Pečené králičie stehná na víne a bylinkách (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Králičie stehná som odblanila, posypala bylinkami, preliala olejom, marinovala som ich v chladničke, potom som ich na lôžku z údenej slaniny, cibule a cesnaku podliala vínom a domácim vývarom, za prelievania výpekom upiekla.

2
porcie
10 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Postup

  1. Králičie stehná som odblanila, umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou a vložila do pekáčika.
  2. Osolila som ich z každej strany, preliala olejom, prikryla pokrievkou a odložila som ich marinovať na noc na 12 hodín do chladničky.
  3. Na druhý deň som ich ráno vybrala z chladničky, dala som ich zatiaľ na tanier, dno pekáčika som vyložila plátkami údenej slaninky z mangalice,...
  4. ....na ktorú som položila na mesiačiky pokrájanú cibuľu...
  5. ...a marinované králičie stehná.
  6. Okorenila som ich čerstvo mletým čiernym korením, posypala tymiánom, rozmarínom,...
  7. ...estragonom a šalviou,...
  8. ...rozhodila som celé strúčiky cesnaku,...
  9. ...podliala som ich suchým bielym vínom Chardonnay, domácim kuracím vývarom, pekáčik som prikryla pokrievkou a vložila piecť do rúry...
  10. ...vyhriatej na 180 stupňov C, piekla som ich prikryté 60 minút, priebežne som ich otáčala a prelievala výpekom, posledných 30 minút som ich piekla už odokryté do krásnej zlato - hnedej farby na povrchu, každý si prispôsobí teplotu a čas podľa vlastnej rúry!
  11. Upečené králičie stehno som položila na lôžko z cibule, pridala som upečený cesnak, ktorý má príjemne nasládlu chuť, pridala som upečenú údenú slaninku, podávala som so zemiakovým pyré a pred podávaním som ešte všetko posypala posekanou pažítkou.
  12. odfotené z iného uhla: týmto spôsobom pečený králik je krásne šťavnatý, nádherne voňavý po víne bylinkách a cesnaku, má úžasnú chuť a je výborne premastený údenou slaninkou z mangalice, na ktorej sa piekol, inšpirovala ma francúzska kuchyňa, perfektne sme si pochutnali na tejto lahôdke.