Pečené kura

Pečené kuracie stehná s luxusnou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Opäť výborný recept od kamaráta Brepty. Tá omáčka si naozaj zaslúži názov "luxusná", je výborná. A mäso sa len tak rozplývalo na jazyku.

3
porcie

Postup

  1. Kuracie mäso možno použiť akékoľvek, ja som mal po ruke 5 dolných stehien a 1 horné.
  2. Očistené zemiaky a šampiňóny pokrájame na štvrtinky a cibuľu na mesiačiky. Kuracie mäso osolíme a okoreníme mletým korením.
  3. V pekáči rozpálime olej a mäso opečieme z oboch strán. Vyberieme a odložíme.
  4. Vo výpeku opražíme cibuľu do sklovita, zalejeme vínom a pomaly varíme až sa víno odparí.
  5. Pridáme zemiaky, šampiňóny, osolíme pridáme provensálske korenie a premiešame. Medzi zemiakmi urobíme akési hniezda, do ktorých vložíme mäso.
  6. Zalejeme vývarom a prikryté vložíme do rúry vyhriatej na 180 ˚C asi na 30 minút. Potom odokryjeme, zvýšime teplotu na 200 ˚C a pečieme ďalších 20 minút, tentokrát aj s ventilátorom. Vývar sa čiastočne vyparí a omáčka zhustne.
  7. Potom zalejeme smotanou, znížime teplotu na 150 ˚C a dopečieme s pusteným ventilátorom asi 10 minút.
  8. Na záver posypeme petržlenovou vňaťou.
  9. Podávame spolu s prílohou z pekáča, mäso je mäkké, šťavnaté, a omáčka má fantastickú chuť.