Pečené bravčové karé

Pečené bravčové karé s cibuľovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: sonja

Tento recept vznikol náhodou, keď som raz presolila cibuľu ako základ pod mäso a potrebovala som s tým niečo spraviť. Pridala som smotanu na šľahanie a rozmixovala som ju. Syn cibuľu môže a veru mu to chutilo. A manžel bol tiež spokojný, čo viac môže kuchárka chcieť, ako to, aby stravníkom chutilo. Odvtedy ho robievam len takto a recept sa stal naším obľúbeným. Množstvo cibule si môžete upraviť podľa svojej chuti, ale z mojich skúseností vyplýva, že viac nie je vždy lepšie, niekedy je to iba viac.

6
porcií
40 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Postup

  1. Karé vcelku osolíme a okoreníme a prešpikujeme mrkvou, kto chce môže aj slaninou, ja som dala iba mrkvu.
  2. Cibuľu pokrájame na prúžky a dáme opiecť na olej alebo masť. Trošku posolíme a pridáme štipku cukru, aby skaramelizovala.
  3. Do pekáča dáme na spodok opečenu cibuľu a na to mäso, podlejeme trochou vody a dáme upiecť.
  4. Asi po hodine mäso otočíme a necháme upiecť do mäkka, treba dať pozor, ak to preženieme, karé sa vysuší.
  5. Mäsko vyberieme, nakrájame a cibuľu preložíme do hrnca. Rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme smotanu, netreba celú, podľa hustoty a chuti a prevaríme. Ja podávam so zemiakovou kašou.