Pečená zelenina

Pečená zelenina alebo Ratatouille č.2 (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Toto je jednoduchá príprava pečenej zeleniny na spôsob ratatouille. U nás často používaná ako príloha k mäsu.

4
porcie
30 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Postup

  1. Ratatouille je francúzske zeleninové jedlo. Ale čo by sme to boli za kuchárov, keby sme si jedlá neprispôsobovali svojim chutiam a zvyklostiam. Ja som si tak upravila aj ratatouille. Pridávam zemiaky a slaninu, ktorá jedlo krásne prevonia. A zeleninu dávam takú akú práve mám. Baklažán, hokkaido, bataty, papriku, kvaku ale aj cviklu.
  2. Každú zeleninu, ktorú použijeme nakrájame zvlášť na tenšie kolieska. Zemiaky osolíme, pokvapkáme olejom, posypeme zmesou sušených byliniek a dobre premiešame. Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké kolieska. Paradajky nakrájame na tenké kolieska a osolíme. Cuketu umyjeme, nakrájame na tenké kolieska a osolíme, pokvapkáme olejom, posypeme zmesou sušených byliniek a dobre premiešame. Kolieska zeleniny striedavo ukladáme do vhodného pekáčika alebo zapekacej misky. Do stredu dáme celé kuracie prsia. Zakryjeme ich plátkami slaniny aby sa pri pečení nevysušili. Plátky slaniny môžeme vložiť aj pomedzi zeleninu.
  3. Pripravíme si zmes na potretie: pretlačíme cesnak, pridáme soľ, zmes byliniek a zalejeme olejom. Pridáme trochu vody a touto zmesou potrieme kuracie prsia a polejeme aj zeleninu.
  4. Pekáčik vložíme do rozpálenej rúry na 10 - 15 minút, aby sa mäso zatiahlo. Potom zakryjeme alobalom alebo papierom na pečenie, znížime teplotu na 200 °C a pečieme asi 30 minút. Nakoniec odkryté už len zapečieme pár minút pod grilom.
  5. Pečená zelenina je výborná samotná, ale hlavne ako chutná a aj pekná príloha k mäsu.