Pečené kuracie stehná s medom, zázvorom, pomarančom a borievkami (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Pripravila som dnes kuracie stehná, ktoré som najprv marinovala v marináde z pomarančovej
šťavy,zázvoru, medu, oleja a borievok, potom som ich upiekla - zase pohodlné a chutné
nedeľné varenie :-)
2 porcie |
20 minút príprava |
30 + 10 minút na 180/210 gril °C |
Postup
- Kuracie stehná som umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou, osolila a nechala som ich odpočívať.
- Začala som s prípravou marinády, do misky som dala nastrúhaný zázvor,...
- ...borievky som rozdrvila čepeľou noža,...
- ...pridala som ich k zázvoru,...
- ...priliala som med,...
- ... olej,...
- ...pomarančovú šťavu a potom som všetko spolu dobre premiešala, kým sa med nerozpustil.
- Touto marinádou som ponatierala kuracie stehná, zvyšok marinády som priliala do pekáčika a nechala som stehná marinovať v chlade asi 2 hodiny.
- Pred pečením som na kuracie stehná položila plátky pomaranča, prikryla som pekáčik alobalom a vložila piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov.
- Pri tejto teplote som ich piekla najprv 30 minút, potom som odstránila alobal, zapla funkciu gril a dopiekla ešte 10 minút pri teplote 210 stupňov, kým pekne skaramelizoval med i kolieska pomaranča a kožička sa upiekla krásne do chrumkava. Počas pečenia som kuracie stehná prelievala výpekom.
- Podávala som horúce s voňavou dusenou jazmínovou ryžou a s kolieskami skaramelizovaného pomaranča a podliate výpekom s borievkami.
- Pohľad z blízka: Pekne vidno, ako na povrchu kuracieho stehna skaramelizoval med, rovnako pomarančové kolieska, kožička je krásne chrumkavá, mäsíčko je šťavnaté a mäkkučké ako masielko, má úžasnú chuť po zázvore, mede, pomaranči a borievkach, celé jedlo vytvára nádherne voňavú kompozíciu po pomarančoch, borievkach a olivovom oleji, príjemne osviežujúcej chuti.