Pečené mäso
Pečené bravčové pliecko na svetlom pive (fotorecept)
Autor receptu: elenas
Lahôdka pre gurmánske jazýčky. Šťavnaté mäso a lahodná zelenina, ktorým pivo pridá
vynikajúcu chuť. Do tohto receptu som sa zamilovala na prvý pohľad. A už inak ani
nerobím. Skvelá kombinácia.
5 porcií |
160 minút príprava |
140 minút na 185 °C |
Postup
- Pripravila som potrebné suroviny. Koreniny si voľte podľa vlastnej chuti.
- Mäso je najlepšie pripraviť večer vopred aby odležalo v marináde. Mäso umyjeme, dobré osolíme a poriadne natrieme roztlačeným cesnakom a koreninami. Zabalíme do potravinovej fólie alebo sáčku a necháme odležať v chladničke niekoľko hodín, najlepšie cez noc.
- Na ďalší deň zeleninu pokrájame, cibuľu na štvrťkolieska, papriku a paradajky na kolieska a 3-4 strúčky cesnaku na plátky.
Hlbší pekáč (ja som zobrala pekáč na kura/kačicu) natrieme olejom ukladáme vrstvami cibuľu, paradajky, papriku a cesnak. Pridáme mäso a pivo (pivo nalejeme na zeleninu, nie na mäso). Prikryjeme pokrievkou a pečieme v zohriatej rúre na 180-190 °C približne hodinu.
- Po hodine pečenia, mäso otočíme a necháme piecť bez pokrievky.
- Pečieme ešte hodinu až hodinu a pol až je mäso mäkké, mäso otáčame každé 20-30 minút. Ak je potrebné podlejeme ešte pivom alebo vodou. Na mäso ešte môžeme dať kúsok čerstvého masla. K zelenine som ešte pridala aj pár zemiakov na prílohu.
- Pokiaľ sa pečie mäso pripravíme dusenú kapustu.
Cibuľu trochu opražíme, pridáme cukor a karamelizujeme. Pridáme kapustu, rascu, trochu vody a udusíme do mäkka.
- Keď je mäso hotové, necháme ho ešte postať cca 15 minút. Potom nakrájame a podávame s kyslou kapustou, upečenou zeleninou a zemiakmi alebo knedľou, kto ako má rád. Dobrú chuť!