Pečené hrušky - zdravšia verzia džemu
Autor receptu: anabelka
Tento recept mám z československého Receptára okolo r.1990, pochádza z Čiech. Do Receptara ho poslala pani, ktorá ho získala od svojej babičky. Nikde som sa s týmto receptom viac nestretla, tak Vám ho ponúkam. Mám ho roky odskúšaný, je výborný do palaciniek, buchiet, alebo k pečivku na raňajky.
60 minút príprava |
120 minút na 160 °C |
Postup
- Zrelé hrušky umyjeme, ošúpeme, vyberieme stred a pokrájame na štvrťky, ak sú veľmi veľké, môžeme na menšie kúsky. Očistené hrušky dáme do suchého hlbokého veľkého plechu a rovnomerne posypeme 1 škoricovým cukrom /nebojte sa dať plný plech/. Hrušky vložíme do vyhriatej rúry na 200st. a pečieme 20-25 minút. Hrušky pustia veľa šťavy, takmer plávajú.
- Keď zmäknú, tlačidlom na zemiaky ich roztlačíme nahrubo a znížime teplotu na 160st. Pečieme ďalej, sledujeme ich a zároveň premiešavame od krajov smerom dostredu, potom stred rovnomerne roztlačíme a urovnáme. Hrušky postupne karamelizujú, preto ich sledujeme, aby sa nepripálili a miešame týmto spôsobom. Šťava sa odparuje, hrušky tmavnú a získavajú karamelovú farbu a vôňu. Masa zostáva hrudkovitá a taká má aj zostať.
- Keď je masa hustá podľa našej predstavy, ochutnáme ju, ak chceme, aby bola pikantnejšia, dochutíme citrónovou šťavou a takto pripravenú naložíme do čistých predhriatych pohárov a zaviečkujeme. Uložíme do tzv. suchého dunstu a necháme vychladnúť. Nesterilizujeme. Naplníme cca 3-4 trojdecové poháre, podľa druhu hrušiek. Pečené hrušky sú v obmedzenom množstve vhodné aj pre diabetikov.
Takýmto istým spôsobom si možeme pripraviť aj jablká, chutia rovnako dobre. Ovocie môže byť aj padané.