Pečené bravčové pliecko marinované vo vínovej marináde (fotorecep)

Autor receptu: pusta

Recept pochádza z francúzskej kuchyne, vínovú marinádu som pripravila podľa receptu MARINADE AU VIN & PURÉE DE POMMES DE TERRE Á Ĺ AIL od Julie Child, ktorá sa celý život venovala francúzskej kuchyni. Bravčové pliecko som v tejto marináde marinovala celých 24 hodín a potom som ho v tejto marináde upiekla. Podávala som s cesnakovým zemiakovým pyré. Je to lahôdka, ktorá ma nesklamala.

20 minút
príprava
60 minút
na 180 horný a dolný oh °C

Suroviny

Postup

  1. Do pekáča som dala cibuľu pokrájanú na tenké mesiačiky,...
  2. ...pridala som mrkvu pokrájanú na tenké kolieska,...
  3. ...cesnak pokrájaný na štvrtinky,...
  4. ...celé čierne korenie, celý koriander, šalviu, estragón,...
  5. ..bobkové listy,...
  6. ...tymián, olej, ocot, víno, soľ, potom som všetko spolu premiešala a marináda bola hotová. V tejto marináde sa môže marinovať bravčové pliecko, bravčové karé, bravčová krkovička a bravčová šunka, pri každom mäse je iná doba marinovania, pri bravčovej šunke sú to až 3 dni a vtedy sa marináda najprv povarí na miernom ohni, nechá úplne vychladnúť a až potom sa použije na marinovanie mäska, mäsko krásne skrehne a získa úžasnú delikátnu chuť.
  7. Bravčové pliecko som umyla, osušila papierovou utierkou, z každej strany osolila, soľ som do mäska vmasírovala,...
  8. ...vložila som ho do marinády, odložila som ho na 24 hodín prikryté pokrievkou do chladničky, počas tejto doby som ho v marináde viackrát obrátila.
  9. V deň D som ho asi 1 hodinu pred pečením vybrala z chladničky, nechala som ho zohriať na izbovú teplotu, potom som ho vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov C a piekla som ho 1 hodinu v tejto marináde odokryté, kým na povrchu sa nevytvorila pekná hnedá kôrčička, počas pečenia som ho 2x obrátila a priebežne prelievala výpekom. Upečené bravčové pliecko som vybrala na dosku, prikryla alobalom a nechala som ho 20 minút odpočívať, potom som ho porájala na plátky asi 1 cm silné.
  10. Podávala som plátky upečeného bravčového pliecka na cesnakovom zemiakovom pyré s upečenou zeleninou z marinády, posypané pokrájanou pažítkou a preliate chutným výpekom
  11. Pohľad zblízka: Bravčové pliecko je mäkkučké, šťavnaté s úžasnou delikatesnou chuťou, ktorou nasiaklo z vínovej marinády s koreninami a zeleninou, zeleninka je al dente a výborne celé jedlo dopĺňa cesnakové zemiakové pyré podľa Julie Child, s ktorou som sa zoznámila až teraz a nezostanem iba pri tomto jednom recepte podľa nej, lebo ma nesklamala, splnila týmto receptom všetky moje očakávania. Julie Child je americká šéfkuchárka, narodila sa 15. augusta v roku 1912, celý život sa venovala francúzskej kuchyni, napísala viac kuchárskych kníh s touto tématikou a bola uznávanou šéfkuchárkou doma i vo svete, bola obľúbenou hviezdou amerických TV reláciíí o varení práve tejto kuchyne, zanechala po sebe nádherné recepty, ktoré sa varia aj dńes po celom svete. Zomrela 13. augusta 2004.