Pečené jahňacie stehno so zapekanými zemiakmi v sladkej smotane
Autor receptu: sjuz
Chutné, pieklo sa dlho a na nízkej teplote, takže mäsko sa úplne oddeľovalo od kosti...
140 - 180 minút na 150 - 160 °C |
Postup
- Jahňacie stehná som marinovala v mlieku cez noc. Mlieko vytiahne krv, aj pach - mám s tým dobré skúsenosti, používam mlieko aj na ryby, na krkovičku a pod.
Mlieko som zliala, stehná osolila a jemne posypala celou rascou.
- Poliala som olejom, a prikryté piekla pomaly na 150 - 160 st. C cca do troch hodín. Žiadne podlievanie.
Ku koncu som otvorila a trochu zapiekla na vyššej teplote s teplým vzduchom.
- Nové zemiaky som olúpala, a nakrájala na tenučké plátočky, ktoré som navrstvila ako harmoniku do zapekacej misy. Je potrebné ich osoliť a mierne okoreniť čiernym mletým korením.
Sladkú smotanu som zmiešala s roztlačeným cesnakom, a týmto som zaliala zemiaky.
- Prikryla som ich alobalom a piekla spolu s mäsom v rúre. Keď boli zemiačky mäkké, navrch som poukladala plátočky masla, a otvorené zapiekla do zlata.