Pečené jablká s datlami a medom

Autor receptu: denisac

Horúci dezert, ktorý Vás zahreje v upršané jesenné dni.

6
porcií
15 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Pripravíme náplň: datle vykôstkujeme a nakrájame nadrobno. Mandle nasekáme a premiešame s marmeládou, datľami, nastrúhanou citrónovou kôrou a šťavou z polovice citróna.
  2. Jablká umyjeme, rozkrojíme pozdĺžne, stopky ponecháme. Vykrojíme jadrovník a jabĺčka vydlabeme tak, aby vznikol otvor pre náplň. Aby jabĺčka pekne stáli, jemne ich zospodu zrežeme. Vnútro jabĺk pokvapkáme citrónovou šťavou, poprášime mletou škoricou a vanilkovým cukrom. Jablká naplníme a poukladáme vedľa seba na pekáčik vyložený papierom na pečenie.Pečieme asi 20-25 minút, kým jablká nezmäknú.
  3. Kryštálový cukor necháme rozpustiť na zlatý karamel, lyžicou odoberieme na papier na pečenie a tvarujeme ozdoby. Necháme ztuhnúť, odlepíme a ozdobíme jabĺčko. Jablká pred podávaním pokvapkáme medom. TIP: Jablká môžete podávať s vanilkovou zmrzlinou, smotanou alebo jogurtom.