Pečené francúzske kura na masle a Chardonnay s pečenými kuriatkami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Francúzske kura kŕmené kukuricou je úžasné, upiekla som ho na masle a na polosuchom bielom víne spolu s kuriatkami, pretože kuriatka sú huby tuhej konzistencie, preto som sa nebála upiecť ich spolu s kuraťom a môžem povedať, že aj pečené sú vynikajúce, nesklamali ma. Kura prevzalo chuť výborného vína a skvelú korenistú chuť delikatesných kuriatok. ktorým práve začala sezóna a často ich používa práve francúzska kuchyňa. Ponúkam recept.

2
porcie
15 minút
príprava
45+15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravila som si francúzske kura, ktoré bolo kŕmené kukuricou, už na pohľad vidno, aké je krásne žltučké a ako sa výrazne odlišuje od tých našich v obchodoch, o jeho vynikajúcej chuti sa zmieňovať ani nemusím, mäsíčko jemné, po upečení sa neoddeľuje od kosti, pri nej nie je krvavé a nemá chuť po rybacej múčke, ktorá sa u nás používa v krmive u nás, aby naše kurence rýchlejšie rástli a boli väčšie, kvalita neporovnateľne vyššia a prvotriedna.
  2. Stehno a prsíčko aj s krídlom som umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou, vložila do pekáčika.
  3. Kura som poriadne osolila, má silnú vrstvu skvelého mäsíčka, aby sa ochutilo celé.
  4. Jemne som ho okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
  5. Kuriatka som umyla pod tečúcou studenou vodou, aby som ich zbavila nečistôt, nechala som ich poriadne odkvapkať na cedníku z vody.
  6. Kuriatka som dala do pekáčika, jemne som ich okorenila čerstvo mletým čiernym korením, nesolila som ich, kura soli pustí dosť.
  7. Pripravila som si biele víno Chardonnay,...
  8. ..podliala som ním kura,...
  9. ...na vrch som dala čerstvé zmäknuté maslo..
  10. ...prikryla som celé alobalom a...
  11. ...piekla som v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C 45 minút za prelievania výpekom.
  12. Potom som odstránila alobal a asi 15 miút som dopiekla kožičku kuraťa pekne do chrumkava, je vidno koľko vynikajúcej voňavej šťavičky sa uvoľnilo a kuriatka sa krásne upiekli a zmäkli.
  13. Podávala som s dusenou ryžou, chrumkavým jemným hlávkovým , ten sa hodí k tomuto jemnému kuraťu ako masielko najlepšie, pridala som upečené kuriatka, ktoré som hojne posypala čerstvou petržlenovou vňaťou a podliala vynikajúcou voňavou šťavičkou, mäsíčko prevzalo skvelú chuť vína a kuriatok.
  14. záber zblíza - jedným slovom je to delkatessa, ktorú vám vrelo odporúčam pripraviť. :-) Kuriatka sú vynikajúce mäsité, príjemne korenisté huby, dužina kuriatka má veľmi tuhú konzistenciu a preto aj ťažšie stráviteľné, sú veľmi vyhľadávanou pochúťkou na západe Europy, najmä vo Francii, sú rozšírené na celom svete, rastú v machu alebo medzi lístím ako v ihličnatých, tak aj v listnatých lesoch vo veľkých húfoch na celom svete, sú veľmi vysoko cenené, dokonca v západnej Europe vyhľadávanejšie ako hríb smrekový, dajú sa pripravovať na rôzne spôsoby, hmyz ich takmer neznehodnocuje, ich sezóna je od mája do novembra.