Pečené francúzske kura na masle a Chardonnay s pečenými kuriatkami (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Francúzske kura kŕmené kukuricou je úžasné, upiekla som ho na masle a na polosuchom
bielom víne spolu s kuriatkami, pretože kuriatka sú huby tuhej konzistencie, preto som sa
nebála upiecť ich spolu s kuraťom a môžem povedať, že aj pečené sú vynikajúce,
nesklamali ma. Kura prevzalo chuť výborného vína a skvelú korenistú chuť delikatesných
kuriatok.
ktorým práve začala sezóna a často ich používa práve francúzska kuchyňa. Ponúkam
recept.
2 porcie |
15 minút príprava |
45+15 minút na 180 °C |
Postup- Pripravila som si francúzske kura, ktoré bolo kŕmené kukuricou, už na pohľad vidno, aké je krásne žltučké a ako sa výrazne odlišuje od tých našich v obchodoch, o jeho vynikajúcej chuti sa zmieňovať ani nemusím, mäsíčko jemné, po upečení sa neoddeľuje od kosti, pri nej nie je krvavé a nemá chuť po rybacej múčke, ktorá sa u nás používa v krmive u nás, aby naše kurence rýchlejšie rástli a boli väčšie, kvalita neporovnateľne vyššia a prvotriedna.
- Stehno a prsíčko aj s krídlom som umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou, vložila do pekáčika.
- Kura som poriadne osolila, má silnú vrstvu skvelého mäsíčka, aby sa ochutilo celé.
- Jemne som ho okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
- Kuriatka som umyla pod tečúcou studenou vodou, aby som ich zbavila nečistôt, nechala som ich poriadne odkvapkať na cedníku z vody.
- Kuriatka som dala do pekáčika, jemne som ich okorenila čerstvo mletým čiernym korením, nesolila som ich, kura soli pustí dosť.
- Pripravila som si biele víno Chardonnay,...
- ..podliala som ním kura,...
- ...na vrch som dala čerstvé zmäknuté maslo..
- ...prikryla som celé alobalom a...
- ...piekla som v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C 45 minút za prelievania výpekom.
- Potom som odstránila alobal a asi 15 miút som dopiekla kožičku kuraťa pekne do chrumkava, je vidno koľko vynikajúcej voňavej šťavičky sa uvoľnilo a kuriatka sa krásne upiekli a zmäkli.
- Podávala som s dusenou ryžou, chrumkavým jemným hlávkovým , ten sa hodí k tomuto jemnému kuraťu ako masielko najlepšie, pridala som upečené kuriatka, ktoré som hojne posypala čerstvou petržlenovou vňaťou a podliala vynikajúcou voňavou šťavičkou, mäsíčko prevzalo skvelú chuť vína a kuriatok.
- záber zblíza - jedným slovom je to delkatessa, ktorú vám vrelo odporúčam pripraviť. :-)
Kuriatka sú vynikajúce mäsité, príjemne korenisté huby, dužina kuriatka má veľmi tuhú konzistenciu a preto aj ťažšie stráviteľné, sú veľmi vyhľadávanou pochúťkou na západe Europy, najmä vo Francii, sú rozšírené na celom svete, rastú v machu alebo medzi lístím ako v ihličnatých, tak aj v listnatých lesoch vo veľkých húfoch na celom svete, sú veľmi vysoko cenené, dokonca v západnej Europe vyhľadávanejšie ako hríb smrekový, dajú sa pripravovať na rôzne spôsoby, hmyz ich takmer neznehodnocuje, ich sezóna je od mája do novembra.
|