Pečené jahňacie stehno so zapekanými zemiakmi v sladkej smotane

Autor receptu: sjuz

Chutné, pieklo sa dlho a na nízkej teplote, takže mäsko sa úplne oddeľovalo od kosti...

140 - 180 minút
na 150 - 160 °C

Postup

  1. Jahňacie stehná som marinovala v mlieku cez noc. Mlieko vytiahne krv, aj pach - mám s tým dobré skúsenosti, používam mlieko aj na ryby, na krkovičku a pod. Mlieko som zliala, stehná osolila a jemne posypala celou rascou.
  2. Poliala som olejom, a prikryté piekla pomaly na 150 - 160 st. C cca do troch hodín. Žiadne podlievanie. Ku koncu som otvorila a trochu zapiekla na vyššej teplote s teplým vzduchom.
  3. Nové zemiaky som olúpala, a nakrájala na tenučké plátočky, ktoré som navrstvila ako harmoniku do zapekacej misy. Je potrebné ich osoliť a mierne okoreniť čiernym mletým korením. Sladkú smotanu som zmiešala s roztlačeným cesnakom, a týmto som zaliala zemiaky.
  4. Prikryla som ich alobalom a piekla spolu s mäsom v rúre. Keď boli zemiačky mäkké, navrch som poukladala plátočky masla, a otvorené zapiekla do zlata.