Hovädzie rebro

Pečené hovädzie rebierko so zemiakovým fondánom, s tekvicovým a cibuľovým pyré

Autor receptu: redakcia

5
porcií

Suroviny

Postup

  1. Do hlbšieho pekáča položíme rebro, nakrájanú mrkvu, nasekanú zelerovú stonku, na 4 časti rozrezanú cibuľu a bobkový list. Zalejeme zeleninovým vývarom, prikryjeme fóliou a dusíme v rúre pri teplote 160 stupňov približne 3,5 hodiny. Potom schladíme a z rebra opatrne odstránime prebytočný tuk. Tiež vyberieme kosti. Šťavu použijeme neskôr na omáčku gravy.
  2. Zemiakový fondán: Očistené zemiaky dáme do pekáča, pridáme maslo, čerstvý tymian, osolíme a okoreníme. Prikryjeme fóliou a vložíme do rúry. Pečieme hodinu pri 160 stupňoch.
  3. Cibuľové pyré: Bielu cibuľu dáme s trochou olivového oleja na plech a pečieme hodinu pri 180 stupňoch. Potom odstránime šupku a dáme do hrnca. Pridáme med, balzamikový ocot, trochu soli a ponorným mixérom zmixujeme dohladka.
  4. Tekvicové pyré: Nakrájanú očistenú tekvicu dáme do hrnca, zalejeme studenou vodou a osolíme. Varíme domäkka – asi 20 minút. Potom rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Pred koncom mixovania môžeme pridať na zjemnenie maslo.
  5. Rebro servírujeme so zemiakmi, s pyré a s omáčkou gravy. Tú urobíme tak, že šťavu z rebra necháme zovrieť, pridáme červené víno a zredukujeme na hustotu, ktorá nám vyhovuje.