Cuketové fašírky

Pečené cuketové guľky so syrom a s mletým morčacím mäsom

Autor receptu: helena10

20-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. U nás boli dnes na obed s jednoduchou kôprovou omáčkou a varenými zemiakmi. Ale chutia aj čerstvým zeleninovým šalátom.
  2. Menšie dve cukety zvonku ošúpem, zvnútra odstránim jadierka a nastrúham ju na väčších slzičkách v extra miske. Osolím ju, nechám asi 15 minút stáť, aby pustila šťavu, ktorú potom vytlačím.
  3. Do väčšej misky dávam cuketu už bez šťavy, mleté morčacie mäso, celé vajce, vaječný bielok (čo mi ostal pri varení kôprovej omáčky), nasekanú petržlenovú vňať, nastrihanú zelené pierka z cibuľky, rascu, červenú mletú papriku, sušený cesnak, nastrúhaný tvrdý syr a rukou riadne vymiešam. Podľa hustoty nasypem jemnú domácu strúhanku a premiešam.
  4. Z fašírkovej masy rukami tvarujem guľky približne rovnakej veľkosti (použila som menšiu porciovačku na ryžu) a ukladám na plech vyložený papierom na pečenie. Povrch guliek pokvapkám olejom.
  5. Pečiem vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 20-30 minút a potom guľky obrátim, pokvapkám olejom a v rúre pečiem znova asi 20-30 minút. Kontrolujem. Čas pečenia závisí od výkonu rúry.