Pečené kuracie stehná v marináde z citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato (fotorecept)

Autor receptu: pusta

V nedeľu mám rada pohodlné varenie, osolené kuracie stehná som naložila do marinády z citrónovej šťavy, citrónov, cesnaku, oleja a peperoncino maciato na 24 hodín a potom len upiekla. Po kuchyni sa linula nádherná vôňa citrónov a hotové upečené stehná s kožičkou vypečenou do chrumkava a do červena, mali ich sviežu a zároveň pikantnú chuť použitých surovín. Podávala som so zemiakmi, ktoré sa piekli zároveň so stehnami a vznikol veľmi chutný "eintopf", vrelo odporúčam aj Vám vyskúšať.

2
porcie
24 minút
príprava
40+15 minút
na 180/210 °C

Suroviny

Postup

  1. Mala som krásne kuracie stehná z kuraťa z domáceho chovu, umyla som ich a osušila papierovou kuchynskou utierkou. Môžete kľudne použiť aj kuracie stehná kúpené v obchode.
  2. Kuracie stehná som poriadne osolila z každej strany a pustila som sa do prípravy marinády.
  3. Očistila som cesnak.
  4. Pripravila som si bio citróny, dobre som ich umyla, osušila, ak nemáte bio, použiť môžete aj bežné citróny, len ich treba dôkladne umyť.
  5. Jeden citrón som pokrájala na kolieska,...
  6. ...z druhého citróna som vytlačila šťavu.
  7. Do misky som prelisovala cesnak.
  8. Pripravila som si Peperoncino maciato, sú to drobné vločky z tohoto druhu malej štipľavej papriky, ktorá sa pestuje v Taliansku.
  9. K cesnaku som pridala Peperoncino maciato 1 CL, my máme radi štipľavé a pikantné jedlá, vy si môžete množstvo upraviť podľa seba.
  10. Priliala som citrónovú šťavu,...
  11. ...olej a...
  12. ...všetko som spolu dôkladne rozšľahala vidlličkou do hladka, marináda bola hotová.
  13. Do pekáčika som vložila osolené kuracie stehná.
  14. Poliala som ich pripravenou marinádou a poriadne som ich v stečenej marináde aj poobracala, aby sa marináda dostala všade.
  15. Na marinované stehná som poukladala kolieska citrónu, prikryla vrchom pekáčika a odložila som ich marinovať na 24 hodín do chladničky.
  16. V nedeľu som ich vybrala o 2 hodiny skôr z chladničky, aby sa zohriali na izbovú teplotu, pred pečením som pridala očistené menšie celé zemiaky, vodou som nepodlievala, kuracie stehná i citrón pustia dostatok šťavy.
  17. Potom som ich na tesno prikryla alobalom, vložila som piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom na 40 minút.
  18. Po tejto dobe som ich vybrala z trúby a odstránila som alobal.
  19. Vložila som ich naspäť do trúby a piekla som ich na funkcii grill pri teplote 210 stupňov C ešte 15 minút, kým kožička nebola pekne do červena a vypečená do chrumkava, tak to máme radi.
  20. Zároveň s mäsíčkom z kuracích stehien sa piekli aj zemiaky do zlato-hnedej farby, boli chrumkavé na povrchu a mäkkučké, šťavnaté, zamatové z vnútra, s rovnakou chuťou ako upečené kuracie stehná, ktoré boli na povrchu s dobre vypečenou chrumkavou kožičkou a mali mäkkučké šťavnaté mäsko, sviežej citrónovej a príjemnej ostrej pikantnnej chuti Pepperencina maciata, vznikol akýsi úžasne dobrý "Eintopf", ktorý sa prakticky upiekol sám.
  21. Toto veľmi voňavé, svieže, pikantné a chutné jedlo odporúčam vyskúšať aj Vám a sľubujem, že pri jeho pečení Vám bude nádherne rozvoniavať celá kuchyňa po citrónoch. Podávala som aj s upečenými kolieskami citrónov, ktoré pečením skaramelizovali a sú veľmi chutné, my ich máme v tomto jedle veľmi radi tak, ked sú aj trošku viac pripečené. Prajem Vám dobrú chuť :-)