Pečené bravčové alebo Nedeľná pečienka (fotorecept)

Autor receptu: bubaya

Nedávno nám tu predhodili, že Angličania vraj pečú lepšie bôčik ako my. Nuž, nedalo mi, vybrala som z mrazničky kus pliecka a upiekla. Nepečú, my pečieme lepšie. A vôbec, kým neprídu s teplým bôčikom, neuverím.

8
porcií
24 hodín minút
príprava
105 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na pečenie použite mäso prerastené, pliecko, bôčik, najlepšie s kožou a pekným mastným okrajom. Suché mäso, ako karé, neodporúčam. Cesnak prelisujte, koriander podrvte. Mäso dobre vydrhnite soľou, rascou, koriandrom a cesnakom. Dobre poplieskajte, aby vniklo čo najhlbšie do mäsa. Soli sa nebojte, ničím nešetrite.
  2. Takto pripravený kus mäsa vložte do plastikového sáčku, dobre z neho vytlačte vzduch, uzavrite ho a nechajte do druhého dňa odpočívať v chlade.
  3. Na druhý deň mäso vyberte zo sáčku, ešte ho posoľte a dobre preplesknite. Dajte si zohriať rúru na 180°C - ohrev zhora aj zdola, bez ventilátora. Dajte zovrieť pol litra vody, alebo polievky. Do pekáča, alebo vyššieho kastrólu vložte mäso kožou naspodku. Na povrch poukladajte plátky masla. Do pekáča pridajte horúcu vodu a šup s tou parádou do rúry, aby nič nevychladlo. Ak chcete chutnú prílohu, pridajte do pekáča olúpané zemiaky. Keď zmäknú, vyberte ich von.
  4. Pečte 45 minút na 180°c. Mäso neprikrývajte, neprelievajte, však pečieme, nedusíme. Po 45 minútach mäso vyberte. Koža už je mäkká, nakrájajte ju do mriežky - po dĺžke a potom po šírke tak, aby ste rozkrojili aj tuk pod ňou. Posoľte, a ak sa vám zdá, že je málo rasce a koriandru, pridajte. Už neťapkajte, je to horúce. A vložte naspäť do pekáča. Ak sú náhodou zemiaky už mäkké, vyberte ich. Ak je málo tekutiny, prilejte ešte horúcu vodu. V žiadnom prípade nepolievajte pečienku výpekom, ak sa vám zdá veľmi suchá, radšej pridajte trochu masla. Ale para z vody v uzavretej rúre nedovolí pečienke vyschnúť.
  5. Pečte ešte asi hodinu. Na záver dajte rúru na maximálny výkon, chcete mať predsa nádherne chrumkavú kôrku, čo sa rozplýva na jazyku. Nechajte kožu opiecť do zlatohneda, a schrumkavieť. Môžete aj prepnúť na gril. Čas, kým koža zhnedne a a bude krehká a chrumkavá, závisí od vašej rúry - niekde to môže trvať len 7-10 minút, niekde aj pol hodiny. Ak sa ale po 15 minútach nič nedeje a pečienka vyzerá stále ako albín, pootvorte trochu dvierka na rúre, nech para uniká von.
  6. Teraz, keď už vyzerá pečienka takto fantasticky a chutne, vyberte ju z rúry a nechajte ju v kľude v pekáči odpočívať takých 15 - 20 minút. Šťava v mäse sa rovnomerne rozloží, pri krájaní nevytečie a pečienka nebude suchá, ale šťavnatá. Nebojte sa, nevychladne tak ľahko, má cca 200°
  7. Nakrájajte, naservírujte s kyslou kapustou, žemľovými knedľami, alebo kysnutou knedľou, prípadne pohánkou, pridajte k tomu pohár dobrého piva. Dobrú chuť. Ak vám zostane, nakrájajte studenú pečienku na plátky, s kyslou uhorkou a krajcom domáceho chleba - nádhera.