Pečené bravčové alebo Nedeľná pečienka fotorecept

bubaya - fotkabubaya, 21. októbra 2013
Pečené bravčové alebo Nedeľná pečienka (fotorecept)
Foto: bubaya

Nedávno nám tu predhodili, že Angličania vraj pečú lepšie bôčik ako my. Nuž, nedalo mi, vybrala som z mrazničky kus pliecka a upiekla. Nepečú, Zobraziť celý popisNedávno nám tu predhodili, že Angličania vraj pečú lepšie bôčik ako my. Nuž, nedalo mi, vybrala som z mrazničky kus pliecka a upiekla. Nepečú, my pečieme lepšie. A vôbec, kým neprídu s teplým bôčikom, neuverím.

8
porcií
24 hodín minút
príprava
105 minút
na 180 °C

Suroviny

1 - 1,5 kg
4 - 5 PL
4 - 5 PL
3 PL
8 strúčkov
5 PL
0,5 litra (alebo vývar)




Postup

  1. 1

    Na pečenie použite mäso prerastené, pliecko, bôčik, najlepšie s kožou a pekným mastným okrajom. Suché mäso, ako karé, neodporúčam. Cesnak prelisujte, koriander podrvte. Mäso dobre vydrhnite soľou, rascou, koriandrom a cesnakom. Dobre poplieskajte, aby vniklo čo najhlbšie do mäsa. Soli sa nebojte, ničím nešetrite.

    Pečené bravčové alebo Nedeľná pečienka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Takto pripravený kus mäsa vložte do plastikového sáčku, dobre z neho vytlačte vzduch, uzavrite ho a nechajte do druhého dňa odpočívať v chlade.

    Pečené bravčové alebo Nedeľná pečienka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý deň mäso vyberte zo sáčku, ešte ho posoľte a dobre preplesknite. Dajte si zohriať rúru na 180°C - ohrev zhora aj zdola, bez ventilátora. Dajte zovrieť pol litra vody, alebo polievky. Do pekáča, alebo vyššieho kastrólu vložte mäso kožou naspodku. Na povrch poukladajte plátky masla. Do pekáča pridajte horúcu vodu a šup s tou parádou do rúry, aby nič nevychladlo. Ak chcete chutnú prílohu, pridajte do pekáča olúpané zemiaky. Keď zmäknú, vyberte ich von.

    Pečené bravčové alebo Nedeľná pečienka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečte 45 minút na 180°c. Mäso neprikrývajte, neprelievajte, však pečieme, nedusíme. Po 45 minútach mäso vyberte. Koža už je mäkká, nakrájajte ju do mriežky - po dĺžke a potom po šírke tak, aby ste rozkrojili aj tuk pod ňou. Posoľte, a ak sa vám zdá, že je málo rasce a koriandru, pridajte. Už neťapkajte, je to horúce. A vložte naspäť do pekáča. Ak sú náhodou zemiaky už mäkké, vyberte ich. Ak je málo tekutiny, prilejte ešte horúcu vodu. V žiadnom prípade nepolievajte pečienku výpekom, ak sa vám zdá veľmi suchá, radšej pridajte trochu masla. Ale para z vody v uzavretej rúre nedovolí pečienke vyschnúť.

  5. 5

    Pečte ešte asi hodinu. Na záver dajte rúru na maximálny výkon, chcete mať predsa nádherne chrumkavú kôrku, čo sa rozplýva na jazyku. Nechajte kožu opiecť do zlatohneda, a schrumkavieť. Môžete aj prepnúť na gril. Čas, kým koža zhnedne a a bude krehká a chrumkavá, závisí od vašej rúry - niekde to môže trvať len 7-10 minút, niekde aj pol hodiny. Ak sa ale po 15 minútach nič nedeje a pečienka vyzerá stále ako albín, pootvorte trochu dvierka na rúre, nech para uniká von.

    Pečené bravčové alebo Nedeľná pečienka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz, keď už vyzerá pečienka takto fantasticky a chutne, vyberte ju z rúry a nechajte ju v kľude v pekáči odpočívať takých 15 - 20 minút. Šťava v mäse sa rovnomerne rozloží, pri krájaní nevytečie a pečienka nebude suchá, ale šťavnatá. Nebojte sa, nevychladne tak ľahko, má cca 200°

    Pečené bravčové alebo Nedeľná pečienka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakrájajte, naservírujte s kyslou kapustou, žemľovými knedľami, alebo kysnutou knedľou, prípadne pohánkou, pridajte k tomu pohár dobrého piva. Dobrú chuť. Ak vám zostane, nakrájajte studenú pečienku na plátky, s kyslou uhorkou a krajcom domáceho chleba - nádhera.

    Pečené bravčové alebo Nedeľná pečienka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

mariamka
100 bodov a 100 hviezd ! keby sa dalo hned dam,, paci sa mi aj ten uvod, o recepte ani nevravim, ten je profesionalny, len mam obavu, ze zas sa tu objavi nejaka fotka, ze Papuanci to robia lepsie :) @bubaya za mna full house
kimlo
Svata pravda, neverim ze suchari anglicania dokazu nejaky bocik vobec upiect...mas u mna 5*
eviana
@bubaya , aj ja sa pripájam k pečienkovým nadšencom, takýto bôčik vždy zaboduje a chutí úžasne... a nech si kto chce hovorí čo chce, fajné jedlo vyzerá presne takto :) u mňa jasných 5*
afataga
fajnovo si upiekla, krasny kus lopatky, neviem, kde kolegovci vidia bocik :-)
polovacka
Bubaya , dobre si uvarila - resp. upiekla maso , ved na Horehroni su dobre kucharky , tuna neni co riesit , klasika - jednoduchost - to je caro vo vareni / je potrebne mat trocha kucharskej fantazie a vyznat sa v koreninach ( na obrazkoch nie je pliecko , ale stehno bravcove / to je pre afataga a taktiez pre autorku tohoto receptu )
jarkar
Takto to robievame aj my doma a je to super. Neverím, že sa tomu niečo vyrovná. Aj studený chutí vynikajúco.
vampil
Ak pripravujem mäso v predvečer,tak ho podlejem slanou vodou s koreninami,aby zostalo aspoň 12 hodín v páci. Cesnakom mäso našpikujem skrz naskrz,je to v ňom potom dobre cítiť! Mäso potriem horčicou a v druhej polovine pečenia dávam na povrch hrubé plátky cibule a červenej papriky - tie sú najviac hľadané. A ako príloha je zemiakový(kolečkový) šalát z keřkovských rohlíčkov,rovnako deň vopred pripravený. Tam ovšem patrí cibuľa šalotka.
bubaya
Jéééééj ďakujem za toľko chvály. Keby som mohla, každému by som ponúkla, hlavne z tej chrumkavej kože. Je to pliecko, ten bôčik som tam napísala ako možnosť, lebo pliecko s kožou som u nás ešte nevidela. Ja som tam dala len rascu a koriander, tak ako ma to naučila babka Terezia. Ale iniciatíve sa medze nekladú - šalvia, rozmajrín, majorán, cibuľa............všetko bude dobré. Keď je dobré mäso, a dobre ho upečiete, niet čo pokaziť.
bubaya
PS: Ak pečiete s mäso s kožou, nekrájajte surovú, ide to svinsky ťažko. Po tých 45 minútach ide nakrojiť aj príborovým nožom.
concord
@vampil
Potrieť mäso horčicou a dať ho piecť v trúbe.Holt, na tejto stránke michelinovských kuchárov je všetko možné.
evanaaa
Ja som v nedeľu piekla krkovičku bez kosti a bôčik, ale nebol príliš mastný, lenže som piekla najprv prikryté, a až potom dopekala odokryté, aby chytilo farbu, ibaže polievam výpekom a dávam len masť, bravčovú a viac, potom z nej mám dobrú nátierku na chlieb. K mäsu pri pečení pridám rozkrojenú cibuľu, paradajku a papriku a samozrejme, veľa cesnaku rozotretého so soľou. Mäso bolo mäkkúčke, ani krájať sa nedalo, výborné. A tá masť tiež, do nej som pretrela tú upečenú zeleninu.
evanaaa
Jaj, stlačila som a ešte som chcela pochváliť to tvoje pekne upečené mäsko, dočervena, @bubaya ,. ako vidím z príspevkov, každý má zaužívaný iný postup pri pečení mäsa, ako aj ty, a ostatní. A dobrá rada k tomu krájaniu kože, ledva som nakrojila priečne, pozdĺžne už som nemohla, tak po druhý raz dám na tvoju dobrú radu.
bubaya
Evanaa nabudúce dám aj ja masť pod mäso, zostalo mi vynikajúcej šťavy, tak bude vynikajúca masť na chleba. Ja nedávam žiadnu zeleninu, u nás to nikto nemá rád. Ďakujem všetkým za chválu.
evanaaa
@bubaya , nemyslím doslova zeleninu (koreňovú), len ako vyššie píšem, jednu rozkrojenú cibuľu, papriku a paradajku, všetko po jednom kuse a inak veľa cesnaku, potom keď zleješ masť, tak to, čo ti zostane, prepasíruj lyžicou cez sitko do nej, a uvidíš, že bude voňavá a dobrá, aj tá želatína pod ňou, tú si natierame spolu s masťou. Kedysi som to poradila kolegyni a tá si to nevedela vynachváliť, vraj jej muž len tú želatínu jedol s chlebom. Raz skús, ak sa to nebude páčiť, nič sa nestane, budeš robiť podľa seba.
bubaya
Evanaaaa Tú želatinu milujem aj ja a nikomu nedám, sama vyjem s chlebom, potom poviem, že nič nebolo. Skúsim nabudúce podľa teba. Ďakujem za tip.
helca103
takéto dobroty varím, len ked nás je doma viac ako jeden kus :-) KK
jayrro
Zdravim. Dnes som aj ja spravil tuto dobrotu, ale zdalo sa mi to maso trosicku prekorenene (aj ked mne osobne to nevadi, mam rad koreniste), no co mi viac vadilo bolo to presolene. urcite ako pises 4-5 PL soli? nemalo tam byt cajove lyzicky? Ja som dal len 4 PL a naozaj to bolo dost slane. Nastastie som to zjemnil dobrym zemiakovym pyre. Nabuduce to budem urcite robit s menej solou, ale uz sa neviem dockat, kedy bude to nabuduce. Uvadzanych je 8 porcii, no nam 2 s mamickou ledva stacilo 1.2 kila masa + pyre na 1 veceru :-D
sashenka1
bubaya moja zlata,vcera dcera priniesla zo SUPERSTORu cele plece,aj s kozou,aj s kolienkom,si nas mala vidiet ako sme ho vykostovali(som u nich v Canade), reku co stym,videla som na Paprike Jamieho robit pecene,rolovane-ale kedze som Slovenka ako repa,nedopustim na nase kucharocky na Vareche a hned ako prvy som pozrela Tvoj recept a s dovolenim ho vyskusam.Dakujem za recept,napisem,ako sme dopadli a ked bude aspon zpolovice tak dobre vyzerat a chutit ako Tvoj,tak si to rady zopakujeme,este raz dakujeme a posielame kraaaasne pozdravy domov na Slovensko,papaaaaaaaaaaaaaa
1x bubaya
sashenka1
a este nieco,to s tou kozou mas 100% pravdu,myslela som,ze mame noze tupe,ale nie-surova koza je naozaj velmi hruba a tuha...
sashenka1
bubaya-masko bolo fantasticke,makkucke,stavnate,len zemiaky boli trochu slane-natahali zo stavy tu sol,ale inac super recept na pecene pliecko s kozou,aj ta bola chrumkava a zjedli sme ju vsetku,dakujem...
sracz
Tak toto Tvoje hviezdnaté "žrádielko", milá @bubaya spieva ódY na radosť. Súhlasím s Tebou vo všetkom, od úvodu, cez zapitie (to aby sa nám žalúdka nechytilo), až po prestieranie i záverečnú poznámku na "likvidáciu" toho, čo móóóžno ostane. Robievam naozaj podobne a nikomu zásadne nerozdávam! Blahoželám Ti ku krásnej robote a zo srdca želám krásne dni, plné zdravia, šťastia a lásky! P.S.: ak shiitake rastú okolo Vašej školy, tak to Ti môžem iba blahoželať a závidieť, lebo okrem chutných húb, ušetríš véééľa "dineros". Ale aj ja by som radšej použil niektoré z našich čerstvých domácich, trebárs zo Slovenského raja, alebo Slovenského krasu! ... ale tých hubárskych lokalít je v našej domovine nadostač!
1x bubaya




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia