Pečená žltozelená tekvička – Delicata Squash (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Niečo pre tých, čo radi maškrtia a nechcú zhrešiť! Ako dieťa predškolského veku i ako školou povinné, som nemal rád naše jesenné tekvice – pečiarky. Podnes mi na nich vadí ich prenikavá aróma a mazľavá konzistencia. Náhodou som v obchode natrafil na tieto tekvičky; sú prudko jedlé a „šmakujú“ mi priam senzačne. Pokiaľ je ich k dostaniu aj u nás doma, tak neváhajte a okamžite s nimi na stôl! Pochutnáte si, zamaškrtite a ešte sa Vám dostane aj uznania od pána tvorstva i od „smarkatých kotňakov"!

4
porcie
5÷7 minút
príprava
30÷33 minút
na 177 °C

Suroviny

Postup

  1. tekvičky umyjeme pod tečúcou studenou vodou,
  2. ... odrežeme im konce a pokrájame asi na 12 mm kolieska
  3. lyžičkou odstránime dužinu s jadierkami; starostlivo ju uskladníme v mrazničke a pri varení „koscelkovej“ hovädzej (slepačej) polievky máme o jednu vynikajúcu ingredienciu naviac {ja využívam i jaderníky z dospelých cukiet}, ktorú do hrnca uložíme vo veľkom čajovom kovovom „vajíčku“ alebo v novom čistom „fačlíku“ - spolu s ďalšími "drobnosťami, ktoré nechceme, aby nám "lietali" po polievke!
  4. jednotlivé kolieska rozložíme na suché pekáče, pomocou husieho pierka ich pomažeme ololejom, prstami posolíme a oeMČeKujeme; pečieme v rúre pri 177 ºC (350 ºF) asi 33´ -bez otáčania - iba po jednej strane!
  5. takto vyzerajú hotové – tých päť koliesok, so zlatohnedou farbou, som otočil kvôli efektu pre Vás, takto opečené sú totiž iba zo spodu - pokiaľ sú mladé a na "napichnutie" nechtom mäkké, jeme ich aj s kožou - dobrú chuť Vám !!!
  6. pre tých, ktorí vydržali čítať tento môj experess mini rcp_tík do konca, pridávam tri krátke rcp naviac (ide o preklad z vinety s ktorou som ich kúpil v obchode) – a) rozrež tekvičku pozdĺžne na polovice a upeč ich 13´ v mikrovlmke, alebo v rúre 30´ pri 350 ºF, b) alebo vymaž dutinu maslom, osoľ, oMČKuj a môžeš pridať i hnedý cukor, c) vyplň klobásovinou, alebo mletou hovädzinou (ich predpríprava je už iba a len na Vás) a upeč! Pozn.: tekvičky majú veľkosť šalátovej uhorky = dĺžka 200÷250 mm; Ø 75÷100 mm