Pečené mäso

Pečené bravčové pliecko na svetlom pive (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Lahôdka pre gurmánske jazýčky. Šťavnaté mäso a lahodná zelenina, ktorým pivo pridá vynikajúcu chuť. Do tohto receptu som sa zamilovala na prvý pohľad. A už inak ani nerobím. Skvelá kombinácia.

5
porcií
160 minút
príprava
140 minút
na 185 °C

Postup

  1. Pripravila som potrebné suroviny. Koreniny si voľte podľa vlastnej chuti.
  2. Mäso je najlepšie pripraviť večer vopred aby odležalo v marináde. Mäso umyjeme, dobré osolíme a poriadne natrieme roztlačeným cesnakom a koreninami. Zabalíme do potravinovej fólie alebo sáčku a necháme odležať v chladničke niekoľko hodín, najlepšie cez noc.
  3. Na ďalší deň zeleninu pokrájame, cibuľu na štvrťkolieska, papriku a paradajky na kolieska a 3-4 strúčky cesnaku na plátky. Hlbší pekáč (ja som zobrala pekáč na kura/kačicu) natrieme olejom ukladáme vrstvami cibuľu, paradajky, papriku a cesnak. Pridáme mäso a pivo (pivo nalejeme na zeleninu, nie na mäso). Prikryjeme pokrievkou a pečieme v zohriatej rúre na 180-190 °C približne hodinu.
  4. Po hodine pečenia, mäso otočíme a necháme piecť bez pokrievky.
  5. Pečieme ešte hodinu až hodinu a pol až je mäso mäkké, mäso otáčame každé 20-30 minút. Ak je potrebné podlejeme ešte pivom alebo vodou. Na mäso ešte môžeme dať kúsok čerstvého masla. K zelenine som ešte pridala aj pár zemiakov na prílohu.
  6. Pokiaľ sa pečie mäso pripravíme dusenú kapustu. Cibuľu trochu opražíme, pridáme cukor a karamelizujeme. Pridáme kapustu, rascu, trochu vody a udusíme do mäkka.
  7. Keď je mäso hotové, necháme ho ešte postať cca 15 minút. Potom nakrájame a podávame s kyslou kapustou, upečenou zeleninou a zemiakmi alebo knedľou, kto ako má rád. Dobrú chuť!