Pečené kuracie stehná na víne s jemným cesnakovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Kura sa dá pripraviť na veľa spôsobov. Vybrala som kuracie stehná na víne a spravila som k nim cesnakový krém. Podávala som s chlebovými krutonmi.

3
porcie
12 hodín minút
príprava
60 minút
na 180 a 15 minút gril  °C

Suroviny

Postup

  1. Večer pred pečením som dala kuracie stehná do pekáčika
  2. Poriadne som ich osolila a potrela som ich 3 strúčikmi prelisovaného cesnaku.
  3. Poliala som ich olejom a odložila na 12 hodín / na noc/ odpočívať do chladničky.
  4. Ráno som ich vybrala z chladničky,aby sa zohriali na izbovú teplotu. Do malého hrnca som dala variť 4 strúčiky cesnaku do vriacej vody - cca 5 minút.
  5. Cesnak som scedila a nechala riadne odkvapkať.
  6. Do malého hrnca som prelisovala uvarený cesnak, pridala som vaječný žĺtok,...
  7. pochúťkovú kyslú smotanu a soľ, dobre spolu rozmiešala.
  8. Zmes som varila nad vodnou parou za stáleho miešania do hustoty krému - cca 7- -8 minút, nechala som ho po vypnutí plameňa dalej nad parou,aby nevychladol. Takto pripravený krém je veľmi jemný a lahodnejší, než cesnaková majonéza so smotanou.
  9. Ku kuracím stehnám som priliala biele suché víno, mala som Chardonay, ročník 2007. Môžete použiť aj iné biele víno, ale zásadne len také kvalitné, ktoré by ste pili aj Vy sami.
  10. Prikryté alobalom som piekla v trúbe vyhriatej na 180 stupňov 45 minút, odstránila somalobala a ešte som zapla na 15 minút funkciu Grill, kým bola kožička pekne hnedo-červená a parádne chrumkavá. Čas a teplotu si odsleduje každý sám podľa svojej vlastnej trúby.
  11. Na tanieri som horúce stehno prelilala jemným cesnakovým krémom, ktorý vynikajúco harmonizoval s vínom, ktorého chuť prevzali týmto spôsobom pečené kuracie stehná. Ide o veľmi chutné jedlo, vhodné najmä na sviatočný stôlči už pre Vás alebo pre milú návštevu. Podávala som s opečenými chlebovými cesnakovými krutónmi, ako príloha je vhodná aj dusená ryža alebo varené nové zemiaky s petržlenovou vňaťou