Pečené kura
Pečené kuracie stehná s luxusnou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Opäť výborný recept od kamaráta Brepty. Tá omáčka si naozaj zaslúži názov "luxusná", je výborná. A mäso sa len tak rozplývalo
na jazyku.
Postup
- Kuracie mäso možno použiť akékoľvek, ja som mal po ruke 5 dolných stehien a 1 horné.
- Očistené zemiaky a šampiňóny pokrájame na štvrtinky a cibuľu na mesiačiky. Kuracie mäso osolíme a okoreníme mletým korením.
- V pekáči rozpálime olej a mäso opečieme z oboch strán. Vyberieme a odložíme.
- Vo výpeku opražíme cibuľu do sklovita, zalejeme vínom a pomaly varíme až sa víno odparí.
- Pridáme zemiaky, šampiňóny, osolíme pridáme provensálske korenie a premiešame. Medzi zemiakmi urobíme akési hniezda, do ktorých vložíme mäso.
- Zalejeme vývarom a prikryté vložíme do rúry vyhriatej na 180 ˚C asi na 30 minút. Potom odokryjeme, zvýšime teplotu na 200 ˚C a pečieme ďalších 20 minút, tentokrát aj s ventilátorom. Vývar sa čiastočne vyparí a omáčka zhustne.
- Potom zalejeme smotanou, znížime teplotu na 150 ˚C a dopečieme s pusteným ventilátorom asi 10 minút.
- Na záver posypeme petržlenovou vňaťou.
- Podávame spolu s prílohou z pekáča, mäso je mäkké, šťavnaté, a omáčka má fantastickú chuť.