Pečené kuracie stehná

Pečené cibuľovo-cesnakové zemiaky s kuracími stehnami a domácou tatárkou (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Fantasticky ochutené zemiaky s mäsom a tatárskou omáčkou. Jednoduché jednopekáčové skvelé jedlo, na ktorom si určite pochutí celá rodina :-) Príloha k zemiakom je ľubovoľná, u nás vyhralo mäso :-)

40 minút
príprava
60 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Ja som tatársku pripravila už deň predtým a dala na noc do chladničky postáť, lepšie sa chute prepoja. Na tatárku potrebujeme jogurt, hustú smotanu, horčicu, worcester, trocha medu (cukor), olej, soľ, korenie, 1 veľkú cibuľu a 4-5 uhoriek - záleží od veľkosti. Najprv si celkom na drobno pokrájame cibuľu a uhorky, potom všetko spolu zmiešame. Soľ a korenie si treba dať podľa chuti. Ja som dala 1/2 dl slnečnicového a ešte trocha aj olivového oleja. Kto chce si to mixne, ja nezvyknem :-)
  2. Pred prípravou jedla si najprv urobíme marinádu na zemiaky, je to veľmi jednoduché. Jednu stredne veľkú cibuľu a 2 veľké strúčiky cesnaku mixneme na kašu s 1 dl oleja a 1 KL soli. Ja som dala 3/4 dl slnečnicového a 1/4 dl ľanového oleja, ale môžte dať aj len slnečnicový. Verte, že chuťovo budú zemiaky fantastické!
  3. Pripravíme si väčšie zemiaky a kuracie stehná. Zemiaky očistíme a pokrájame pozdĺž na hrubo. Stehná len 2x narežeme. Do zemiakov dáme mixnutú cibuľovú pastu a poriadne premiešame. Stehná som len naolejovala a po jednom osolila. Všetko dáme na trocha naolejovaný pekáč, na jednu stranu zemiaky a na druhú mäso. Na vrch zemiakov som ešte nasypala drvenú cayenne. Pekáč dáme piecť do rúry, ktorú sme si rozohriali na 190 °C na cca 1 h. Na konci pečenia som dala pekáč celkom na dno rúry na 5-10 min, aby boli zemiaky aj zo spodu chrumkavejšie :-)
  4. ...a už hotové jedlo :-) Výborne ochutené zemiaky s chrumkavou kôrkou a kuracie mäso :-) Už len tatársku k tomu a verte, že si pochutí celá rodina.
  5. A už si len servírovať a pochutnať na dobrom jedle :-) Namiesto mäsa si k čisto pečeným zemiakom môžte podľa chuti spraviť aj vyprážaný syr alebo nejakú zeleninu. K týmto chutným zemiakom sa hodí naozaj všeličo :-) Prajem dobrú chuť!