...z druhého citróna som vytlačila šťavu.
- Do misky som prelisovala cesnak.
- Pripravila som si Peperoncino maciato, sú to drobné vločky z tohoto druhu malej štipľavej papriky, ktorá sa pestuje v Taliansku.
- K cesnaku som pridala Peperoncino maciato 1 CL, my máme radi štipľavé a pikantné jedlá, vy si môžete množstvo upraviť podľa seba.
- Priliala som citrónovú šťavu,...
- ...olej a...
- ...všetko som spolu dôkladne rozšľahala vidlličkou do hladka, marináda bola hotová.
- Do pekáčika som vložila osolené kuracie stehná.
- Poliala som ich pripravenou marinádou a poriadne som ich v stečenej marináde aj poobracala, aby sa marináda dostala všade.
- Na marinované stehná som poukladala kolieska citrónu, prikryla vrchom pekáčika a odložila som ich marinovať na 24 hodín do chladničky.
- V nedeľu som ich vybrala o 2 hodiny skôr z chladničky, aby sa zohriali na izbovú teplotu, pred pečením som pridala očistené menšie celé zemiaky, vodou som nepodlievala, kuracie stehná i citrón pustia dostatok šťavy.
- Potom som ich na tesno prikryla alobalom, vložila som piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom na 40 minút.
- Po tejto dobe som ich vybrala z trúby a odstránila som alobal.
- Vložila som ich naspäť do trúby a piekla som ich na funkcii grill pri teplote 210 stupňov C ešte 15 minút, kým kožička nebola pekne do červena a vypečená do chrumkava, tak to máme radi.
- Zároveň s mäsíčkom z kuracích stehien sa piekli aj zemiaky do zlato-hnedej farby, boli chrumkavé na povrchu a mäkkučké, šťavnaté, zamatové z vnútra, s rovnakou chuťou ako upečené kuracie stehná, ktoré boli na povrchu s dobre vypečenou chrumkavou kožičkou a mali mäkkučké šťavnaté mäsko, sviežej citrónovej a príjemnej ostrej pikantnnej chuti Pepperencina maciata, vznikol akýsi úžasne dobrý "Eintopf", ktorý sa prakticky upiekol sám.
- Toto veľmi voňavé, svieže, pikantné a chutné jedlo odporúčam vyskúšať aj Vám a sľubujem, že pri jeho pečení Vám bude nádherne rozvoniavať celá kuchyňa po citrónoch. Podávala som aj s upečenými kolieskami citrónov, ktoré pečením skaramelizovali a sú veľmi chutné, my ich máme v tomto jedle veľmi radi tak, ked sú aj trošku viac pripečené.
Prajem Vám dobrú chuť :-)
|