Pečené bravčové pliecko marinované vo vínovej marináde (fotorecep)
Autor receptu: pusta
Recept pochádza z francúzskej kuchyne, vínovú marinádu som pripravila podľa receptu
MARINADE AU VIN & PURÉE DE POMMES DE TERRE Á Ĺ AIL od Julie Child, ktorá sa
celý život venovala francúzskej kuchyni. Bravčové pliecko som v tejto marináde
marinovala celých 24 hodín a potom som ho v tejto marináde upiekla. Podávala som s
cesnakovým zemiakovým pyré. Je to lahôdka, ktorá ma nesklamala.
20 minút príprava |
60 minút na 180 horný a dolný oh °C |
Postup- Do pekáča som dala cibuľu pokrájanú na tenké mesiačiky,...
- ...pridala som mrkvu pokrájanú na tenké kolieska,...
- ...cesnak pokrájaný na štvrtinky,...
- ...celé čierne korenie, celý koriander, šalviu, estragón,...
- ..bobkové listy,...
- ...tymián, olej, ocot, víno, soľ, potom som všetko spolu premiešala a marináda bola hotová. V tejto marináde sa môže marinovať bravčové pliecko, bravčové karé, bravčová krkovička a bravčová šunka, pri každom mäse je iná doba marinovania, pri bravčovej šunke sú to až 3 dni a vtedy sa marináda najprv povarí na miernom ohni, nechá úplne vychladnúť a až potom sa použije na marinovanie mäska, mäsko krásne skrehne a získa úžasnú delikátnu chuť.
- Bravčové pliecko som umyla, osušila papierovou utierkou, z každej strany osolila, soľ som do mäska vmasírovala,...
- ...vložila som ho do marinády, odložila som ho na 24 hodín prikryté pokrievkou do chladničky, počas tejto doby som ho v marináde viackrát obrátila.
- V deň D som ho asi 1 hodinu pred pečením vybrala z chladničky, nechala som ho zohriať na izbovú teplotu, potom som ho vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov C a piekla som ho 1 hodinu v tejto marináde odokryté, kým na povrchu sa nevytvorila pekná hnedá kôrčička, počas pečenia som ho 2x obrátila a priebežne prelievala výpekom. Upečené bravčové pliecko som vybrala na dosku, prikryla alobalom a nechala som ho 20 minút odpočívať, potom som ho porájala na plátky asi 1 cm silné.
- Podávala som plátky upečeného bravčového pliecka na cesnakovom zemiakovom pyré s upečenou zeleninou z marinády, posypané pokrájanou pažítkou a preliate chutným výpekom
- Pohľad zblízka: Bravčové pliecko je mäkkučké, šťavnaté s úžasnou delikatesnou chuťou, ktorou nasiaklo z vínovej marinády s koreninami a zeleninou, zeleninka je al dente a výborne celé jedlo dopĺňa cesnakové zemiakové pyré podľa Julie Child, s ktorou som sa zoznámila až teraz a nezostanem iba pri tomto jednom recepte podľa nej, lebo ma nesklamala, splnila týmto receptom všetky moje očakávania. Julie Child je americká šéfkuchárka, narodila sa 15. augusta v roku 1912, celý život sa venovala francúzskej kuchyni, napísala viac kuchárskych kníh s touto tématikou a bola uznávanou šéfkuchárkou doma i vo svete, bola obľúbenou hviezdou amerických TV reláciíí o varení práve tejto kuchyne, zanechala po sebe nádherné recepty, ktoré sa varia aj dńes po celom svete. Zomrela 13. augusta 2004.
|