Pečené kuracie stehná na víne s jemným cesnakovým krémom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Kura sa dá pripraviť na veľa spôsobov. Vybrala som kuracie stehná na víne a spravila som k nim cesnakový krém. Podávala som s chlebovými krutonmi.
3 porcie |
12 hodín minút príprava |
60 minút na 180 a 15 minút gril °C |
Postup
- Večer pred pečením som dala kuracie stehná do pekáčika
- Poriadne som ich osolila a potrela som ich 3 strúčikmi prelisovaného cesnaku.
- Poliala som ich olejom a odložila na 12 hodín / na noc/ odpočívať do chladničky.
- Ráno som ich vybrala z chladničky,aby sa zohriali na izbovú teplotu.
Do malého hrnca som dala variť 4 strúčiky cesnaku do vriacej vody - cca 5 minút.
- Cesnak som scedila a nechala riadne odkvapkať.
- Do malého hrnca som prelisovala uvarený cesnak, pridala som vaječný žĺtok,...
- pochúťkovú kyslú smotanu a soľ, dobre spolu rozmiešala.
- Zmes som varila nad vodnou parou za stáleho miešania do hustoty krému - cca 7- -8 minút, nechala som ho po vypnutí plameňa dalej nad parou,aby nevychladol.
Takto pripravený krém je veľmi jemný a lahodnejší, než cesnaková majonéza so smotanou.
- Ku kuracím stehnám som priliala biele suché víno, mala som Chardonay, ročník 2007. Môžete použiť aj iné biele víno, ale zásadne len také kvalitné, ktoré by ste pili aj Vy sami.
- Prikryté alobalom som piekla v trúbe vyhriatej na 180 stupňov 45 minút, odstránila somalobala a ešte som zapla na 15 minút funkciu Grill, kým bola kožička pekne hnedo-červená a parádne chrumkavá.
Čas a teplotu si odsleduje každý sám podľa svojej vlastnej trúby.
- Na tanieri som horúce stehno prelilala jemným cesnakovým krémom, ktorý vynikajúco harmonizoval s vínom, ktorého chuť prevzali týmto spôsobom pečené kuracie stehná.
Ide o veľmi chutné jedlo, vhodné najmä na sviatočný stôlči už pre Vás alebo pre milú návštevu.
Podávala som s opečenými chlebovými cesnakovými krutónmi, ako príloha je vhodná aj dusená ryža alebo varené nové zemiaky s petržlenovou vňaťou