Pečená šunka

Pečená šunka s maslovou zeleninou a vajíčkovou penou

Autor receptu: redakcia

8
porcií
90-120 minút
na 185 °C

Postup

  1. Zaúdenú šunku z pleca alebo stehna najlepšie deň vopred uvaríme domäkka v mierne osolenej vode spolu s 2 – 3 bobkovými listami a borievkami. Dĺžka varenia je asi 1,5 až 2 hodiny. Šunku vyberieme, necháme trochu schladiť, vývar odložíme. Kožu narežeme a napicháme do nej niekoľko klinčekov. Pečieme v rúre vyhriatej na 185 °C asi 1,5 – 2 hodiny dozlatista.
  2. Medzitým očistíme a nakrájame mrkvu, ktorú v silnom vývare zo šunky domäkka uvaríme alebo len do chrumkava blanšírujeme, ku koncu pridáme aj hrášok. Uvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame na rovnomerné kocky.
  3. Vajíčková pena: Vajcia a žĺtky zmiešame s bielym vínom, dochutíme soľou, horčicou a bielym mletým korením. Pridáme 100 ml vývaru z mäsa, olej a vlejeme cez sitko a lievik do fľaše na prípravu šľahačky. Napustíme jednou bombičkou s plynom NO2 a poriadne zatrasieme. Odložíme, kým nebudeme servírovať.
  4. Ak nemáme doma fľašu na prípravu šľahačky, pripravíme vajíčkovú penu vo vodnom kúpeli. Dôkladne, do hustej peny šľaháme žĺtky, postupne prilievame biele víno, dochutíme soľou, horčicou a bielym mletým korením. Namiesto oleja postupne za stáleho šľahania prilievame rozpustené maslo a 100 ml vývaru zo šunky.
  5. Na lyžici masla opečieme zemiaky, keď chytajú farbu, pridáme predpripravenú mrkvu, hrášok, dochutíme soľou, mletým bielym korením a muškátovým orieškom.
  6. Šunku nakrájame a spolu so zemiakmi a zeleninou servírujeme na tanier. Pridáme vajíčkovú penu, ozdobíme bylinkami a ihneď servírujeme.