Pečené kačacie prsia so šípkovou omáčkou a zapekanou zemiakovou kašou

Autor receptu: tinavondecadent

4
porcie
45 minút
príprava
90 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Mäso umyjeme, nasolíme a položíme na pekáč spolu s ošúpaným a nakrájaným jablkom. Vložíme do vopred predhriatej rúry na 175°C, po 20-30 minútach podlejeme 1/2-1dcl vody, necháme piecť asi 1 hodinu. Na posledných 20 minút odporúčam mäso odkyť a potierať výpekom.
  2. Do hrnca vložíme maslo, necháme ho rozpustiť, pridáme šípkový džem a pri neustálom miešaní privedieme do varu. Pridáme asi 1/2 dcl vody, klinčeky, soľ, citrónovú šťavu, vývar a 1 PL solamylu zriedeného s troškou vody. Podľa chuti môžme pridať ešte cukor alebo trochu vína. Omáčku miešame kým ju neprivedieme do varu a nezhustne.
  3. Zemiaky ošúpeme, nakrájame a varíme v osolenej vode 15-20 min. Potom ich uvarené scedíme, pridáme maslo, rozmixujeme a pridáme 1/2 lyžice solamylu. Na plech vytvarujeme zemiakovú kašu a necháme ju piecť asi 15 minút.