Pečená tekvica so zázvorom a s vínom fotorecept

Tibor Samaranský
šéfkuchár reštaurácie Vinum Galéria Bozen v Pezinku, 4. septembra 2014
Pečená tekvica so zázvorom a s vínom (fotorecept)
Foto: Ľuboš Pilc

Vareškov tip:
Keď tekvicu upečieme pred tepelnou úpravou získame intenzívnejšiu chuť, farbu a dosiahneme hladšiu konzistenciu pri pasírovaní.

50 minút
príprava
10 minút
na 90 °C

Suroviny

2 kg
200 g
1/2 ks
300 ml
2 ks väčšie
50 g čerstvý




Postup

  1. 1


    Tekvicu očistíme, opláchneme pod tečúcou vodou a nakrájame na rovnaké kocky. Dáme na pekáč, pridáme maslo a vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C na 15 minút. Keď je tekvica upečená, prebytočné maslo scedíme do hrnca, do ktorého pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, ktorú speníme na miernom ohni.

  2. 2


    Keď je cibuľa pripravená, pridáme do nej opečenú tekvicu a očistený a na kocky pokrájaný zázvor. Zalejeme to vínom, ochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom a soľou. Dusíme pod pokrievkou asi 20 minút na miernom ohni za občasného miešania.

  3. 3


    Keď sa už tekvica rozpadáva, rozmixujeme ju ponorným mixérom. Podľa konzistencie necháme tekvicové pyré odpariť na miernom ohni za stáleho miešania na stredne hustú kašu. Takto pripravenú kašu z tekvice naložíme do pohárov a sterilizujeme 10 minút pri teplote 90 °C.

Diskusia k receptu

jamarlen
sterilizovať určite nebudem, vyskúšam ako pyré, či polievku.. s vínom som tekvicový zázrak ešte nerobil, tak vďaka za nápad
radulienka
Ten pohárik je malý, ja by som to dala do väčšieho a potom v zime k tomu mäsko a zemiačky alebo knedľu, mňam...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia