Pečená žltozelená tekvička – Delicata Squash fotorecept

sracz - fotkasracz, 8. septembra 2012
Pečená žltozelená tekvička – Delicata Squash  (fotorecept)
Foto: sracz

Niečo pre tých, čo radi maškrtia a nechcú zhrešiť! Ako dieťa predškolského veku i ako školou povinné, som nemal rád naše jesenné tekvice – Zobraziť celý popisNiečo pre tých, čo radi maškrtia a nechcú zhrešiť! Ako dieťa predškolského veku i ako školou povinné, som nemal rád naše jesenné tekvice – pečiarky. Podnes mi na nich vadí ich prenikavá aróma a mazľavá konzistencia. Náhodou som v obchode natrafil na tieto tekvičky; sú prudko jedlé a „šmakujú“ mi priam senzačne. Pokiaľ je ich k dostaniu aj u nás doma, tak neváhajte a okamžite s nimi na stôl! Pochutnáte si, zamaškrtite a ešte sa Vám dostane aj uznania od pána tvorstva i od „smarkatých kotňakov"!

4
porcie
5÷7 minút
príprava
30÷33 minút
na 177 °C

Suroviny

2÷3 ks
2÷3 PL
podľa chuti g
podľa chuti g




Postup

  1. 1

    tekvičky umyjeme pod tečúcou studenou vodou,

    Pečená žltozelená tekvička – Delicata Squash  (fotorecept)   - obrázok 1
  2. 2

    ... odrežeme im konce a pokrájame asi na 12 mm kolieska

    Pečená žltozelená tekvička – Delicata Squash  (fotorecept)   - obrázok 2
  3. 3

    lyžičkou odstránime dužinu s jadierkami; starostlivo ju uskladníme v mrazničke a pri varení „koscelkovej“ hovädzej (slepačej) polievky máme o jednu vynikajúcu ingredienciu naviac {ja využívam i jaderníky z dospelých cukiet}, ktorú do hrnca uložíme vo veľkom čajovom kovovom „vajíčku“ alebo v novom čistom „fačlíku“ - spolu s ďalšími "drobnosťami, ktoré nechceme, aby nám "lietali" po polievke!

    Pečená žltozelená tekvička – Delicata Squash  (fotorecept)   - obrázok 3
  4. 4

    jednotlivé kolieska rozložíme na suché pekáče, pomocou husieho pierka ich pomažeme ololejom, prstami posolíme a oeMČeKujeme; pečieme v rúre pri 177 ºC (350 ºF) asi 33´ -bez otáčania - iba po jednej strane!

    Pečená žltozelená tekvička – Delicata Squash  (fotorecept)   - obrázok 4
  5. 5

    takto vyzerajú hotové – tých päť koliesok, so zlatohnedou farbou, som otočil kvôli efektu pre Vás, takto opečené sú totiž iba zo spodu - pokiaľ sú mladé a na "napichnutie" nechtom mäkké, jeme ich aj s kožou - dobrú chuť Vám !!!

    Pečená žltozelená tekvička – Delicata Squash  (fotorecept)   - obrázok 5
  6. 6

    pre tých, ktorí vydržali čítať tento môj experess mini rcp_tík do konca, pridávam tri krátke rcp naviac (ide o preklad z vinety s ktorou som ich kúpil v obchode) – a) rozrež tekvičku pozdĺžne na polovice a upeč ich 13´ v mikrovlmke, alebo v rúre 30´ pri 350 ºF, b) alebo vymaž dutinu maslom, osoľ, oMČKuj a môžeš pridať i hnedý cukor, c) vyplň klobásovinou, alebo mletou hovädzinou (ich predpríprava je už iba a len na Vás) a upeč! Pozn.: tekvičky majú veľkosť šalátovej uhorky = dĺžka 200÷250 mm; Ø 75÷100 mm

    Pečená žltozelená tekvička – Delicata Squash  (fotorecept)   - obrázok 6

Diskusia k receptu

ilusa
Delictu asi nezozeniem,ale mam nieco podobne,tak vyskusam,lebo uz som robila skoro vsetky recepty
rajnica
A čo takto - pozdĺže prekrojený (ošúpaný/neošúpaný) baklažán (radšej biely) mierne potretý olejom a napríklad (!) grilovacím korením. 10 - 15 minút odležať a opiecť na teflónovej panvici (s minimálny množstvom oleja). K tomu suchá hrianka/zemiaky na pare, paradajka,... Ako bonus pohár vína.
klaura
tekvicu mám v pláne variť dnes na obed ... že by som sa nechala inšpirovať ? každopádne si ukladám tento recept ...
izabella929
krásna pruhovaná tekvička a ešte v reze aj ako kvietok.-)) parááádička.-)) no a vyzerá veeeeľmi chutne upečená.-)))
frezia68
Tie Tvoje krúžky by som vyskúšala s našou bežnou a mladou tekvicou.Myslíš,že niečo pokazím?Je rozdiel v konzistencii,či chuti ?Aj cez laptop vyzerajú prudko jedlé :-)))
sracz
Áno, pastva pre oči a vynikajúca chuť v papuľke – milá @michsamant – čerstvo MČK, soľ a pár kvapiek oleja a zázrak je na stole – ďakujem za komentár!
sracz
Tak neváhaj a vyskúšaj milá @ilusa a nezabudni sa pochváliť aj tu u nás doma na Varecha.sk
sracz
A prečo nie? Len tentoraz je reč o tekvičke Delicata Squash! No ani Tvoja ponuka nie je na zahodenie @rajnica – tak hor sa do roboty a nezabudni už konečne zverejniť aj Ty svoje iniciatívy!
sracz
Tak máš iba tri možnosti – buď si t[ lah;dku pripravíš sama, buď máš na to “své lidi”, alebo prijmeš moje pozvanie do Des Moines a ja Ti rád navarím i napečiem milá @sylviaxx1 -:)))))) !
sracz
……. a s voňavým perkeltíkom? Na smotane? Sevírovaná s varenými zemiakmi, posypanými čerstvým kôprom a jedená veľkou lyžicou? Ty sa môžeš mnou inšpirovať kedy len chceš vážená @klaura – kamarátka milá! Nezabudni však, kde máš tento rcp uložený … -:)
sracz
Pozeráš sa aj na tento môj rcp peknými očami milá @izabella929 – nielen vyzerá, ale aj chutí veľmi jemne!
sracz
Rozhodne vyskúšaj a daj vedieť výsledok milá @frezia68 – som presvedčený, že nič nepokazíš, práve naopak, môžes sa stať priekopničkou či pionierkou v objavovaní nových chutí mladej tekvice. Ja som to ešte neskúsil, ale čo nie je, môže byť :-))) ! Nielen vyzerajú, ale aj sú prudko jedlé :-))) !!!!!!!
sracz
Tak to konštatovanie som už zo pár razy počul, ale teraz je znásobené aj chuťou milá @radulienka – vždy je lepšie ako dobré, keď na pôžitkoch sa zúčastňuje viac ľudských zmyslov – bola by si prekvapená, rozsahu variantu znásobenia kvality vo výslednom efekte (kde, čo, kedy, ako, s kým, s čím, …)! Nuž – vyskúšaj!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia